Kuchnia dobrze przyprawiona. Świeżymi ziołami!

Zioła nadają potrawom charakteru. Nie tylko tym wytrawnym, bo pasują również do słodkich ciast. Gdzie najlepiej kupować i jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych? Swoimi sposobami podzielił się Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował między innymi, zupę ze szparagów z koperkiem, szałwiowego kurczaka, sałatkę z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym, rozmarynowe kruche ciasto, marynowane truskawki z cukrem miętowy oraz aromatyzowane oliwy.

Zupa ze szparagów z koperkiem

Składniki:

1 mała cebula

3 łyżki masła

2 pęczki białych szparagów

200 ml śmietany 30%

garść kaszy jaglanej

1 pęczek koperku

sól i pieprz

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Szparagi dokładnie umyć, a następnie obrać obieraczką do warzyw. Zacząć 3 cm od góry do samego dołu. Z dołu odciąć około 2 cm. Obierki zalać 3 litrami wody, dodać trochę soli i cukru. Gotować około 40 minut. Cebulę podsmażyć na maśle. Szparagi przekroić na połowę. Dolne części pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć przez chwilę. Zalać wywarem. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, zagotować i zmiksować. Resztę szparagów pokroić w 1 cm kawałki. Razem z kaszą dodać do zupy. Gotować aż kasza i szparagi będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypane koperkiem.

Szałwiowy kurczak

Składniki:

100 g masła

garść szałwii

sól i pieprz

1 kurczak zagrodowy

2 kwaśne jabłka

2 łodygi rabarbaru

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z szałwią, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Masło uformować w podłużny wałek i schłodzić. Kurczaka wyczyścić, ostrym i cienkim nożem nabijać kurczaka i w miejsca nabicia wciskać masło. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Kurczaka faszerować jabłkami i rabarbarem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić z góry solą i pieprzem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 1 godzinę 30 minut.

W trakcie pieczenia polewać sosem który będzie wypływał z kurczaka.

Sałatka z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek zielonych szparagów

1 cukinia

1 pęczek młodych marchewek

pęczek botwinki z młodymi buraczkami

twardy ser dojrzewający np. parmezan

Sos:

1 ząbek czosnku

2 garście ziół: bazylia, pietruszka

2 zielone szparagi

50 g orzechów nerkowca

oliwa z oliwek

sól i pieprz

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa oczyścić. Te które trzeba, pokroić na mniejsze kawałki. Partiami podsmażyć na półtwardo na patelni z dodatkiem oliwy. Przekładać do dużej miski. Wszystkie składniki na sos zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę, dodać tyle oliwy żeby sos był lejący. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać warzywa. Idealny dodatek do mięs pieczonych lub grillowanych.

Rozmarynowe kruche ciasto

Składniki:

200 g schłodzonego masła

400 g mąki pszennej

150 g cukru

1 jajko

1 łyżka wody

1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu

Konfitura:

300 g rabarbaru

50 g cukru

Sposób przygotowania:

Na stolnicy posiekać nożem ze sobą masło, mąkę, cukier i rozmaryn aż powstanie kruszonką i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać jajko i wodę, wszystko szybko połączyć w kulę. Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie podsmażyć rabarbar z cukrem na patelni aż powstanie konfitura. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.

Podzielić ciasto na dwie porcje. Jedną porcję rozwałkować na stolnicy, włożyć do natłuszczonej tortownicy. Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzić konfiturę rabarbarową.

Drugą porcję ciasta podzielić na kilka mniejszych kawałków, rozwałkować na stolnicy, ułożyć na powidłach, piec około 45 min.

Marynowane truskawki z cukrem miętowy

Składniki:

400 g truskawek

3 łyżki octu balsamicznego

garść liści bazylii

200 g mascarpone

kilka łyżek mleka

Cukier miętowy:

8 łyżek cukru

garść listków mięty

skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Truskawki przekroić na połowę. Zalać octem balsamicznym, dodać posiekane listki bazylii, wymieszać, odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Cukier z miętą i skórką z cytryny utrzeć w moździerzu. Wysypać na blaszkę do pieczenia i wysuszyć w lekko rozgrzanym piekarniku. Cukier przełożyć do słoiczka i użyć kiedy będzie potrzebny. Mascarpone wymieszać z mlekiem do konsystencji gęstego jogurtu. Przełożyć do szklanek, na górę ułożyć truskawki, posypać cukrem miętowym.

Aromatyzowane oliwy

Składniki:

1 litr oliwy z oliwek

3 łodygi rozmarynu

1 papryczka chilli

garść liści bazylii

3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Do czystych butelek włożyć rozmaryn i chilli do drugiej bazylię i ząbki czosnku razem z łupinkami.

Oliwę lekko podgrzać i zalać nią zioła. Odstawić w ciemne miejsce na minimum kilka dni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości