Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro

W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Ożga przygotowała zupę pieczarkową w tradycyjnej, łagodnej wersji, a także na ostro. Poznajcie przepisy.

Zobacz też: Zupa z dyni - z imbirem, na mleku, na ostro. Jak zrobić pyszną zupę z dyni? Przepisy >>>

Składniki na zupę pieczarkową:

  • Żeberka wieprzowe – około 800 g
    • Suszone podgrzybki 2 paczki po 25 g
      • Pieczarki – około 1,5 kg
        • Ziemniaki – 1,5 kg
          • Marchew – 6 sztuk
            • Korzeń pietruszki – 3 sztuki
              • Seler – korzeń 1szt
                • Seler naciowy 1 szt.
                  • Por 1szt
                    • Duża – cebula ½ kg
                      • Śmietana kremówka 30% 2 szt.
                        • Koncentrat pomidorowy
                          • Pikantny ketchup
                            • Chili świeże 2 szt.
                              • papryka mielona ostra
                                • Kiełbasa podwawelska 2 szt.
                                  • Czosnek 1 szt.
                                    • Świeży koperek 3 szt.
                                      • Świeża pietruszka 2 szt.
                                        • Tymianek świeży 1 szt.
                                          • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
                                            • Zakwas żurkowy
                                              • Przyprawy suszone : (kminek, tymianek, majeranek, cząber).

                                                ZUPA PIECZARKOWA - delikatna, tradycyjna

                                                Przygotowanie:

                                                Przygotować wywar, mięsny lub warzywny z dodatkiem dowolnych grzybów suszonych dla wzmocnienia smaku. Oczyścić pieczarki i pokroić w półplasterki. Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu i dodać do wywaru. Następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodać oczyszczone pieczarki pokrojone w półplasterki, dodać suszony tymianek, kminek, majeranek, cząber. Smażyć, aż cała woda odparuje. Dodać pieczarki do wywaru. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i świeży koperek , doprawić solą i pieprzem.

                                                Zobacz też: Zupa kalafiorowa z makaronem i koperkiem – sprawdzony przepis na pyszną zupę kalafiorową >>>

                                                Zupa pieczarkowa na kwaśno

                                                Wszystkie czynności wykonujemy jak w przepisie na tradycyjną zupę pieczarkową z tą różnicą, że do wywaru po ugotowania ziemniaków dodajemy zakwas żurkowy, dwa ząbki zgniecionego czosnku i podsmażoną kiełbasę. Po dolaniu zakwasu gotujemy jeszcze około 5 minut.

                                                Zupa pieczarkowa na ostro

                                                Wszystkie czynność wykonujemy jak w przepisie na tradycyjną zupę pieczarkową z tą różnicą, że do wywaru po ugotowania ziemniaków dodajemy podsmażony na patelni koncentrat pomidorowy z ostrym ketchupem i papryką ostrą.

                                                Zobacz także:

                                                Takich pieczarek jeszcze nie jedliście.

                                                Przepis na zupę pieczarkową.

                                                Zapiekanki z pieczarkami.

                                                Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy

                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości