Kociołek do ogniska. Co można w nim ugotować? Poznaj dania i przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Kociołek na ognisko to świetny sposób na przygotowywanie pysznego, letniego jedzenia na świeżym powietrzu. Podobnie jak w przypadku grilla, dania mogą być mięsne lub wegetariańskie. Jaki kociołek wybrać? Co można w nim przyrządzić? Sprawdź porady i proste przepisy.

Kociołek na ognisko - jaki wybrać i jak o niego dbać

Sezon plenerowych spotkań to doskonały czas na wypróbowywanie różnych przepisów i metod obróbki jedzenia. Poza różnego typu grillami czy tradycyjnym ogniskiem, mamy jeszcze do wyboru coś, co w pewnym sensie łączy obie te opcje. Kociołek to nic innego, jak solidne "żaroodporne naczynie", które możemy swobodnie umieszczać bezpośrednio nad ogniem lub żarem. Aby służył jak najdłużej i w jak najwyższych temperaturach, powinien być żeliwny. Dzięki temu sama znajdująca się w środku potrawa dłużej będzie gorąca.

Możemy wybrać kociołek stojący lub taki wiszący nad ogniem. Po użyciu należy go oczyścić, przepłukać jedynie w środku, a zewnętrzną stronę na sucho - żeliwo bardzo długo schnie i częste moczenie może mu zaszkodzić.

Proste przepisy na dania z kociołka

Wiele przepisów na dania z kociołka stawia przede wszystkim na mięso. W trakcie długiego gotowania wytapia ono tłuszcz i sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna, a także nie przywiera do dna kociołka. Jedna z najbardziej klasycznych, tzw. myśliwska wersja kociołka, przygotowywana jest na bazie dziczyzny. Mięso to nie jest jednak łatwo dostępne, dlatego w kociołku często ląduje wieprzowina, kiełbasa czy boczek. Zwykle towarzyszą im warzywa takie jak papryka, ziemniaki, cukinia, włoszczyzna.

Prosty przepis na mięsny kociołek z ogniska

Składniki:

  • 700 g kiełbasy,
    • 300 g boczku,
      • kawałek słoniny,
        • 1,5 kg ziemniaków,
          • 3 - 4 marchewki,
            • 2 cebule,
              • kilka liści białej kapusty,
                • masło.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Na dnie kociołka ułożyć plastry słoniny i przykryć je liśćmi kapusty (obłożyć nimi cały kocioł).
                    1. Do wnętrza wkładać warstwami: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, marchewki, cebulę oraz pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek.
                      1. Każdą warstwę delikatnie doprawić i docisnąć.
                        1. Na samym wierzchu ułożyć kawałki masła i przykryć całość liśćmi kapusty. Zakręcamy wieko kociołka i wstawiamy w żar. Przygotowanie dania zajmuje 1-1,5 h.

                          Przepis na myśliwski kociołek z ogniska

                          Składniki:

                          • 1,5 kg ziemniaków,
                            • 1 kg pieczarek,
                              • 1 kg kiełbasy wiejskiej,
                                • pół kg boczku,
                                  • słonina,
                                    • łyżka smalcu,
                                      • duża czerwona i żółta papryka,
                                        • 2 czerwone cebule,
                                          • 3-4 ząbki czosnku,
                                            • kilka liści kapusty,
                                              • ulubione przyprawy.

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Przygotowanie kociołka w wersji myśliwskiej jest bardzo podobne do poprzedniego przepisu.
                                                  1. Do kociołka zabezpieczonego od spodu i po bokach słoniną i liśćmi kapusty należy wkładać kolejno, warstwami, wszystkie składniki.
                                                    1. Na wierzchu dodać łyżkę smalcu i całość przykryć kapustą. Zamknąć wieko kociołka i wstawić go do żaru na około godzinę lub dłużej.

                                                      Kociołek z ogniska w wersji wegetariańskiej

                                                      W wersji bez mięsa wystarczy go nie dodawać i zastąpić dużą ilością ulubionych warzyw, grzybów. Można dodać tofu, wegańskie kiełbaski, ser feta, suszone pomidory, bataty, itd. Tłuszcz może stanowić oliwa lub masło.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: skynesher/Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości