Zupa ze szparagów z koperkiem
Składniki:
1 mała cebula
3 łyżki masła
2 pęczki białych szparagów
200 ml śmietany 30%
garść kaszy jaglanej
1 pęczek koperku
sól i pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Szparagi dokładnie umyć, a następnie obrać obieraczką do warzyw. Zacząć 3 cm od góry do samego dołu. Z dołu odciąć około 2 cm. Obierki zalać 3 litrami wody, dodać trochę soli i cukru. Gotować około 40 minut. Cebulę podsmażyć na maśle. Szparagi przekroić na połowę. Dolne części pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć przez chwilę. Zalać wywarem. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, zagotować i zmiksować. Resztę szparagów pokroić w 1 cm kawałki. Razem z kaszą dodać do zupy. Gotować aż kasza i szparagi będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypane koperkiem.
Szałwiowy kurczak
Składniki:
100 g masła
garść szałwii
sól i pieprz
1 kurczak zagrodowy
2 kwaśne jabłka
2 łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z szałwią, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Masło uformować w podłużny wałek i schłodzić. Kurczaka wyczyścić, ostrym i cienkim nożem nabijać kurczaka i w miejsca nabicia wciskać masło. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Kurczaka faszerować jabłkami i rabarbarem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić z góry solą i pieprzem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 1 godzinę 30 minut.
W trakcie pieczenia polewać sosem który będzie wypływał z kurczaka.
Sałatka z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
1 pęczek młodych marchewek
pęczek botwinki z młodymi buraczkami
twardy ser dojrzewający np. parmezan
Sos:
1 ząbek czosnku
2 garście ziół: bazylia, pietruszka
2 zielone szparagi
50 g orzechów nerkowca
oliwa z oliwek
sól i pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa oczyścić. Te które trzeba, pokroić na mniejsze kawałki. Partiami podsmażyć na półtwardo na patelni z dodatkiem oliwy. Przekładać do dużej miski. Wszystkie składniki na sos zmiksować w robocie kuchennym na gładką pastę, dodać tyle oliwy żeby sos był lejący. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać warzywa. Idealny dodatek do mięs pieczonych lub grillowanych.
Rozmarynowe kruche ciasto
Składniki:
200 g schłodzonego masła
400 g mąki pszennej
150 g cukru
1 jajko
1 łyżka wody
1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
Konfitura:
300 g rabarbaru
50 g cukru
Sposób przygotowania:
Na stolnicy posiekać nożem ze sobą masło, mąkę, cukier i rozmaryn aż powstanie kruszonką i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać jajko i wodę, wszystko szybko połączyć w kulę. Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie podsmażyć rabarbar z cukrem na patelni aż powstanie konfitura. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
Podzielić ciasto na dwie porcje. Jedną porcję rozwałkować na stolnicy, włożyć do natłuszczonej tortownicy. Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozprowadzić konfiturę rabarbarową.
Drugą porcję ciasta podzielić na kilka mniejszych kawałków, rozwałkować na stolnicy, ułożyć na powidłach, piec około 45 min.
Marynowane truskawki z cukrem miętowy
Składniki:
400 g truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
garść liści bazylii
200 g mascarpone
kilka łyżek mleka
Cukier miętowy:
8 łyżek cukru
garść listków mięty
skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania:
Truskawki przekroić na połowę. Zalać octem balsamicznym, dodać posiekane listki bazylii, wymieszać, odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Cukier z miętą i skórką z cytryny utrzeć w moździerzu. Wysypać na blaszkę do pieczenia i wysuszyć w lekko rozgrzanym piekarniku. Cukier przełożyć do słoiczka i użyć kiedy będzie potrzebny. Mascarpone wymieszać z mlekiem do konsystencji gęstego jogurtu. Przełożyć do szklanek, na górę ułożyć truskawki, posypać cukrem miętowym.
Aromatyzowane oliwy
Składniki:
1 litr oliwy z oliwek
3 łodygi rozmarynu
1 papryczka chilli
garść liści bazylii
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Do czystych butelek włożyć rozmaryn i chilli do drugiej bazylię i ząbki czosnku razem z łupinkami.
Oliwę lekko podgrzać i zalać nią zioła. Odstawić w ciemne miejsce na minimum kilka dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN