Kuchnia bardzo pomidorowa! Zupa, koktajl, szaszłyki...

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i pomidory. Nasz kucharz przygotował takie smakołyki, jak szaszłyki z indyka z salsą pomidorową, ciepłą sałatkę z pomidorów, koktajl pomidorowy z olejem lnianym oraz zupę pomidorową.

Zupa pomidorowa z całymi pomidorkami cherry

Składniki:

2,5 kg pomidorów malinowych

oliwa z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 gałązka bazylii

2-3 duże garście małych pomidorków cherry

liście bazylii do podania

1 litr wywaru warzywnego

sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wybrać ze środka pestki (nie wyrzucać, można zrobić z tego koktajl) resztę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i poddusić ze szczyptą soli na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek. Po krótkiej chwili dodać pomidory i gałązkę bazylii. Dusić całość aż pomidory się rozpadną. Podlać wywarem warzywnym. Zagotować, wyjąć bazylię, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki i podgrzać. Podawać polane oliwą z oliwek i posypane bazylią.

Koktajl pomidorowy z olejem lnianym

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów

5-6 łyżek oleju lnianego

sól i pieprz

kilka listków oregano

2-3 listki bazylii

kilka listków świeżego majeranku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać zioła i dokładnie zmiksować. Pod koniec miksowania dolać olej. Przyprawić solą i pieprzem. (można odrobiną octu balsamicznego)

Ciepła sałatka z pomidorów

Składniki:

1 kg różnych pomidorów:

bawole serce, paprykowe, koktajlowe, zielone, żółte

oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

1 dojrzałe awokado

listki bazylii i oregano

jadalne kwiaty np. cukinii, nasturcji

sól i pieprz

2 kule mozzarelli

Sposób przygotowania:

Duże pomidory pokroić niedbale na różnej wielkości kawałki. Na dużą patelnię wlać dużo oliwy z oliwek, rozgrzać, po czym wrzucić pomidory. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili. Pomidorki podgrzać przez 2-3 minuty i przełożyć na półmisek. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami ziół. Dodać pokrojone awokado i porwane na kawałki mozzarellę. Całość jeszcze raz skropić oliwą. Podawać na ciepło.

Szaszłyki z indyka z salsą pomidorową

Składniki:

600 g mięsa z fileta indyka

200 g jogurtu naturalnego

2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka curry

sól i pieprz

patyczki do szaszłyków

Salsa:

500 g mięsistych pomidorów np. paprykowych lub bawole serce

1 czerwona cebula

1 papryczka chili

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

garść listków kolendry

Kuskus:

200 g kuskusu

4 pomidory

5 pęczków pietruszki

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości