W poniższych przepisach użyty wyjątkowa odmiana łososia, który dorastał w krystalicznie czystych wodach dzikich rzek w zachodniej Norwegii. MOWI jest jedynym producentem, który może mieć tę odmianę. Tradycja jego hodowli i procesowania sięga 1962 r. Jako jedyni na świecie mają pełną kontrolę nad całym procesem od narybku, aż po gotowy produkt trafiający do sklepów i na stoły.
Spring rolls z łososiem - przepis
- 300 g wędzonego łososia Mowi
- 10 płatów papieru ryżowego
- marchewka posiekana w drobne paski
- pietruszka posiekana w drobne paski
- biała część pora posiekana w słupki
- czerwona cebula posiekana w piórka
- ¼ posiekanej kapusty pekińskiej
- ewentualnie: wybór kiełków, świeża kolendra, ziarna sezamu, marynowany imbir
- 70 ml sosu sojowego jasnego
- 70 ml sosu słodkiego chili
- łyżeczka srirachy lub innego ostrego sosu
Arkusz papieru ryżowego namocz przez 10 sekund w zimnej wodzie. Przenieś na deskę i na środku układaj składniki (lepiej ciut za mało, niż za dużo, bo możesz nie zwinąć). Tak zrolowane spring rollsy układaj na delikatnie natłuszczone naczynie. Serwuj z sosem powstałym z sosu chili, sojowego i srirachy.
Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana - przepis
- 400 g świeżego łososia Mowi
- 2 pory posiekane
- kilka ziemniaków drobno posiekanych
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
- sok z jednej cytryny
- pęczek koperku
- 300 g śmietany 36%
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz czarny mielony
- tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego
W misce wymieszaj sok z cytryny z tymiankiem, gałką, plastrami ziemniaków, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu ułóż warstwę ziemniaków i pora. Nakryj ją łososiem, śmietaną, cebulą i koperkiem. Czynność powtórz tak, aby zakończyć na wierzchu ziemniakami i śmietaną. Zapiekaj pod przykryciem przez 40 minut i dodatkowe 30 minut bez przykrycia.
Jajka smażone w całości otoczone łososiem - przepis
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 200 g świeżego łososia Mowi
- 250 g wędzonego łososia Mowi
- skórka z cytryny
- sok z ½ cytryny
- pół pęczka posiekanego koperku
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 10 czarnych oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
- 150 g bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
Cztery jajka włóż do gotującej się, mocno osolonej wody i gotuj przez 6 minut. Przełóż do lodowatej wody. Po kilku minutach delikatnie je obierz i osusz. W malakserze umieść sok oraz skórkę z cytryny, zioła, czosnek, oliwki i sól. Całość zmiksuj na gładką masę. Jajka otocz powstałą masą i obtocz je w mące wymieszanej z pieprzem Cayenne. Pozostałe dwa jajka wbij do miski i rozbełtaj. Unurzaj w nich jajka i przełóż do bułki tartej. Można powiedzieć, że jajka zostały klasycznie zapanierowane (mąka, jajko, bułka tarta). Smaż jajka w oleju rozgrzanym do 170 C przez 5 – 6 minut lub do zrumienienia.
Zobacz także:
- Sojowy łosoś na parze - pysznie i zdrowo, czyli dania według przepisów Piotra Kucharskiego
- Łosoś z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową – przepis Sebastiana Olmy
- Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis Darii Ładochy
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN