Materiał promocyjny

Pyszne dania z olejem rzepakowym: racuchy, szparagi i chłodnik

Szparagi w roli głównej
Olej rzepakowy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Na jego bazie Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem, chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami, a także wiosenną patelnię warzyw.

Szparagi z majonezem jabłkowym, kruszonką i serem

Składniki na szparagi z majonezem:

  • 1 kg szparagów
    • sól, cukier, pieprz do smaku
      • koperek, szczypiorek, szałwia
        • skórka z cytryny
          • olej rzepakowy
            • 2 żółtka
              • ocet jabłkowy do smaku
                • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
                  • 3-4 łyżki puree z pieczonych jabłek
                    • sok z cytryny
                      • 100 ml soku jabłkowego
                        • olej rzepakowy
                          • 50 g płatków owsianych
                            • 50 g masła
                              • 60 g sera dojrzewającego typu dziugas
                                • 30 g mąki orkiszowej

                                  Jak przygotować szparagi z majonezem:

                                  Szparagi pozbawiamy twardych końcówek. Olej rozgrzewamy, wrzucamy szparagi i smażymy z dodatkiem ziół, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na koniec jeszcze dodajemy skórkę z cytryny.

                                  Żółtka mieszamy z musztardą, octem, sokiem z cytryny, puree z jabłek. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Dodajemy sól, cukier do smaku, a następnie wolnym strumieniem wlewamy olej rzepakowy do uzyskania gęstego majonezu.

                                  Płatki owsiane, masło, ser dojrzewający i mąkę orkiszową rozgniatamy i wysypujemy na pergamin, wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż nam się kruszonka podrumieni, studzimy i kruszymy na małe cząstki.

                                  Chłodnik z ogórka małosolnego z małymi smażonymi racuszkami z papryką, szynką i natką pietruszki

                                  Składniki na chłodnik i racuszki:

                                  Chłodnik:

                                  • 10 ogórków małosolnych
                                    • zakwas do żurku
                                      • 500 ml kefiru
                                        • 200 ml śmietany 18 proc.
                                          • koper
                                            • sól, pieprz, cukier do smaku
                                              • łyżka chrzanu
                                                • kwiaty kopru
                                                  • olej rzepakowy

                                                    Racuchy:

                                                    • 500 g mąki
                                                      • 20 g drożdży
                                                        • ok. 200 ml wody
                                                          • sól do smaku
                                                            • papryka czerwona
                                                              • 150 g szynki gotowanej
                                                                • natka pietruszki

                                                                  Jak przygotować chłodnik i racuszki:

                                                                  Chłodnik: ogórki kroimy w plastry, dodajemy klarowną część zakwasu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku odważnie. Dodajemy posiekany koper, szczypiorek, 2-3 łyżki oleju i chrzan, i odstawiamy na kilka minut. Kefir i śmietanę łączymy razem. Dodajemy do doprawionych ogórków i wszystko mieszamy.

                                                                  Racuchy: z mąki, drożdży, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Paprykę, szynkę kroimy w drobną kostkę i po podrośnięciu ciasta dodajemy do niego. Jeszcze natka posiekana. Ciasto wymieszane raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu łyżeczką nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Podajemy do chłodnika.

                                                                  Wiosenna patelnia warzyw

                                                                  Składniki na wiosenną patelnię warzyw:

                                                                  • 4 młode ziemniaki
                                                                    • 500 g szparagów
                                                                      • pęczek cebuli dymki
                                                                        • 100 g zielonego groszku
                                                                          • cukinia
                                                                            • 2 jajka
                                                                              • 4 białka
                                                                                • 100 ml mleka
                                                                                  • bazylia, oregano, koperek - wszystko świeże najlepiej
                                                                                    • 100 g sera dojrzewającego typu dziugas, bursztyn
                                                                                      • olej rzepakowy do smażenia

                                                                                        Jak przygotować wiosenną patelnię warzyw:

                                                                                        Ziemniaki kroimy w kostkę, cukinię w plasterki. Na sporej ilości oleju przesmażamy ziemniaki na jasnozłoty kolor, odcedzamy, następnie przesmażamy cukinię i, podobnie jak ziemniaki, odcedzamy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze szparagi na chwilę do oleju i warzywa gotowe. Jajka łączymy z białkami, mlekiem, ziołami i 2/3 ilości sera. Taką miksturą zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy, dodajemy groszek, wykładamy na patelnię i posypujemy pozostałym serem. Smażymy około 10 minut i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

                                                                                        Przepisy Jaśka Kuronia zgodne z dietą SIRT. To dzięki niej Adele przeszła spektakularną metamorfozę

                                                                                        Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        Źródło: Andrzej Polan

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości