Śniadanie gladiatorów
Składniki:
200 g parówki wiedeńskiej
300 g namoczonego przez noc orkiszu lub płaskurki
200 g pomidorków koktajlowych
50 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Orkisz zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem aż będzie miękki, lekko wystudzić.
Parówkę pokroić w plasterki i lekko przesmażyć na suchej patelni. Wymieszać z orkiszem. Pomidorki przekroić na połowę i dodać do orkiszu. Natkę pietruszki posiekać, dodać do sałatki. Oliwę wymieszać z musztardą i polać po sałatce. Doprawić sola i pieprzem.
Grzanki po polsku
Składniki:
16 cienkich plasterków krakowskiej suchej z szynki
4 duże kromki pieczywa pełnoziarnistego lub żytniego na zakwasie
4 pomidory
1 cukinia
garść listków bazylii
4 jajka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Pieczywo skropić oliwą z oliwek, ułożyć na kratce z piekarnika. Na kilka minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (aż się opieką na złoto). Na suchej patelni podgrzać plasterki kiełbasy i ułożyć je na pieczywie, na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać grubo pokrojone pomidory i cukinię pokrojoną w plasterki. Podsmażyć przez 3-4 min. Dodać liście bazylii, wymieszać i nałożyć na kanapki z szynką. W czasie kiedy smażą się pomidory, na osobnej patelni, przygotować jajka sadzone z lejącym żółtkiem. Po usmażeniu ułożyć na kanapkach i przeciąć żółtko. Przyprawić sola, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.
Ciepła sałatka warzywna z szynką
Składniki:
8-10 cienkich plastrów szynki
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pomidor bawole serce
200 g kurek
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie podłużne plasterki. Posmarować z każdej strony oliwą z oliwek i obsmażyć przez chwilę najlepiej na patelni grillowej. Papryki pokroić w cienkie paski, posmarować oliwą i obsmażyć na patelni grillowej. Pomidora pokroić w plastry i też lekko podsmażyć. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszać ze sobą w misce. Na tej samej patelni podsmażyć kurki przez kilka minut z odrobiną masła i tymiankiem. Mocno przyprawić pieprzem.
Warzywa wyłożyć na półmisek, wierzch posypać kurkami. Szynkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN