Francuski szef kuchni przygotował w Dzień Dobry TVN pyszne faszerowane pomidory, które trafią do gustu nawet najmłodszym niejadkom. Sprawdź, jak je przygotować według autorskiego przepisu Pascala Brodnickiego.
Pomidor faszerowany mięsem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 dużych pomidorów do faszerowania,
- 500 g mięsa wieprzowego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka ryżu,
- sól,
- pieprz,
- pietruszka,
- mleko,
- czerstwy chleb.
Sposób przygotowania pomidora faszerowanego mięsem
- 1Namocz chleb w mleku. Rób to przez kilka minut.
- 2Odetnij czapeczki od pomidorów i wydrąż miąższ z ich wnętrza. Zachowaj kapelusze, a pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- 3Drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Dodaj tę mieszankę do mięsa, dodaj namoczony chleb.
- 4Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
- 5Na dno każdego pomidora włóż odrobinę surowego ryżu, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
- 6W każdym pomidorze ułóż przyprawione mięso.
- 7Ułóż kapelusze na wierzchu mięsa i piecz 35-45 minut w temperaturze 180 st. C.
Zobacz także:
Źródło: Pascal Brodnicki
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News