Brodet – chorwacka zupa z owocami morza
Składniki:
- 3 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka nitek (opcjonalnie) szafranu
- 400 g pomidorów krojonych
- 200 ml passaty pomidorowej
- 5-6 gałązek bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 800 g ryby (dorsz, miętus, łosoś)
- 150 g wędzonego łososia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cytryna
- sól i pieprz
- płatki chili lub tabasco
Brodet – chorwacka zupa z owocami morza - sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy cebulkę razem z czosnkiem.
- Dodajemy szafaran, a następnie pomidory z puszki oraz passatę.
- Podsmażamy ok. 4 minuty i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy całość ok. 15 minut po czym wrzucamy bazylię.
- Następnie dodajemy świeże ryby pokrojone w kostkę, a na koniec wędzonego łososia.
- Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy ok 3 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Jeśli lubimy ostre przyprawy, możemy dodać odrobinę suszonych płatków chili lub kilka kropel tabasco.
Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym - przepis
Składniki:
- 3 bakłażany równej wielkości
- 2 cukinie zielone
- 2 cukinie żółte
- 2 czerwone cebule
- 500 ml passaty pomidorowej
- słoiczek pesto rosso Podravka
- oliwa z oliwek
- świeże liście bazylii
- 1,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- 500 g mielonej jagnięciny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- szalotka
Zapiekane warzywa z jagnięciną w sosie pomidorowym - sposób przygotowania
- Mielone mięso doprawiamy solą oraz grubo mielonym pieprzem, dodajemy posiekany czosnek oraz szalotkę i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.
- Bakłażany, cukinie oraz czerwoną cebulę kroimy na równej grubości plastry ok. 3–4 mm. Skrapiamy je oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i oregano, i po chwili osuszamy z wody, którą puszczą za pomocą ręcznika papierowego.
- Bierzemy naczynie żaroodporne, prostokątne i najlepiej, aby nasze warzywa miały długość krótszego z boków tego naczynia.
- Na płaskiej powierzchni układamy naprzemiennie plaster bakłażana, smarujemy go odrobiną pesto, dalej 2 krążki cebuli, plaster zielonej cukinii, na wierzch cienką warstwę mielonego mięsa i przykrywamy plastrem żółtej cukinii.
- Układamy pionowo w naczyniu żaroodpornym (UWAGA! Naczynie musi stać pod skosem, krótszym bokiem na blacie, żeby formowane warzywa się nie rozpadły)
- Czynność powtarzamy, aż całe naczynie wypełni się warzywami. Na koniec na warzywa wlewamy passatę pomidorową i "zapiekankę" wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i zapiekamy kolejne 15 minut.
Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym - przepis
Składniki:
- kurczak ok. 800–1000 g
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki tymianku lub łyżeczka suchego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- garść świeżej pietruszki
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- łyżka octu balsamicznego
- garść zielonych oliwek
- 200 g makaronu penne
- 300 ml bulionu drobiowego
Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym - sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Kurczaka polewamy oliwą z oliwek i nacieramy solą oraz pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25 minut.
- W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie złocista. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę, a następnie dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
- Dodajemy liście laurowe, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki a następnie wlewamy passatę oraz pomidory krojone. Kiedy smaki się połączą, dolewamy bulion warzywny, ocet balsamiczny, oliwki oraz makaron.
- Dobrze mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do naczynia, w którym zapiekał się kurczak, kurczaka kładziemy na wierzchu i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy ok. 20 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Danie posypujemy świeżą pietruszką na talerzu.
Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką - przepis
Składniki:
- 2 świeże dorady
- 4 łyżki mąki
- oliwa z oliwek
- sól
- cebula
- ząbek czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 15 zielonych oliwek
- łyżka kaparów
- papryczka chili
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka oregano
Dorada w pomidorowym sosie z czosnkową grzanką - sposób przygotowania
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się lekko zeszkli, dodajemy liście laurowe, posiekaną chili i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po kolejnej minucie dodajemy oliwki pokrojone na połówki oraz kapary. Podsmażamy kolejne 2 minuty i całość zalewamy passatą pomidorową.
- Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy ok. 7–8 minut, aż smaki się połączą.
- W tym czasie doradę dokładnie oczyszczamy, pozbywamy się oczu oraz skrzeli. Następnie dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną rybę nacinamy na bokach, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą.
- Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, doradę lekko oprószamy mąką i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na patelnię z sosem i całość dusimy ok. 2 minuty.
- Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki i serwujemy na talerz.
- Podajemy z bagietką polaną oliwą z oliwek z czosnkiem, którą następnie lekko grillujemy w piekarniku.
Zobacz także:
- Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego
- Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego
- Domowe przetwory z pomidorów - 3 proste przepisy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: