Mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki na pizzę
- 2 g suszonych drożdży
- 2/3 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 325 g letniej wody
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
- 350 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- kilkanaście plasterków Krakowskiej Suchej JBB Bałdyga
- papryka
- kilka pieczarek
- 1/2 kg mozzarelli w bloku
- żółtko + odrobina zimnej wody
Mini calzone z suchą krakowską, papryką i pieczarkami - sposób przygotowania
- Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta, poza wodą i wymieszaj.
- Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto i wycinaj koła, jak na pierogi. Powinny mieć około 10 cm średnicy.
- W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż mieszając przez 5 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.
- Na środek wyłóż odrobinę sosu, posiekaną krakowską suchą, słupki papryki i plastry pieczarek. Dopraw minimalnie solą i pieprzem i posyp całość mozzarellą.
- Zawiń jak pieroga i posmaruj żółtkiem pomieszanym z wodą. Piecz w 250 st. C przez 10 minut.
Wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem - przepis
Składniki:
- 4 tortille
- łyżka oliwy
- opakowanie kiełbasiaka JBB Bałdyga
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- szczypta wędzonej papryki
- 3 ogórki konserwowe
- dojrzałe awokado
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1/2 główki białej kapusty startej na grubych oczkach lub drobno posiekanej
- duża marchewka starta podobnie jak kapusta
- średnia cebula posiekana w kostkę
- posiekany pęczek natki pietruszki
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wrapy z kiełbasiakiem, mocą warzyw i coleslawem - sposób przygotowania
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż do zrumienienia pokrojonego w kostkę kiełbasiaka z dodatkiem przypraw (kumin, kolendra, papryka, sól, pieprz).
- W misce umieść kapustę, posól ją, wymieszaj i pougniataj dłońmi przez 2 minuty. Odstaw na kwadrans. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Na tortillę wyłóż kiełbasiaka, sałatkę colesław oraz pokrojone pomidorki, ogórki i awokado.
- Zawiń całość w zgrabnego wrapa i grilluj z dwóch stron na patelni grillowej lub na ruszcie.
Zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem - przepis
Składniki:
- 1 kg dużych ziemniaków
- 3 Polanki JBB Bałdyga pokrojone w cienkie plastry
- 70 g masła
- 150 g białego sera
- 100 ml śmietany 30%
- posiekany pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego lub 6 zwykłego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 posiekane w drobną kostkę korniszony lub 2 mniejsze ogórki konserwowe
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zapiekane ziemniaczki z Polankami, twarogiem szczypiorkiem i czosnkiem - sposób przygotowania
- Ziemniaki umyj, przekrój wzdłuż na pół i zapiekaj przez 40 minut w 200 st. C. Ostudź i wydrąż środek, aby nie przebić skórki.
- Miąższ, biały ser, śmietanę dobrze rozetrzyj za pomocą widelca.
- Dodaj śmietanę, posiekane polanki, szczypiorek, żółtka oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie w powstały farsz.
- Nakładaj farsz w wydrążone ziemniaki i zapiekaj je przez 20 minut w 180 st. C.
- Na ostatnie 5 minut możesz posypać ziemniaki startym żółtym serem i włączyć górny ruszt.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki. Powstanie sos czosnkowy.
Grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami - przepis
Składniki:
- bułka poznańska lub bagietka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 średniej wielkości gruszki i figi
- pasztet JBB Bałdyga "na okrągło"
- 3 garście roszponki i rukoli
- ser pleśniowy brie i ser bryndza
Grzaneczki z pasztetem i karmelizowanymi owocami - sposób przygotowania
- Bułkę pokrój w plastry, posmaruj cienko masłem i podsmaż na patelni. Odłóż na bok.
- Na patelni rozpuść masło i cukier. Dodaj obrane i pokrojone w plastry o grubości 1 cm gruszki. Karmelizuj gruszki, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj posiekane listki tymianku.
- Na grzankę wyłóż listki roszponki, plaster sera brie, plaster pasztetu JBB Bałdyga "na okrągło. Na pasztecie ułóż lekko schłodzone gruszki.
Zobacz także:
- Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis Andrzeja Polana
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
- Wariacje z serem pleśniowym. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: