Materiał promocyjny

Prawdziwa włoska pizza i inne rzymskie przysmaki. Przepisy Cristiny Catese

Cristina Catese
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Uwielbiasz dania kuchni włoskiej? Na pizzy i makaronach doskonale zna się Cristina Catese - rodowitej rzymianki. Poznaj jej przepisy i zaskocz swoich domowników wyśmienitymi potrawami. Jak przygotować pizzę, karczochy po rzymsku oraz spaghettoni?

Pizza - przepis podstawowy

Składniki na pizzę:

  • 1000 g mąki typu 0
    • 800 g wody lub 650 g letniej (w zależności od puszystości ciasta)
      • 8 g drożdży suszonych
        • 13 g soli
          • 10 g oliwy z oliwek extra vergine
            • To się przyda: standardowa blaszka do pieczenia 40 cm x 30 cm. + jedna okrągła o średnicy 30 cm

              Do serwowania pizzy:

              • mortadella włoska 300 g

                Jak przygotować pizzę?

                Mąkę przesiewamy do miski, a w szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie do mąki dolewamy szklankę wody z rozpuszczonymi drożdżami i dolewamy powoli pozostałą wodę. Ciasto ma być rzadkie i klejące – nie dodajemy więcej mąki!

                Do ciasta w ostatnim momencie dodajemy oliwę i sól. Kontynuujemy mieszanie łyżką i odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy je wyrabiać.

                Wyrobione ciasto przekładamy do miski i zawijamy folią. Trzymamy w lodówce przez 24 godziny w szufladzie, gdzie przetrzymujemy warzywa.

                Po jednym dniu, ciasto przekładamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Używając opuszków palców delikatnie rozciągamy ciasto na wielkość blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

                Na gotowe do włożenia do piekarnika ciasto dodajemy pomidory i pieczemy w temperaturze 250 st. C przez około 20 minut.

                Mortadelę dodajemy na pizzę bianca.

                Karczochy po rzymsku

                Składniki na karczochy po rzymsku:

                • 4 karczochy rzymskie Mammole-Cimaroli
                  • pęczek mięty Nepetella
                    • 4 ząbek czosnku
                      • sól, pieprz
                        • 100 ml oliwy z oliwek extra vergin
                          • 250 g wody
                            • cytryna

                              Jak przygotować karczochy po rzymsku?

                              Zaczynamy przekrajając na pół cytrynę i wyciskając sok z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce – w ten sposób nie sczernieją w czasie obierania i przygotowywania karczochów.

                              Bierzemy się za obieranie i oczyszczanie karczochów. Obieramy też nóżkę. Obranego karczocha wrzucamy do zimnej wody z cytryną i kontynuujemy z wszystkimi karczochami.

                              Porada: Całość przykrywamy papierem kuchennym, dzięki któremu karczochy pozostaną w całości zanurzone w wodzie. Miskę odkładamy i zabieramy się za nadzienie.

                              Zwijamy listki mięty i kroimy je nożem na duże kawałki. Obieramy czosnek i drobno go szatkujemy. Dodajemy go do mięty i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym całość dobrze mieszamy. Odcedzamy karczochy, po czym nadziewamy je przygotowanym wcześniej farszem. Obsypujemy je solą i pieprzem, po czym przekładamy je do garnka, wkładając je do góry nogami. Zalewamy je wodą i oliwą – powinny być zakryte prawie po koniec nóżki.

                              Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

                              Ręcznie robione spaghettoni z sosem all'amatriciana

                              Składniki dla 4 osób na spaghettoni z sosem all'amatriciana:

                              Spaghettoni:

                              • 250 g mąki 00
                                • 250 g semoliny
                                  • sól
                                    • woda
                                      • 2 garści semoliny do oprószenia stolnicy

                                        Sos all’amatriciania:

                                        • odrobina oliwy z oliwek extra vergine
                                          • 100 g guanciale
                                            • 350 g pulpy pomidorowej Mutti
                                              • szczypta czarnego pieprzu
                                                • 60-70 g sera Pecorino Romano ChNP

                                                  Jak przygotować spaghettoni z sosem all'amatriciana?

                                                  Makaron: do miski przesiewamy obydwie mąki. Dodajemy szczyptę soli i wodę, tyle aby podczas wyrabiania otrzymać na koniec jednolitą i elastyczną konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 min. Następnie wyjmujemy, przekładamy na blat oprószony semoliną. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm lub mniej. Wycinamy cienkie prostokąty. Za pomocą dłoni rolujemy je w wałeczki. Gotowe makarony obtaczamy w semolinie i zostawiamy do wyschnięcia. Makaron nie powinien się dotykać. Przed gotowaniem pozbywamy się nadmiaru mąki z makaronu.

                                                  Amatriciana: przygotowujemy guanciale. Pozbywamy się chrząstki i kroimy je w cienkie paski o grubości ok. 0,5cm i dajemy do patelni. Podsmażamy do momentu ze będzie chrupiący. Guanciale zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy guanciale zagotowujemy pulpę przez ok 5-6 min. W międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy makaron do momentu, aż wypływają na powierzchnie. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pomidorkami. Dodajemy guanciale i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył cały makaron. Na koniec całość oprószamy tartym serem Pecorino Romano i ewentualnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                  Zobacz też:

                                                  Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów

                                                  Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów

                                                  Placuszki z owocami i sprytne croissanty, czyli słodkie przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                  Autor: Jola Marat

                                                  Źródło: Cristina Catese

                                                  Materiał promocyjny
                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości