Gratin z ziemniaków i sałatka z czerwonej cebuli i jabłek

Ziemniaczana kuchnia Beaty Kartowicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała dania, w których łączy smaki ziemniaka z cebulą. Sprawdź jej przepis na zapiekankę gratin z ziemniaków z sałatką z czerwonej cebuli i jabłek.

Gratin z ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
    • 1/4 kostki masła,
      • 1 ząbek czosnku,
        • 400 ml śmietanki 30%,
          • ser żółty (Cheddar),
            • sól, pieprz, koperek, gałka muszkatołowa.

              Przepisy Grzegorza Zawieruchy

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Kluski w każdej postaci
              Kluski w każdej postaci
              Garnek pełen pyszności
              Garnek pełen pyszności
              Pistacjowy zawrót głowy
              Pistacjowy zawrót głowy
              Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
              Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
              Męska kuchnia na zdrowie
              Męska kuchnia na zdrowie
              Świąteczna zawierucha
              Świąteczna zawierucha

              Sposób przygotowania:

              1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
                1. Układamy pierwszą warstwę ziemniaków, tak żeby plasterki delikatnie na siebie nachodziły, solimy i układamy kolejną warstwę ziemniaków, znowu solimy i kolejną warstwę, aż skończą się nam ziemniaki.
                  1. Następnie do śmietanki wciskamy ząbek czosnku i dodajemy gałkę muszkatołową, mieszamy i zalewamy śmietanką , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra dół) i pieczemy przez 60 min.
                    1. Następnie zdejmujemy folię i posypujemy ziemniaki startym serem i zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut.

                      Sałatka z czerwonej cebuli i jabłek - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • 6 średniej wielkości czerwonych cebul,
                        • pęczek zielonej pietruszki,
                          • 3 jabłka zielone,
                            • kilka gałązek mięty,
                              • czerwony pieprz,
                                • sól,
                                  • ocet Cherry,
                                    • miód.

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jabłka kroimy w zapałki, siekamy miętę i zieloną pietruszkę, dodajemy ocet Cherry lub sok z cytryny, pieprz czerwony delikatnie rozgniatamy, sól, pieprz i miód do smaku.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Beata Kartowicz

                                        Źródło zdjęcia głównego: Capelle.r/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości