Pieczone kąski z kurczaka z ketchupem z pieczonych warzyw i sosem „serowym” z marchewki - przepis krok po kroku
Składniki na kąski z kurczaka:
- ok. 350 g filetów z kurczaka,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych K-Classic,
- 4 łyżki sezamu K-Bio,
- 1 jajko K-Classic,
- 220 ml mleka K-Classic,
- 130 g mąki pszennej K-Classic,
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
- 3 łyżki oliwy K-Classic + 30 g masła K-Classic,
- 1 mały ząbek czosnku.
Składniki na ketchup z pieczonych warzyw:
- 3 dojrzałe pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szalotka,
- 1 ząbek czosnku (w łupince),
- 1 łyżka miodu K-Classic,
- 3 łyżki oliwy K-Classic,
- 1 łyżka sosu sojowego K-Classic,
- 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego K-Favourites,
- sól, pieprz.
Składniki na sos "serowy" z marchewki:
- 3 małe ziemniaki,
- 1 marchew,
- 4 łyżki płatków drożdżowych (nieaktywnych),
- 2 łyżki soku z limonki,
- po ¼ łyżeczki papryki wędzonej słodkiej i kurkumy,
- sól morska.
Dodatkowo do podania słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka.
Sposób przygotowania:
- Rozpocząć od przygotowania sosów. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 15 minut. Warzywa wyjąć z garnka (wody nie wylewać), lekko ostudzić.
- Letnie warzywa przełożyć do wysokiego naczynia, wlać ciepłą wodę po gotowaniu (na początku ok. 100 ml), dodać płatki drożdżowe, sok z limonki, przyprawy. Zmiksować na najwyższych obrotach na gładki sos (w razie potrzeby dolać jeszcze wody po gotowaniu warzyw). Sos przełożyć do słoiczka, zamknąć pokrywką, odłożyć na później.
- Pomidory, paprykę, rozkrojoną na pół szalotkę i czosnek ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy, wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Następnie paprykę i pomidory przełożyć do miski, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 10 minut.
- Warzywa ostrożnie wyjąć, usunąć skórkę z pomidorów i papryk. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wycisnąć czosnek z łupinki, dodać grubo pokrojoną szalotkę, paprykę oraz rozkrojone pomidory. Wlać sos sojowy, miód i dusić na wolnym ogniu 20–30 minut. Na koniec całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i octem winnym.
- W rondelku roztopić masło z rozgniecionym ząbkiem czosnku, wlać oliwę, zagrzać, odłożyć na później. Płatki kukurydziane zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość zmiksować. Filety z kurczaka pokroić na 2-3 cm „kąski”, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i wymieszać.
- Kąski kurczaka zanurzyć w masie z mleka i mąki, następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skropić mieszaniną roztopionego masła z oliwą. Piec na złoty kolor przez ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Kąski (na ciepło lub po wystudzeniu) można podawać z słupkami warzyw oraz z sosem z marchewki i z ketchupem z pieczonych warzyw.
Bułeczki z patelni z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym - przepis krok po kroku
Składniki na bułeczki z patelni:
- 250 ml letniego mleka K-Classic,
- 1 łyżka cukru,
- ½ opakowania drożdży instant K-Classic,
- 350 g mąki K-Classic,
- 30 g roztopionego masła K-Classic,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej,
- odrobina oleju do wysmarowania miski.
Składniki na pastę jajeczną:
- 10 jajek „zerówek” K-Classic,
- 4–5 łyżek majonezu K-Classic,
- sól do smaku.
Dodatkowo:
- kiełki rzodkiewki,
- 2 ogórki małosolne,
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo (10 minut), następnie przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z majonezem, doprawić solą i odłożyć na później. Ogórki małosolne pokroić na plasterki.
- Do miski wlać letnie mleko, dodać cukier, drożdże, odstawić na 10 minut. Do misy miksera wsypać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn i roztopione masło. Całość wyrabiać ok. 7–8 minut za pomocą miksera z końcówką-hakiem.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i za pomocą metalowego ringa o średnicy 8–10 cm wycinać okrągłe placuszki.
- Układać je na papierze do pieczenia wysypanym kaszką kukurydzianą, przykryć ponownie ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 20 minut.
- Następnie bułeczki układać partiami na suchej, rozgrzanej patelni i przypiekać, aż się zarumienią. Muffiny lekko ostudzić na kratce, rozciąć i napełnić pastą jajeczną.
- Wierzch udekorować ogórkiem małosolnym i kiełkami. Całość skropić np. olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Chlebek bananowy z cukinią i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 60 ml mleka K-Classic,
- 200 g mąki pszennej K-Classic,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej K-Classic,
- ½ łyżeczki soli himalajskiej,
- ½ szklanki płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre,
- 100 g roztopionego masła K-Classic,
- 2 małe jajka K-Classic,
- 50 g rozdrobnionych w malakserze orzechów włoskich K-Classic,
- 50 g płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki wiórków kokosowych K-Classic,
- ½ szklanki drobno startej cukinii.
Sposób przygotowania:
- Dwa dojrzałe banany rozdrobnić widelcem na purée, trzeci odłożyć.
- Do miski przelać mleko, roztopione masło, miód, jajka i dwa rozgniecione banany.
- Całość krótko zmiksować, dodać startą i odciśniętą cukinię, orzechy, a następnie resztę suchych składników.
- Masę przelać do kwadratowej formy np. o wymiarach 10 x 25 cm (lub dwóch mniejszych keksówek) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć trzeciego banana rozciętego wzdłuż na pół, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 55–60 minut.
- Gotowy chlebek ostudzić i kroić na kromki.
Wegańskie batoniki daktylowe z gorzką czekoladą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 180 g suszonych daktyli K-Classic,
- 1–2 kopiaste łyżki masła orzechowego K-Classic,
- 80 g oleju kokosowego (virgin),
- 200 g mieszanki ulubionych orzechów K-Classic (włoskich, migdałów, pekan itp.),
- 70 g płatków owsianych K-Classic,
- 40 g pestek słonecznika K-Classic,
- 2 kopiaste łyżki kakao,
- 3 łyżki chipsów kokosowych (mogą być z dodatkiem suszonego mango) + dodatkowo do posypania,
- szczypta soli morskiej,
- dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady K-Classic.
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać ciepłą wodą, odstawić na ok. 2–3 godziny.
- Po tym czasie w rondelku delikatnie rozpuścić olej kokosowy, masło orzechowe i kakao, dodać odcedzone daktyle i wymieszać (nie gotować).
- Całość przełożyć do miksera i bardzo dokładnie zmiksować, dosypać orzechy, płatki owsiane, jagody goji, chipsy kokosowe, pestki słonecznika, sól i zmiksować pulsacyjnie.
- Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
- Niską, prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę (w razie gdyby była zbyt sypka, dodać więcej masła orzechowego i wymieszać), docisnąć do formy, polać gorzką czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi z mango i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie wyciągnąć blok orzechowy, przełożyć na deskę, pokroić na batoniki i gotowe.
Zobacz także:
- Jak wyhodować palmę daktylową z pestki? Podpowiadamy, jak dbać o drzewko
- Daktyle działają jak aspiryna
- Praliny z daktyli - przepis idealny na walentynki i nie tylko
Źródło: Beata Śniechowska
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
Materiał promocyjny
podziel się: