KLEIK RYŻOWY Z KONFITURĄ ZE ŚLIWEK
Składniki:
210 ml wody
20 g kleiku ryżowego Nestlé
2 – 7 płaskich miarek mleka modyfikowanego Nan Pro
1 łyżka konfitury ze śliwek lub Gerber suszone śliwki
2 szt. Miśkoptów
Przygotowanie:
Konfitury ze śliwek: Z umytych śliwek wyjmij pestki. Przygotowane owoce przełóż do garnka i gotuj przez 2-3 godz., aż się rozgotują. Następnie przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Wystudzony przecier możesz od razu wykorzystać do deseru, a pozostałą część przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 40 min. Tak przygotowana konfitura będzie mogła być wykorzystana następnym razem. Możesz też użyć gotowego produktu Gerber suszone śliwki.
Deserek: Przygotuj kleik ryżowy Nestlé zgodnie z instrukcją na opakowaniu - zamiast wody użyj mleka modyfikowanego. Do przezroczystego, wąskiego naczynia (szklanka lub pucharek)
nałóż naprzemiennie po dwie warstwy kleiku i konfitury ze śliwek. Wierzch deserku posyp pokruszonym Miśkoptem.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-WARZYWNA
Składniki:
2 szt. ugotowanych ziemniaków
1 łyżka mięska Gerber Indyk
1 szt. małej, ugotowanej marchewki
1 łyżka ugotowanych brokułów
2 łyżeczki kleiku kukurydzianego Nestlé
Przygotowanie:
Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie. Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce kleiku kukurydzianego Nestlé. Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięska Gerber, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min. Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.
RYŻ Z OWOCAMI
Składniki:
¼ torebki ryżu (25g)
½ szklanki malin
½ szklanki jagód
½ łyżki deserku mlecznego NESTLÉ JOGOLINO
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Do ryżu dodać oliwę i wymieszać. Połowę owoców zmiksować z deserkiem mlecznym NESTLÉ JOGOLINO. Dodać do ryżu. Całość wymieszać. Resztę owoców pozostawić w całości lub pokroić w plasterki. Dodać do ryżu i delikatnie jeszcze raz wymieszać.
KISIEL OWOCOWY NA SOKU BOBO FRUT
Składniki:
200 ml soku Bobo Frut
2 łyżki Mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
100ml soku wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe 100ml soku zagotować. Do gotującego soku dodać zawiesinę soku z mąką, wymieszać i gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając w celu uniknięcia grudek.
Więcej na: zdrowystartwprzyszlosc.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN