Która potrawa wigilijna jest najważniejsza? Większość Polaków pewnie powie, że smażony karp, część – że pierogi, zaś inni najbardziej kochają barszcz z uszkami. Na stole wigilijnym nie może też zabraknąć makaronu z makiem – swojsko określanego jako „domowe kluski z makiem”.

Najbardziej tradycyjnie i domowo będzie, jeśli kluski z makiem zrobimy sami, zamiast kupować gotowy makaron ze sklepu.

Kluski z makiem na wigilię to potrawa bardzo zdrowa. Mak zawiera bowiem ogromną ilość wapnia. W 100 gramach maku jest go aż 1400 mg, co znacznie przekracza zalecaną dzienną dawkę. Dlatego mak powinien być spożywany znacznie częściej, niż tylko na Wigilię (zwłaszcza przez osoby unikające nabiału w diecie).

Ponieważ ich obowiązkowym składnikiem są bakalie, wigilijne kluski z makiem to także doskonałe źródło innych pierwiastków (m.in. magnezu, selenu, manganu, miedzi, żelaza, fosforu, potasu, krzemu oraz witamin A, K i tych z grupy B. Te mikroelementy znajdziemy w daktylach, rodzynkach, morelach i orzechach. Jeśli zdecydujemy się na dodanie suszonych fig, dostarczymy sobie jeszcze większej porcji wapnia.

Przygotowanie klusek z ziemniakami

Składniki:

· pół kilograma mąki

· pół kilograma ugotowanych ziemniaków przetartych na gładką masę

· jajko

Jeśli chcemy zrobić większą porcję wigilijnych klusek z makiem , należy pomnożyć składniki przez dwa.

Ziemniaki wyrabiamy razem z mąką i jajkiem (mąkę dodając stopniowo). Gdy powstanie jednolita, gładka masa – formujemy kilkucentymetrowej długości podłużne kluski i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 2 minuty, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Po ostudzeniu przelewamy odrobiną oleju rzepakowego lub zimną wodą, żeby się nie skleiły.

Kluski (bez ziemniaków)

Składniki:

· 600 gramów mąki

· 4 jajka

· woda

· szczypta soli (niewiele! kluski z makiem i bakaliami to w końcu potrawa na słodko).

Mąkę wyrabiamy z jajkami, dodając tyle wody, by powstała gładka masa (nie za wiele, więc dodawajmy ją stopniowo, po łyżce stołowej). Gdy masa będzie już elastyczna i jednolita, rozwałkujmy ją na cienkie placki. Należy przy tym pamiętać, by stolnicę/blat podsypywać mąką, dzięki temu placki się nie przykleją. Gdy są gotowe, odkładamy je na parę chwil do wyschnięcia.

Następnie tniemy placki ostrym nożem na kilka pasków o szerokości 3-4 cm. Paski układamy jeden na drugim (w razie, gdyby się sklejały, posypujemy je niewielką ilością mąki) – i tniemy na kluseczki o szerokości ok. 0,5-1 cm. Dobrze jest na bieżąco delikatnie podrzucać kluseczki palcami, by się nie skleiły.

Następnie odstawiamy kluski do wyschnięcia, na ok. 15 minut. Gotujemy w lekko osolonej wodzie (kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia), odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Gdy mamy już kluski lub gotowy makaron ulubionego kształtu (mogą to być rurki, świderki lub kokardki) lub domowe kluski – zabieramy się za przygotowanie masy.

Kluski z makiem i bakaliami

Składniki:

· paczka makaronu lub domowe kluski wg wyżej podanych przepisów,

· pół kilograma maku,

· 4-5 łyżek miodu,

· 100 gramów rodzynek,

· 100 gramów suszonych moreli,

· 100 gramów daktyli,

· opcjonalnie: garść suszonej żurawiny, suszonych fig lub np. śliwek,

· kilka sztuk orzechów włoskich i laskowych,

· duża garść skórki pomarańczowej,

· 4 łyżki masła,

· pół łyżeczki cynamonu,

· mleko (ok. dwóch szklanek) do namoczenia maku.

Jeśli chcemy zwiększyć walory zdrowotne potrawy, możemy dodać również garść pestek słonecznika. Ma dość neutralny dość smak, a jest źródłem wielu pożytecznych elementów.

Kluski z makiem – sposób przygotowania:

Bakalie namoczyć. Większe owoce, takie jak figi czy daktyle, po namoczeniu pokroić na mniejsze cząstki. Mak – namoczony co najmniej 8 godzin wcześniej w gorącym mleku i dobrze odsączony - należy zmielić co najmniej dwukrotnie. Następnie rozpuszczamy w garnku masło, podsmażamy na nim chwilę skórkę pomarańczy. Dodajemy mak, rozdrobnione, miękkie bakalie oraz cynamon i miód, mieszamy intensywnie, by masa się nie przypaliła. Trzymamy całość na palniku ok. 5 minut.

Na koniec dodajemy do masy makaron i delikatnie mieszamy, tak, by nie uszkodzić za bardzo kluseczek.

Wigilijne kluski z makiem możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jeśli przygotowanie innych dań zajęło Wam bardzo dużo czasu – albo zdecydowaliście się na urządzenie „wigilii na szybko” - z powodzeniem możecie przygotować kluski z makiem z gotowej masy makowej. Wtedy przepis na kluski z makiem będzie zawierał wyłącznie gotowy makaron, kilka łyżek masła i masę makową ze sklepu. Producenci masy zadbali już o dodanie bakalii, miodu, skórki cytrynowej i aromatów, które nadadzą potrawie świąteczny zapach.

Warto jednak pamiętać, że znacznie smaczniejszy będzie samodzielnie przygotowany makaron z makiem , a przy okazji nie dostarczymy sobie dodatkowej porcji sztucznych słodzików, takich jak cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy, zazwyczaj stosowanych w produkcji gotowej masy. Przepis na kluski z makiem łatwo też zmodyfikować tak, by potrawa była wegańska - to jedno z niewielu wigilijnych dań, które w tak prosty sposób można przystosować do potrzeb “roślinożerców”. Zamiast masła można bowiem użyć oleju roślinnego (np. kokosowego) oraz makaronu nie zawierającego jajek.

Zobacz film: Przepis na drożdżówkę z makiem. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
70
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0