Materiał promocyjny

Dania z najlepszej jakości łososiem - przepisy Jaśka Kuronia

Pomysły na dania z łososiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przepisy na potrawy z najlepszej jakości łososiem. Jak zrobić łososiowe spring rolls, zapiekankę łososiowo – porowo – ziemniaczaną i jajka smażone w całości otoczone łososiem? Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia.

W poniższych przepisach użyty wyjątkowa odmiana łososia, który dorastał w krystalicznie czystych wodach dzikich rzek w zachodniej Norwegii. MOWI jest jedynym producentem, który może mieć tę odmianę. Tradycja jego hodowli i procesowania sięga 1962 r. Jako jedyni na świecie mają pełną kontrolę nad całym procesem od narybku, aż po gotowy produkt trafiający do sklepów i na stoły.

Spring rolls z łososiem
Spring rollsy z łososiem
Spring rolls z łososiem
Źródło: Ola Skowron/East News

Spring rolls z łososiem - przepis

  • 300 g wędzonego łososia Mowi
    • 10 płatów papieru ryżowego
      • marchewka posiekana w drobne paski
        • pietruszka posiekana w drobne paski
          • biała część pora posiekana w słupki
            • czerwona cebula posiekana w piórka
              • ¼ posiekanej kapusty pekińskiej
                • ewentualnie: wybór kiełków, świeża kolendra, ziarna sezamu, marynowany imbir
                  • 70 ml sosu sojowego jasnego
                    • 70 ml sosu słodkiego chili
                      • łyżeczka srirachy lub innego ostrego sosu

                        Arkusz papieru ryżowego namocz przez 10 sekund w zimnej wodzie. Przenieś na deskę i na środku układaj składniki (lepiej ciut za mało, niż za dużo, bo możesz nie zwinąć). Tak zrolowane spring rollsy układaj na delikatnie natłuszczone naczynie. Serwuj z sosem powstałym z sosu chili, sojowego i srirachy.

                        Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana
                        Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana
                        Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana
                        Źródło: Ola Skowron/East News

                        Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana - przepis

                        • 400 g świeżego łososia Mowi
                          • 2 pory posiekane
                            • kilka ziemniaków drobno posiekanych
                              • 1 duża cebula pokrojona w piórka
                                • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                  • sok z jednej cytryny
                                    • pęczek koperku
                                      • 300 g śmietany 36%
                                        • łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                          • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
                                            • sól, pieprz czarny mielony
                                              • tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego

                                                W misce wymieszaj sok z cytryny z tymiankiem, gałką, plastrami ziemniaków, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu ułóż warstwę ziemniaków i pora. Nakryj ją łososiem, śmietaną, cebulą i koperkiem. Czynność powtórz tak, aby zakończyć na wierzchu ziemniakami i śmietaną. Zapiekaj pod przykryciem przez 40 minut i dodatkowe 30 minut bez przykrycia.

                                                Jajka smażone w całości otoczone łososiem
                                                Jajka smażone w całości otoczone łososiem
                                                Jajka smażone w całości otoczone łososiem
                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                Jajka smażone w całości otoczone łososiem - przepis

                                                • 6 jajek w temperaturze pokojowej
                                                  • 200 g świeżego łososia Mowi
                                                    • 250 g wędzonego łososia Mowi
                                                      • skórka z cytryny
                                                        • sok z ½ cytryny
                                                          • pół pęczka posiekanego koperku
                                                            • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                • 10 czarnych oliwek
                                                                  • ¼ łyżeczki soli
                                                                    • 100 g mąki pszennej
                                                                      • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
                                                                        • 150 g bułki tartej
                                                                          • olej rzepakowy do smażenia

                                                                            Cztery jajka włóż do gotującej się, mocno osolonej wody i gotuj przez 6 minut. Przełóż do lodowatej wody. Po kilku minutach delikatnie je obierz i osusz. W malakserze umieść sok oraz skórkę z cytryny, zioła, czosnek, oliwki i sól. Całość zmiksuj na gładką masę. Jajka otocz powstałą masą i obtocz je w mące wymieszanej z pieprzem Cayenne. Pozostałe dwa jajka wbij do miski i rozbełtaj. Unurzaj w nich jajka i przełóż do bułki tartej. Można powiedzieć, że jajka zostały klasycznie zapanierowane (mąka, jajko, bułka tarta). Smaż jajka w oleju rozgrzanym do 170 C przez 5 – 6 minut lub do zrumienienia.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana