Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego

Pomidory faszerowane mięsem
Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Francuski szef kuchni przygotował w Dzień Dobry TVN pyszne faszerowane pomidory, które trafią do gustu nawet najmłodszym niejadkom. Sprawdź, jak je przygotować według autorskiego przepisu Pascala Brodnickiego. 

Pomidor faszerowany mięsem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów do faszerowania,
    • 500 g mięsa wieprzowego,
      • cebula,
        • ząbek czosnku,
          • łyżka ryżu,
            • sól,
              • pieprz,
                • pietruszka,
                  • mleko,
                    • czerstwy chleb.

                      Sposób przygotowania pomidora faszerowanego mięsem

                      1. Namocz chleb w mleku. Rób to przez kilka minut.
                        1. Odetnij czapeczki od pomidorów i wydrąż miąższ z ich wnętrza. Zachowaj kapelusze, a pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym.
                          1. Drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Dodaj tę mieszankę do mięsa, dodaj namoczony chleb.
                            1. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
                              1. Na dno każdego pomidora włóż odrobinę surowego ryżu, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
                                1. W każdym pomidorze ułóż przyprawione mięso.
                                  1. Ułóż kapelusze na wierzchu mięsa i piecz 35-45 minut w temperaturze 180 st. C.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Pascal Brodnicki

                                    Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości