Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis Sebastiana Olmy

Niezłe jaja w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN kuchnia z jajem. Sebastian Olma przygotował różne pyszności na bazie jajek. Sprawdź, jak przyrządzić creme brulle z trawą cytrynową i limonką.

Creme brulle z trawą cytrynową i limonką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
    • 75 g trawy cytrynowej, posiekanej
      • 60 g złotego cukru pudru plus dodatkowa posypka
        • 6 dużych żółtek
          • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyskrobane nasiona
            • 4 limonki

              Sposób przygotowania creme brulle

              1. Wymieszaj śmietankę z trawą cytrynową na patelni, a następnie gotuj na średnim ogniu. Rozgrzej piekarnik do 120C/100C z termo obiegiem.
                1. Cukier utrzyj z żółtkami. Podgrzej krem z trawy cytrynowej do 50°C, przecedź przez sito, a następnie wymieszaj z masą jajeczną wraz z nasionami wanilii i sokiem z limonki.
                  1. Wlej mieszaninę do sześciu kokilek. Umieść kokilki w brytfannie i zalej gorącą wodą do połowy ich zewnętrznej powierzchni.
                    1. Piec przez 1 godz.-1 godz. 15 min, aż się lekko zetnie. Wyjmij kokilki, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
                      1. Przed podaniem każdą kokilek posypać cukrem i karmelizować palnikiem na złoty kolor.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Sebastian Olma

                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana