Kurt Scheller - znany szef kuchni o swojej słabości do berneńczyków: "One mają najlepsze charaktery"

Kurt Scheller jest opiekunem dwóch berneńskich psów pasterskich. Urocze stworzenia szefa kuchni i krytyka kulinarnego wabią się Beri i Juna. Za co Szwajcar pokochał tę rasę? Rozmawiała z nim nasza dziennikarka i wielbicielka psów, Gabi Drzewiecka.

Znany szef kuchni

Kurt Scheller to szwajcarski szef kuchni oraz krytyk kulinarny, który doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m.in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Od 1991 roku mieszka w naszym kraju. Szwajcar jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce, jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej.

Wielbiciel berneńczyków

Okazuje się, że Kurt Scheller jest także wielbicielem berneńskich psów pasterskich. Obecnie opiekuje się dwoma.

Beri jest pieskiem numer cztery, a Juna - pięć

- powiedział.

Co ciekawe, pupile kucharza są "poliglotami", ponieważ znają komendy aż w trzech językach - niemieckim, angielskim i polskim.

Szybko się uczą

- stwierdził Kurt.

Dodał także, że psy tej rasy są łagodne i przyjazne w stosunku do ludzi. Tolerują również dzieci oraz są wobec nich cierpliwe i opiekuńcze. Mimo to posiadają instynkt stróża – zaniepokojone alarmują.

One mają najlepsze charaktery

- powiedział szef kuchni.

Przyznał także, że psy tej rasy wymagają treningów. Dzięki nim nauczą się m.in. chodzenia na luźnej smyczy, dobrych manier czy przychodzenia na wołanie.

>>> Zobacz także:

Pies szwajcarski, czyli appenzeller – charakter, wygląd i choroby rasy

Jamnik - wielka inteligencja w długim ciele

Owczarek niemiecki – jaka jest historia jednej z najbardziej znanych ras na świecie? Charakter, zdrowie, wychowanie owczarków

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości