Materiał promocyjny

Corndog, curry wurst i zapiekanka - przepisy Jaśka Kuronia na pyszną kiełbasę

Pomysły na pyszną kiełbasę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne corndogi z kiełbaską bekonowo-serową, curry wurst oraz zapiekankę z kiełbasą pod puree ziemniaczanym. To idealne dania zwłaszcza w sezonie grillowym. Poznaj sprawdzone przepisy.

Corndogi z kiełbaską bekonowo-serową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 kiełbasek bekonowo serowych JBB Bałdyga,
    • 10 patyczków do szaszłyków,
      • olej rzepakowy do smażenia 1,5 l,
        • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
          • szklanka mąki pszennej,
            • łyżka proszku do pieczenia,
              • 2 łyżeczki cukru,
                • łyżeczka soli,
                  • 1,5 szklanki maślanki,
                    • jajko klasy wagowej L,
                      • łyżka oleju.

                        Sposób przygotowania:

                        1. W misce połącz wszystkie sypkie składniki i wymieszaj.
                          1. Dodaj maślankę, olej i jajko, ponownie dobrze wymieszaj.
                            1. Odstaw na 5 minut.
                              1. Kiełbaski nadziewaj na patyczki, włóż do ciasta i smaż w oleju rozgrzanym do 170 C.

                                Curry wurst – kiełbaski w sosie curry - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • 6 kiełbasek z karkówką JBB Bałdyga,
                                  • 500g passaty pomidorowej,
                                    • laska cynamonu,
                                      • 2 łyżeczki curry w proszku,
                                        • 30g koncentratu pomidorowego,
                                          • 1,5 łyżeczki cukru,
                                            • 2 łyżeczki papryki w proszku,
                                              • 75 ml soku pomarańczowego,
                                                • 0,5 papryki bez pestek i drobno posiekanej,
                                                  • szalotka,
                                                    • 2 łyżki oleju roślinnego,
                                                      • sól pieprz.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        • Na oleju zeszklij szalotkę posiekaną w kostkę, dodaj paprykę drobno posiekaną i smaż przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając przez minutę.
                                                          • Dodaj sok pomarańczowy i przyprawy (curry, cynamon). Po kolejnej minucie wlej passatę, dodaj cukier.
                                                            • Odparuj na małym ogniu.

                                                              Zapiekanka z kiełbasą pod puree ziemniaczanym - przepis krok po kroku

                                                              Składniki:

                                                              • 2 łyżki oleju,
                                                                • 1/2 kg kiełbasy z gospodarskiej JBB,
                                                                  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
                                                                    • 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
                                                                      • 3 ząbki czosnku,
                                                                        • 2 łodygi selera naciowego posiekane,
                                                                          • marchewka starta,
                                                                            • pół szklanki zielonego groszku,
                                                                              • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
                                                                                • łyżka otartego majeranku,
                                                                                  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
                                                                                    • 600 g puree ziemniaczanego.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Piekarnik rozgrzej do 170 C.
                                                                                        1. Na większej patelni rozgrzej olej. Pół plastry kiełbasy delikatnie zrumień, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz posiekany w płatki czosnek i smaż, mieszając przez 5 minut.
                                                                                          1. Dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, groszek) oraz majeranek i pieprz ziołowy.
                                                                                            1. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                              1. Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż ziemniaki, posyp solą i pieprzem. Zapiekaj przez 25 minut.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana