Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki

Hanna Stolińska o daniach dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.

Burgery z boćwiną

Składniki na burgery z boćwiną:

  • plaster imbiru
    • łyżeczka szczypiorku
      • łyżka kopru
        • łyżeczka sosu sojowego
          • ½ łyżeczki oleju rzepakowego
            • łyżeczka sezamu
              • 3 łyżki kaszy jaglanej
                • garść boćwiny
                  • 1 duża marchew
                    • łyżeczka mąki ryżowej
                      • parę listków kolendry

                        Jak przyrządzić burgery z boćwiną?

                        1. Umytą boćwinę drobno posiekać, poddusić w odrobinie wody, odsączyć. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i zmielić blenderem lub maszynką do mielenia mięsa.
                          1. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i formować burgery. Piec ok 30 min w 180 st. C, przełożyć na 2 stronę i piec jeszcze 5 min.

                            Papryka faszerowana soczewicą

                            Składniki na paprykę faszerowaną soczewicą:

                            • 3 kolory papryk
                              • 100 ryżu dzikiego
                                • 100 g soczewicy zielonej
                                  • 50 g parmezanu
                                    • 8 suszonych pomidorów w oleju
                                      • 3 łyżki babki płesznik
                                        • ulubione przyprawy

                                          Jak przygotować paprykę faszerowaną soczewicą?

                                          1. Ugotować ryż i soczewicę według wskazań na opakowaniu. Wymieszać ryż i soczewicę z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, parmezanem startym drobno, babką płesznik i przyprawami.
                                            1. Papryki przekroić na pół, nadziać farszem i zapiekać w nagrzanym do 180 st piekarniku 25-30 minut.

                                              Koktajl imbirowy z bananem i ananasem

                                              Składniki na koktajl imbirowy z bananem i ananasem:

                                              • 2 plastry świeżego ananasa
                                                • ½ zielonego banana
                                                  • 1 szklanka wody
                                                    • kawałek imbiru
                                                      • parę listków mięty
                                                        • sok z 1 cytryny

                                                          Tofu lub wołowina z makaronem z cukinii

                                                          Składniki na tofu lub wołowine z makaronem z cukinii:

                                                          • 100 g tofu wędzonego/wołowiny
                                                            • 300 g cukinii
                                                              • 5 pomidorów koktajlowych
                                                                • 3 rzodkiewki
                                                                  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
                                                                    • 1/3 pęczka świeżego koperku

                                                                      Jak przyrządzić tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii?

                                                                      1. Na patelni usmaż mięso/tofu w kawałkach na minimalnej ilości tłuszczu, dodając ulubione przyprawy. Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski.
                                                                        1. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę i krótko podduś cukinię, do czasu, aż zmięknie. Na samym końcu dopraw do smaku.
                                                                          1. "Makaron" z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj mięso, pokrojone pomidorki, rzodkiewkę i posiekany koperek.

                                                                            Sałatka z granatem i komosą ryżową

                                                                            Składniki na sałatkę z granatem i komosą ryżową:

                                                                            • 3 garści młodego szpinaku
                                                                              • 3 łyżki ziaren granatu
                                                                                • 1/3 czerwonej papryki
                                                                                  • 50 g komosy ryżowej
                                                                                    • 10 g oliwy z oliwek
                                                                                      • 2 łyżki pestek dyni
                                                                                        • 2 plastry fety
                                                                                          • ulubione przyprawy

                                                                                            Jak przyrządzić sałatkę z granatem i komosą ryżową?

                                                                                            Komosę ugotuj według wskazań na opakowaniu. Na talerz wyłóż szpinak, komosę, paprykę pokrojoną w kostkę, ziarenka granatu, fetę pokrojoną w kostkę i uprażone pestki dyni. Polej oliwą i posyp ulubionymi przyprawami.

                                                                                            Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

                                                                                            Składniki na sałatkę z wędzoną makrelą i jajkiem:

                                                                                            • 2 garści miksu sałat
                                                                                              • 2 łyżki kapar
                                                                                                • ½ wędzonej makreli
                                                                                                  • 5 pomidorów koktajlowych
                                                                                                    • 3 suszone pomidory w oleju
                                                                                                      • 2 jajka przepiórcze
                                                                                                        • 1 łyżka sezamu
                                                                                                          • ulubione przyprawy
                                                                                                            • 2 kromki chleba orkiszowego

                                                                                                              Jak przyrządzić sałatkę z wędzoną makrelą i jajkiem?

                                                                                                              1. Ugotuj jajka. Makrelę obierz z ości i skóry, ale pozostaw jak największe kawałki. Na sałatę wyłóż pomidorki, kapary, makrelę, ugotowane jajka przekrojone na połówki, pokrojone w paseczki suszone pomidory, uprażony sezam.
                                                                                                                1. Posyp ulubionymi przyprawami. Podawaj z pieczywem orkiszowym.

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

                                                                                                                  Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki na majówkę

                                                                                                                  Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

                                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                  Źródło: Hanna Stolińska

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości