Materiał promocyjny

Zamiast słodyczy daktyle według przepisów Beaty Śniechowskiej

Dania kolorowe i zdrowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska zaprezentowała swoje sprawdzone przepisy. Sprawdź, jak przygotować pieczone kąski z kurczaka z ketchupem z pieczonych warzyw i sosem „serowym” z marchewki, bułeczki z patelni z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym, chlebek bananowy z cukinią i orzechami oraz wegańskie batoniki daktylowe z gorzką czekoladą. 

Pieczone kąski z kurczaka z ketchupem z pieczonych warzyw i sosem „serowym” z marchewki - przepis krok po kroku

Składniki na kąski z kurczaka:

  • ok. 350 g filetów z kurczaka,
    • 2 szklanki płatków kukurydzianych K-Classic,
      • 4 łyżki sezamu K-Bio,
        • 1 jajko K-Classic,
          • 220 ml mleka K-Classic,
            • 130 g mąki pszennej K-Classic,
              • sól, pieprz, słodka papryka do smaku,
                • 3 łyżki oliwy K-Classic + 30 g masła K-Classic,
                  • 1 mały ząbek czosnku.

                    Składniki na ketchup z pieczonych warzyw:

                    • 3 dojrzałe pomidory,
                      • 1 czerwona papryka,
                        • 1 szalotka,
                          • 1 ząbek czosnku (w łupince),
                            • 1 łyżka miodu K-Classic,
                              • 3 łyżki oliwy K-Classic,
                                • 1 łyżka sosu sojowego K-Classic,
                                  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego K-Favourites,
                                    • sól, pieprz.

                                      Składniki na sos "serowy" z marchewki:

                                      • 3 małe ziemniaki,
                                        • 1 marchew,
                                          • 4 łyżki płatków drożdżowych (nieaktywnych),
                                            • 2 łyżki soku z limonki,
                                              • po ¼ łyżeczki papryki wędzonej słodkiej i kurkumy,
                                                • sól morska.

                                                  Dodatkowo do podania słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Rozpocząć od przygotowania sosów. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 15 minut. Warzywa wyjąć z garnka (wody nie wylewać), lekko ostudzić.
                                                    1. Letnie warzywa przełożyć do wysokiego naczynia, wlać ciepłą wodę po gotowaniu (na początku ok. 100 ml), dodać płatki drożdżowe, sok z limonki, przyprawy. Zmiksować na najwyższych obrotach na gładki sos (w razie potrzeby dolać jeszcze wody po gotowaniu warzyw). Sos przełożyć do słoiczka, zamknąć pokrywką, odłożyć na później.
                                                      1. Pomidory, paprykę, rozkrojoną na pół szalotkę i czosnek ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy, wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Następnie paprykę i pomidory przełożyć do miski, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 10 minut.
                                                        1. Warzywa ostrożnie wyjąć, usunąć skórkę z pomidorów i papryk. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wycisnąć czosnek z łupinki, dodać grubo pokrojoną szalotkę, paprykę oraz rozkrojone pomidory. Wlać sos sojowy, miód i dusić na wolnym ogniu 20–30 minut. Na koniec całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i octem winnym.
                                                          1. W rondelku roztopić masło z rozgniecionym ząbkiem czosnku, wlać oliwę, zagrzać, odłożyć na później. Płatki kukurydziane zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość zmiksować. Filety z kurczaka pokroić na 2-3 cm „kąski”, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i wymieszać.
                                                            1. Kąski kurczaka zanurzyć w masie z mleka i mąki, następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skropić mieszaniną roztopionego masła z oliwą. Piec na złoty kolor przez ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
                                                              1. Kąski (na ciepło lub po wystudzeniu) można podawać z słupkami warzyw oraz z sosem z marchewki i z ketchupem z pieczonych warzyw.
                                                                Pieczone kąski z kurczaka z przepisu Beaty Śniechowskiej
                                                                Pieczone kąski z kurczaka z ketchupem z pieczonych warzyw i sosem „serowym” z marchewki
                                                                Pieczone kąski z kurczaka z przepisu Beaty Śniechowskiej
                                                                Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                Bułeczki z patelni z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym - przepis krok po kroku

                                                                Składniki na bułeczki z patelni:

                                                                • 250 ml letniego mleka K-Classic,
                                                                  • 1 łyżka cukru,
                                                                    • ½ opakowania drożdży instant K-Classic,
                                                                      • 350 g mąki K-Classic,
                                                                        • 30 g roztopionego masła K-Classic,
                                                                          • ½ łyżeczki soli,
                                                                            • 1 łyżka kaszki kukurydzianej,
                                                                              • odrobina oleju do wysmarowania miski.

                                                                                Składniki na pastę jajeczną:

                                                                                • 10 jajek „zerówek” K-Classic,
                                                                                  • 4–5 łyżek majonezu K-Classic,
                                                                                    • sól do smaku.

