Pomidory to zdrowe warzywa, których smak ceni prawie każdy. Jak skutecznie je uprawiać? Czy uprawa pomidorów to trudna sztuka?

C:Polacy uwielbiają pomidory. Stanowią one pyszny dodatek do dań i są źródłem potasu. Uprawa pomidora jest prosta i warto spróbować jej we własnym ogródku. Jak się do tego zabrać? Dlaczego warto postawić na uprawę pomidorów gruntowych? Przeczytaj praktyczny poradnik.

Uprawa pomidorów. Czego potrzebujesz?

Pomidor to chyba najbardziej znane warzywo. Cenimy je za soczysty miąższ, piękny kolor i doskonały smak. Jeżeli interesuje cię uprawa pomidora gruntowego, zapamiętaj poniższe fakty.Istnieją dwie możliwości: uprawa pomidorów z nasion albo rozsad. Sadzonki kup w sprawdzonym sklepie ogrodniczym. Wybierz rozsady o silnych pędach i nieprzesuszonych korzeniach. Pomidory potrzebują dobrze nasłonecznionej i odsłoniętej od wiatru przestrzeni. Świetnym pomysłem będzie uprawa pomidorów pod folią . Można robić to w specjalistycznych tunelach. Jeżeli natomiast dysponujesz odpowiednimi warunkami, postaw na uprawę pomidorów w szklarni. Pomidory lubią glebę wymieszaną z kompostem. Musi mieć ona odczyn obojętny, ewentualnie lekko kwaśny. Pamiętaj, aby ją spulchnić, żeby była napowietrzona. Uprawa pomidorów w tunelu czy w szklarni powinna rozpocząć się pod koniec kwietnia. Inne formy siewu zacznij dopiero w maju, kiedy gleba będzie wystarczająco nagrzana.

· Sadź je ponadto głęboko, aby warzywa miały swobodny dostęp do wody i soli mineralnych zawartych w gruncie.

Pielęgnacja i uprawa pomidorów w gruncie

Pomidory należy obficie podlewać i często wietrzyć grządki. UWAGA! Nie lej wodą bezpośrednio po liściach, tylko po gruncie. Uprawa pomidorów w szklarni czy foliowym tunelu wymaga codziennego otwarcia osłon, dzięki czemu zwabione owady zapylają kwiaty owoców. Warto usuwać liście, na których pojawią się jakiekolwiek przebarwienia. Gdy widać owoce, należy odsłonić liście tak, aby promienie słoneczne dotarły do pomidorów. To właśnie słońce odpowiada za smak i aromat warzyw.

Jeśli chodzi o pomidory gruntowe, uprawa jest stosunkowo prosta, ale trzeba znać parę trików. Jednym z nich jest lokalizacja grządek. Warzywa te lubią towarzystwo pietruszki, czosnku i aksamitek, a nie tolerują kopru, kalarepy i rzodkiewek. Warto też raz na tydzień spryskać je ekstraktem z gotowanego czosnku, aby zapobiec różnym chorobom. Czosnek gotuj 20 minut, a następnie użyj wywaru.

Jak uprawiać pomidory w domu?

Dużym powodzeniem cieszy się uprawa pomidorów w doniczkach. Jeśli lubisz pomidory, sadzenie i uprawa tych warzyw powinny sprawić przyjemność. Wiadomo jednak, że nie każdy dysponuje kawałkiem ogrodu i czasami uprawa pomidorów na działce nie wchodzi w grę. Jaka jest alternatywa?

Popularna praktyka to u prawa pomidorów na balkonie . Nic nie może równać się ze smakiem własnoręcznie wyhodowanych warzyw. Nawet jeżeli mieszkasz w bloku, możesz cieszyć się swoim „ogródkiem”. Oto kilka przydatnych wskazówek. Pamiętaj, że pomidory uprawia się w pojemnikach. Wybierz jasne skrzynki lub doniczki o głębokości około 40 centymetrów (pamiętaj o tym, że muszą mieć one otwory odpływowe). Pod grunt wsyp warstwę drenażu (keramzytu), a sadzonki umieść głęboko w ziemi.Uprawa pomidorów na balkonie może zacząć się dopiero od połowy maja – są to warzywa wrażliwe na niskie temperatury.Postaw doniczki w miejscach nasłonecznionych i przewiewnych. Regularnie usuwaj pędy boczne, a gdy zawiąże się wiele owoców, uszczknij stożek wzrostu.Systematycznie podlewaj pomidory. Uprawa domowa wymaga dużo wody i nawozu – więcej niż uprawa pomidora w polu. Warto zasilać sadzonki naturalnymi nawozami raz na 10 dni.

Uprawa pomidora - zalety

Jeżeli chodzi o pomidory, uprawa ekologiczna jest szczególnie wskazana. W dyskontach i osiedlowych warzywniakach możemy niestety natrafić na marnej jakości produkty. Sprawdzone źródło to pewna wartość i najlepszy smak. Poza tym ogrodnik amator, który poświęci czas na uprawę pomidorów w doniczkach czy w swoim przydomowym gruncie, ma ogromną satysfakcję z udanych plonów.

Warto je uprawiać jeszcze z innej przyczyny - są bardzo zdrowe. Wyróżniają się czerwonym kolorem, a właśnie w tym barwniku znajdziemy likopen, który jest silnym antyutleniaczem. Neutralizuje wolne rodniki i hamuje proces starzenia. Ma działanie antynowotworowe. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy czy prostaty. Lubisz pomidorowe przetwory i domowe keczupy? Nic straconego – likopen przetrwa obróbkę cieplną.

Dodatkowo pomidory słyną z tego, że mają mnóstwo potasu. Jego zawartość wpływa korzystnie na ciśnienie krwi i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Co więcej są źródłem witaminy C. Jeżeli chcesz schudnąć, jedz pomidory. Jeden pomidor ma około 30 kcal i jest bogaty w wodę. Poprawia metabolizm i syci.

Mnogość zalet tych warzyw zachęca do samodzielnego zasiania pomidorów. Jeżeli w hodowlę włoży się odpowiednio dużo serca i pracy, można cieszyć się pięknymi efektami. Smak własnoręcznie uprawianych pomidorów jest nieporównywalny do tych ze sklepowych półek. Wprowadź własne pomidory do kuchni i ciesz się wachlarzem wartości odżywczych i nowymi doznaniami smakowymi.

Zobacz film: Pomidory w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
69
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0