Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej?

Chorizo pokrojone na desce
Fot. DronG/Getty Images
Kiełbasa chorizo to tak naprawdę cała grupa różnego rodzaju kiełbas wyrabianych w Hiszpanii. Posiada również wiele odmian latynoamerykańskich, które są popularne w Ameryce Południowej i USA. Produkcja tego hiszpańskiego, tradycyjnego wyrobu została zapoczątkowana w XVI wieku, kiedy do Hiszpanii zaczęły docierać różnego rodzaju papryki. Ich zmielenie, wysuszenie i wymieszanie z wieprzowiną dało kiełbasę chorizo.

Hiszpańska kiełbasa chorizo jest wyrobem ściśle związanym z hiszpańską kuchnią. Tak samo jak w Polsce używa się kiełbasy wieprzowej, tak w Hiszpanii popularna jest kiełbasa chorizo. Potrawy z nią nabierają charakterystycznego smaku, który ciężko zapomnieć. Znany francuski pisarz Alexandre Dumas w swoich wspomnieniach pisał, że w każdym hiszpańskim domu wytwarza się 365 sztuk kiełbasy chorizo rocznie, aby było po jednej sztuce na każdy dzień. Robi się również dodatkowe 50 sztuk na święta, dla gości. Obecnie w Hiszpanii działa aż 1000 producentów chorizo dostarczających 50 000 ton tej kiełbasy.

Kiełbasa chorizo – skład

Dwa podstawowe składniki kiełbasy chorizo to mielona wieprzowina oraz papryka Pimentón . Mięso w zależności od indywidualnej receptury i preferencji konsumentów może być chudsze lub tłustsze. Dodaje się do niego również czosnek oraz przyprawy – są one różne w zależności od indywidualnej receptury, według której wyrabiana jest hiszpańska kiełbasa chorizo. Przepis na jej podstawową wersję jest dość prosty i można go dowolnie modyfikować. Produkcję rozpoczyna się od zmielenia mięsa wieprzowego. Następnie dodaje się do niego dużą ilość zmielonej papryki, czosnek, sól, pieprz i różnego rodzaju zioła. Niektórzy wytwórcy kiełbasy chorizo dodają również odrobinę wina lub octu winnego. Pobudza to fermentację i nadaje kiełbasie lekko kwaskowy smak. Mięso jest odstawiane na 1–2 dni, aby przeszło przez proces maceracji. Po tym czasie masa mięsna wtłaczana jest do przygotowanego wcześniej wieprzowego jelita lub celulozowej osłony. Ostatnim etapem przygotowania kiełbasy jest jej suszenie i jednocześnie dojrzewanie. Niektórzy dodatkowo ją wędzą. Hiszpańska kiełbasa chorizo jest wieszana pod sufitem w specjalnej suszarni, gdzie dojrzewa i suszy się. Im dłuższe suszenie, tym bardziej ma wyrazisty smak i zapach. Na wierzchu pojawia się biały, pleśniowy nalot.

Kiełbasa chorizo – rodzaje

Chorizo Sarta – surowa, dojrzewająca kiełbasa o średnicy 3–5 cm. Jedzona jest jako surowa wędlina, służy również jako składnik gorących potraw.

Chorizo Iberico – w kategorii kiełbasy chorizo jest to najbardziej luksusowa i pożądana odmiana. Wytwarza się ją z mięsa świń odmiany Iberico. Je się ją jako przystawkę, bez żadnych dodatków. Czasem używana jest do tapas.

Chorizo Fresco – to surowa odmiana, która nie nadaje się do spożycia bez obróbki termicznej. W hiszpańskiej kuchni istnieją przepisy kulinarne z kiełbasą chorizo tego rodzaju. Jest to niezbędny składnik niektórych dań jednogarnkowych. Dostępna jest w wersji pikantnej oraz łagodnej.

Chorizo Vela – jeden z popularniejszych i tańszych rodzajów chorizo. Ma 10 cm średnicy i umieszczona jest w sztucznej osłonce. Je się ją jako codzienną wędlinę. Z wyglądu przypomina kiełbasę krakowską, z tym że ma intensywnie czerwone zabarwienie.

Chorizo Cular – ta kiełbasa chorizo jest wytwarzana z szynki świń iberyjskich, wyłącznie w rejonie Salamanki.

Kiełbasa chorizo jest również znana w USA i tam istnieje kilka jej odmian – argentyńska, meksykańska, karaibska i portugalska.

Kiełbasa chorizo – przepisy

Chorizo może być wykorzystywane również w polskiej kuchni jako dodatek do wielu dań, sałatek i przystawek. Kiełbasa chorizo może być dodawana do leczo i w ten sposób powstaje niewegetariańska wersja tego dania. Posłuży także jako wyrazisty dodatek do sałatki. Świetnie nada się do bigosu, jajecznicy, zapiekanek lub pieczonych warzyw. Chorizo można wykorzystywać wszędzie tam, gdzie używana jest tradycyjna kiełbasa. Świetnym pomysłem na szybki obiad będzie kiełbasa chorizo z makaronem , pieczarkami, mozzarellą i cebulą.

Pomimo że Polacy coraz chętniej otwierają się na zagraniczne potrawy, w sklepach czasem trudno jest spotkać kiełbasę chorizo. Czym zastąpić , jeśli widnieje w przepisie, który chce się wykonać? Wystarczy wybrać bardziej pikantną kiełbasę dostępną w sklepie. Nadadzą się również kabanosy o smaku paprykowym.

Oto dwa proste przepisy kulinarne , w których wykorzystywana jest kiełbasa chorizo.

Kiełbasa chorizo z makaronem

Składniki:

· 100 g kiełbasy chorizo,

· 4 pieczarki,

· 2 cebule,

· 1 puszka pomidorów krojonych,

· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

· 1 kulka mozzarelli,

· 100 g tartego sera żółtego,

· makaron rurki lub świderki,

· sól, pieprz, olej, tymianek.

Makaron należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszklić cebulkę, wrzucić pokrojone pieczarki i kiełbasę chorizo. Podsmażyć, następnie poddusić 5 minut. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat. Dodać pieprz, sól, tymianek.

Do naczynia żaroodpornego wsypać makaron i zalać przygotowanym na patelni sosem. Wsypać pokrojoną w kostkę mozzarellę i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Sałatka pomidorowa z chorizo

Składniki:

· 150 g pikantnego chorizo,

· 400 g świeżych pomidorów lub pomidorków cherry,

· ząbek czosnku,

· Mała cebula,

· łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

· 1 łyżka octu cherry,

· pieprz czarny.

Podsmażyć chorizo na patelni, następnie odsączyć z tłuszczu i zostawić do ostudzenia.

Pomidory pokroić, posiekać cebulę oraz zgnieść czosnek w prasce. Dodać chorizo, ocet i pieprz. Posypać natką pietruszki.

Zobacz film: Gulasz z dyni, chorizo z figami. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"