                                                                                      Dodatkowo:

                                                                                      • kiełki rzodkiewki,
                                                                                        • 2 ogórki małosolne,
                                                                                          • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. Jajka ugotować na twardo (10 minut), następnie przelać zimną wodą, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z majonezem, doprawić solą i odłożyć na później. Ogórki małosolne pokroić na plasterki.
                                                                                              1. Do miski wlać letnie mleko, dodać cukier, drożdże, odstawić na 10 minut. Do misy miksera wsypać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn i roztopione masło. Całość wyrabiać ok. 7–8 minut za pomocą miksera z końcówką-hakiem.
                                                                                                1. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na 1,5 godziny.
                                                                                                  1. Wyrośnięte ciasto wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i za pomocą metalowego ringa o średnicy 8–10 cm wycinać okrągłe placuszki.
                                                                                                    1. Układać je na papierze do pieczenia wysypanym kaszką kukurydzianą, przykryć ponownie ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 20 minut.
                                                                                                      1. Następnie bułeczki układać partiami na suchej, rozgrzanej patelni i przypiekać, aż się zarumienią. Muffiny lekko ostudzić na kratce, rozciąć i napełnić pastą jajeczną.
                                                                                                        1. Wierzch udekorować ogórkiem małosolnym i kiełkami. Całość skropić np. olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
                                                                                                          Bułeczki z pastą jajeczną na talerzu
                                                                                                          Bułeczki z patelni z pastą jajeczną i ogórkiem małosolnym z przepisu Beaty Śniechowskiej
                                                                                                          Bułeczki z pastą jajeczną na talerzu
                                                                                                          Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                                                          Chlebek bananowy z cukinią i orzechami - przepis krok po kroku

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 3 dojrzałe banany,
                                                                                                            • 60 ml mleka K-Classic,
                                                                                                              • 200 g mąki pszennej K-Classic,
                                                                                                                • ½ łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic,
                                                                                                                  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej K-Classic,
                                                                                                                    • ½ łyżeczki soli himalajskiej,
                                                                                                                      • ½ szklanki płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre,
                                                                                                                        • 100 g roztopionego masła K-Classic,
                                                                                                                          • 2 małe jajka K-Classic,
                                                                                                                            • 50 g rozdrobnionych w malakserze orzechów włoskich K-Classic,
                                                                                                                              • 50 g płatków owsianych górskich,
                                                                                                                                • 2 łyżki wiórków kokosowych K-Classic,
                                                                                                                                  • ½ szklanki drobno startej cukinii.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Dwa dojrzałe banany rozdrobnić widelcem na purée, trzeci odłożyć. 
                                                                                                                                      1. Do miski przelać mleko, roztopione masło, miód, jajka i dwa rozgniecione banany.
                                                                                                                                        1. Całość krótko zmiksować, dodać startą i odciśniętą cukinię, orzechy, a następnie resztę suchych składników.
                                                                                                                                          1. Masę przelać do kwadratowej formy np. o wymiarach 10 x 25 cm (lub dwóch mniejszych keksówek) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć trzeciego banana rozciętego wzdłuż na pół, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 55–60 minut.
                                                                                                                                            1. Gotowy chlebek ostudzić i kroić na kromki.
                                                                                                                                              Chlebek bananowy na tle owoców
                                                                                                                                              Chlebek bananowy z przepisu Beaty Śniechowskiej
                                                                                                                                              Chlebek bananowy na tle owoców
                                                                                                                                              Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                                                                                              Wegańskie batoniki daktylowe z gorzką czekoladą - przepis krok po kroku

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 180 g suszonych daktyli K-Classic,
                                                                                                                                                • 1–2 kopiaste łyżki masła orzechowego K-Classic,
                                                                                                                                                  • 80 g oleju kokosowego (virgin),
                                                                                                                                                    • 200 g mieszanki ulubionych orzechów K-Classic (włoskich, migdałów, pekan itp.),
                                                                                                                                                      • 70 g płatków owsianych K-Classic,
                                                                                                                                                        • 40 g pestek słonecznika K-Classic,
                                                                                                                                                          • 2 kopiaste łyżki kakao,
                                                                                                                                                            • 3 łyżki chipsów kokosowych (mogą być z dodatkiem suszonego mango) + dodatkowo do posypania,
                                                                                                                                                              • szczypta soli morskiej,
                                                                                                                                                                • dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady K-Classic.

                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                  1. Daktyle zalać ciepłą wodą, odstawić na ok. 2–3 godziny.
                                                                                                                                                                    1. Po tym czasie w rondelku delikatnie rozpuścić olej kokosowy, masło orzechowe i kakao, dodać odcedzone daktyle i wymieszać (nie gotować).
                                                                                                                                                                      1. Całość przełożyć do miksera i bardzo dokładnie zmiksować, dosypać orzechy, płatki owsiane, jagody goji, chipsy kokosowe, pestki słonecznika, sól i zmiksować pulsacyjnie.
                                                                                                                                                                        1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej.
                                                                                                                                                                          1. Niską, prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę (w razie gdyby była zbyt sypka, dodać więcej masła orzechowego i wymieszać), docisnąć do formy, polać gorzką czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi z mango i wstawić na kilka godzin do lodówki.
                                                                                                                                                                            1. Po tym czasie wyciągnąć blok orzechowy, przełożyć na deskę, pokroić na batoniki i gotowe.
                                                                                                                                                                              Batoniki daktylowe na talerzu
                                                                                                                                                                              Wegańskie batoniki daktylowe z gorzką czekoladą z przepisu Beaty Śniechowskiej
                                                                                                                                                                              Batoniki daktylowe na talerzu
                                                                                                                                                                              Źródło: Jerzy Dudek/East News

                                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                                              Źródło: Beata Śniechowska

                                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                                                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana