Materiał promocyjny

Pyszne i proste dania z mięsem według Jaśka Kuronia

Pomysły na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne i proste dania z mięsem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń. Wśród nich znalazły się: mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami, wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem, zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem, a także grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami.

Mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki na pizzę
    • 2 g suszonych drożdży
      • 2/3 łyżeczki soli
        • łyżeczka cukru
          • 325 g letniej wody

            Sos:

            • 2 łyżki oliwy z oliwek
              • mała cebula pokrojona w kostkę
                • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
                  • 350 ml przecieru pomidorowego
                    • łyżeczka suszonego oregano
                      • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
                        • kilkanaście plasterków Krakowskiej Suchej JBB Bałdyga
                          • papryka
                            • kilka pieczarek
                              • 1/2 kg mozzarelli w bloku
                                • żółtko + odrobina zimnej wody

                                  Mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami - sposób przygotowania

                                  1. Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta, poza wodą i wymieszaj.
                                    1. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
                                      1. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto i wycinaj koła, jak na pierogi. Powinny mieć około 10 cm średnicy.
                                        1. W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż mieszając przez 5 minut.
                                          1. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.
                                            1. Na środek wyłóż odrobinę sosu, posiekaną krakowską suchą, słupki papryki i plastry pieczarek. Dopraw minimalnie solą i pieprzem i posyp całość mozzarellą.
                                              1. Zawiń jak pieroga i posmaruj żółtkiem pomieszanym z wodą. Piecz w 250 st. C przez 10 minut.

                                                Wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem - przepis

                                                Składniki:

                                                • 4 tortille
                                                  • łyżka oliwy
                                                    • opakowanie kiełbasiaka JBB Bałdyga
                                                      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
                                                        • 1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
                                                          • szczypta wędzonej papryki
                                                            • 3 ogórki konserwowe
                                                              • dojrzałe awokado
                                                                • kilkanaście pomidorków koktajlowych
                                                                  • 1/2 główki białej kapusty startej na grubych oczkach lub drobno posiekanej
                                                                    • duża marchewka starta podobnie jak kapusta
                                                                      • średnia cebula posiekana w kostkę
                                                                        • posiekany pęczek natki pietruszki
                                                                          • przeciśnięty ząbek czosnku
                                                                            • 3 łyżki majonezu
                                                                              • sól, pieprz

                                                                                Wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem - sposób przygotowania

                                                                                1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż do zrumienienia pokrojonego w kostkę kiełbasiaka z dodatkiem przypraw (kumin, kolendra, papryka, sól, pieprz).
                                                                                  1. W misce umieść kapustę, posól ją, wymieszaj i pougniataj dłońmi przez 2 minuty. Odstaw na kwadrans. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
                                                                                    1. Na tortillę wyłóż kiełbasiaka, sałatkę colesław oraz pokrojone pomidorki, ogórki i awokado.
                                                                                      1. Zawiń całość w zgrabnego wrapa i grilluj z dwóch stron na patelni grillowej lub na ruszcie.

                                                                                        Zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem - przepis

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 1 kg dużych ziemniaków
                                                                                          • 3 Polanki JBB Bałdyga pokrojone w cienkie plastry
                                                                                            • 70 g masła
                                                                                              • 150 g białego sera
                                                                                                • 100 ml śmietany 30%
                                                                                                  • posiekany pęczek szczypiorku
                                                                                                    • 2 jajka
                                                                                                      • 1/3 łyżeczki soli
                                                                                                        • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
                                                                                                          • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego lub 6 zwykłego
                                                                                                            • 2 łyżki majonezu
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                • 4 posiekane w drobną kostkę korniszony lub 2 mniejsze ogórki konserwowe
                                                                                                                  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
                                                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                                                      Zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem - sposób przygotowania

                                                                                                                      1. Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w 200 st. C. Ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
                                                                                                                        1. Miąższ, biały ser, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca.
                                                                                                                          1. Dodaj śmietanę, posiekane polanki, szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
                                                                                                                            1. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
                                                                                                                              1. Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w 180 st. C.
                                                                                                                                1. Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.
                                                                                                                                  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Powstanie sos czosnkowy.

                                                                                                                                    Grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami - przepis

                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                    • bułka poznańska lub bagietka
                                                                                                                                      • 4 łyżki masła klarowanego
                                                                                                                                        • 3 łyżki cukru trzcinowego
                                                                                                                                          • 3 średniej wielkości gruszki i figi
                                                                                                                                            • pasztet JBB Bałdyga "na okrągło"
                                                                                                                                              • 3 garście roszponki i rukoli
                                                                                                                                                • ser pleśniowy brie i ser bryndza

                                                                                                                                                  Grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami - sposób przygotowania

                                                                                                                                                  1. Bułkę pokrój w plastry, posmaruj cienko masłem i podsmaż na patelni. Odłóż na bok.
                                                                                                                                                    1. Na patelni rozpuść masło i cukier. Dodaj obrane i pokrojone w plastry o grubości 1 cm gruszki. Karmelizuj gruszki, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj posiekane listki tymianku.
                                                                                                                                                      1. Na grzankę wyłóż listki roszponki, plaster sera brie, plaster pasztetu JBB Bałdyga "na okrągło. Na pasztecie ułóż lekko schłodzone gruszki.

                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana