Przepisy kulinarne

Sos beszamelowy – skąd pochodzi i jak go przygotować? Proste przepisy na sos tradycyjny, wegański i bez laktozy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Sos beszamelowy w sosjerce

Beszamel to składnik wielu popularnych potraw. Przepis jest prosty i sos może przygotować praktycznie każdy. Jak się robi sos beszamelowy i co warto o nim wiedzieć?

Sos beszamelowy do lasagne, zapiekanki, a może wegański? Jak przyrządzić jego podstawową wersję i z czym najlepiej go podawać? Jaka jest historia sosu beszamelowego i kto go przygotował po raz pierwszy?

Sos beszamelowy – trochę historii

Sos beszamelowy pochodzi z Francji. Za przygotowanie jego unikatowej receptury odpowiada Louis de Bechamel, który był ważnym urzędnikiem na dworze Ludwika XIV. Od jego nazwiska sos wziął swoją nazwę. Przepis na beszamel jest pozornie prosty, ale warto wiedzieć, że na opracowanie jego proporcji Louis de Bechamel poświęcił kilkanaście lat. Właśnie w jego prostocie tkwi sekret smaku.

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Do czego podaje się sos beszamelowy?

Do czego podaje się sos beszamelowy? Otóż jest on dobrym dodatkiem np. do słynnych lasagne. Oprócz tego sprawdzi się jako sos do białego mięsa oraz warzyw i zapiekanek. Warto wiedzieć, że beszamel można urozmaicić różnymi dodatkami czy przyprawami . Świetnie smakuje na przykład sos beszamelowy z czosnkiem czy z serem. Może on być także bazą do innych sosów, na przykład do sosu Mornay , który podkreśla smak dań z baraniny, ryb, drobiu czy cielęciny.

Podstawowy sos beszamelowy - przepis krok po kroku

Przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj każdy ma pod ręką w swojej kuchni.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 25 gramów masła;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 1 gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. 1Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, powinno jej być około ⅓ łyżeczki.
  2. 2W rondelku rozpuść masło.
  3. 3Powoli wsypuj mąkę, szybko mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa.
  4. 4Następnie zacznij wlewać mleko, równie energicznie mieszając.
  5. 5Zadbaj o to, by w sosie nie powstały grudki.
  6. 6Sos podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość zgęstnieje.
  7. 7Dodaj sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.
  8. 8Podawaj od razu po przygotowaniu.

Sos beszamelowy wegański – przepis krok po kroku

Ta wersja sosu spodoba się osobom na diecie wegańskiej. Jest równie prosty, co przepis podstawowy, jednak mogą go spożywać osoby, które nie powinny lub nie chcą spożywać produktów odzwierzęcych.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • ½ litra napoju sojowego bez dodatku soli i cukru;
  • 60 gramów masła roślinnego;
  • 40 gramów mąki pszennej;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  1. 1Do małego rondelka włóż masło roślinne.
  2. 2Podgrzewaj do momentu, aż się roztopi.
  3. 3Powoli dodawaj mąkę, energicznie mieszając zawartość rondelka.
  4. 4Następnie wlewaj powoli napój roślinny, ciągle mieszając.
  5. 5W sosie nie powinno być grudek.
  6. 6Tak samo, jak w przypadku klasycznego przepisu należy podgrzewać, aż całość zgęstnieje i stale mieszać, aby masa nie przystała i nie zrobiły się grudki.
  7. 7W międzyczasie dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Sos beszamelowy dla alergików – bez laktozy i bez glutenu

Sos beszamelowy bez mleka, masła i glutenu? Czy to możliwe? Tak, taki sos to zdrowsza wersja dla osób, które muszą bardziej niż pozostali zadbać o swoje zdrowie.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • 2 szklanki mleka bez laktozy;
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła bez laktozy;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  1. 1W małym garnku umieść olej kokosowy lub masło bez laktozy;
  2. 2Podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści.
  3. 3Dodaj mąkę, mieszając, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i pamiętając, że mąka nie może się przypalić.
  4. 4Następnie wlewaj powoli mleko, również mieszając, najlepiej przy użyciu trzepaczki.
  5. 5W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy.
  6. 6Całość podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.

Beszamelowy sos czosnkowy - przepis krok po kroku

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie sosu beszamelowego z czosnkiem, który doda aromatu i podkreśli smak każdej potrawy, do której zostanie dodany.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • 2 szklanki mleka;
  • 4 łyżki masła;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 6 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. 1Przeciśnij czosnek przez praskę.
  2. 2Masło rozpuść w garnku.
  3. 3Dodawaj mąkę, szybko mieszając i nie dopuszczając, by mąka zbrązowiała.
  4. 4Powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając.
  5. 5Dodaj sól oraz pieprz i gałkę muszkatołową.
  6. 6Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek do sosu.
  7. 7Podgrzewać, stale mieszając, aż całość zgęstnieje.

Sos Monray - przepis krok po kroku

Ten sos przygotowuje się na bazie sosu beszamelowego. Oprócz składników na beszamel można w nim znaleźć także ser oraz śmietanę. Jest to zatem wersja nieco bardziej kaloryczna.

Składniki (na 300 mililitrów sosu):

  • 1 szklanka sosu beszamel;
  • 100 g śmietany 18%;
  • pół szklanki tarkowanego sera;
  • 3 łyżki startego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. 1Przygotuj sos beszamelowy.
  2. 2Pod koniec gotowania zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, starty ser cheddar oraz parmezan.
  3. 3Mieszaj energicznie przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz gęsty krem.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Zdrowe domowe sosy i dressing

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Qwart/Getty Images

Pozostałe wiadomości