Przepisy kulinarne

Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Poznaj przepis na pyszny chleb orkiszowo-żytni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Bartosz Krupa/East News

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, domowego chleba o poranku. Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak urozmaicą nawet najprostsze śniadanie! Zapytaliśmy Piotra Kucharskiego o jego sekretny przepis na chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Gwarantujemy, że ten przysmak zdobędzie wasze serca.

Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego

Wypieki Piotra nigdy nie zawodzą, są łatwe w przygotowaniu i smakują tak, że "aż ślinka cieknie". Gdy kucharz opublikował w swoich mediach społecznościowych zdjęcie z dwukilogramowym chlebem - nie czekaliśmy długo. Musieliśmy poznać przepis!

Dwukilogramowy orkiszowo-żytni z rana :) pyszny ze świętymi pomidorami

- zdradził.

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - przepis Piotra Kucharskiego

Składniki:

Dzień przed pieczeniem:

  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Dzień pieczenia:

  • 300 g aktywnego zakwasu orkiszowego
  • 900 g mąki orkiszowej typ 630 lub podobnej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 800 ml wody
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem:

  1. 1Wieczorem w misce wymieszaj łyżkę zakwasu z mąką oraz wodą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8 - 10 godzin w temperaturze pokojowej (w okresie letnich upałów warto znaleźć chłodne miejsce w domu).

Dzień Pieczenia

  1. 1Obie mąki wymieszać ze sobą, dolać wodę i bardzo dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie wyrabiać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 40 minut - ten proces nazywa się autolizą i jest tzw. spoczynkowym wyrabianiem ciasta. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty, a my nie będziemy musieli go długo wyrabiać.
  2. 2Z aktywnego zakwasu odłóż łyżkę do słoika i schowaj do lodówki.
  3. 3Pozostały zakwas dodać do wymieszanej mąki z wodą i wyrobić. Najlepiej w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast przez około 6 minut. W trakcie należy dodać dwie łyżeczki soli.
  4. 4Przełóż masę na blat oprószony mąką i lekko wyrób. Następnie włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Po 40 minutach mokrymi dłońmi złóż ciasto (naciągnij każdy bok po kolei ku górze i złóż naciągnięte ciasto do środka). Złóż w ten sposób ciasto 3 - 4 razy. W zależności jaki będzie efekt (musi być taki, że ciasto mimo tego, że jest luźne, jest bardzo zwarte i sprężyste).
  5. 5Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut
  6. 6Po upływie tego czasu, jeśli nie masz tak dużej foremki, podziel na dwa lub trzy równe bochenki i uformuj z nich kule. Jeśli robisz jeden bochenek, uformuj tylko jedną kulę. Odstaw na 15 minut. W tym czasie wysmaruj masłem foremki do pieczenia. Każdy kawałek ciasta uformuj w bochenki (dobrze naciągając) i włóż w foremek.
  7. 7Odstaw na 8 - 12 godzin do lodówki lub na 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej. W lodówce nabiorą więcej smaku.
  8. 8Następnie rozgrzej piekarnik do 230 C. Na spód piekarnika włóż blachę do pieczenia, żeby też się rozgrzała.
  9. 9Chleby/chleb umieść w piekarniku na kratce do pieczenia, a na rozgrzaną blaszkę wylej kubek zimnej wody i szybko zamknij piekarnik.
  10. 10Piecz około 45 - 60 minut w zależności od tego, jak dużą masz formę.
  11. 11Po upieczeniu jak najszybciej przełóż bochenki z foremek na kratkę do pieczenia.

Smacznego!

Orkiszowe królestwo Piotra Kucharskiego:

Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Lewandowska

Źródło: Piotr Kucharski

Pozostałe wiadomości