Yerba mate. Rodzaje i najważniejsze właściwości ostrokrzewu paragwajskiego

yerba mate
RHJ/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Yerba mate, inaczej ostrokrzew paragwajski, to „święte ziele” Indian Ameryki Południowej. Coraz częściej napar z yerby zastępuje codzienną kawę czy herbatę. Jest przy tym o wiele zdrowszy i nie uzależnia. Yerba mate ma duże właściwości prozdrowotne. Zawiera m.in. potas, magnez, mangan, wapń, fosfor, witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Yerba mate wzmacnia odporność, pobudza, usprawnia koncentrację oraz poprawia nastrój.

Yerba mate została odkryta przez Indian Guarani. Do Europy yerba trafiła w XVI wieku za sprawą hiszpańskich kolonizatorów. W dzisiejszych czasach yerba mate uprawia się głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Napar z yerby cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Który rodzaj yerba mate najlepiej jest wybrać oraz jakie akcesoria są niezbędne do jej picia?

Najważniejsze właściwości yerba mate

Yerba mate ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Herbata yerba mate zawiera m.in. potas, magnez, mangan, wapń, fosfor, polifenole, saponiny, witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Stosowana jest przede wszystkim do pobudzenia organizmu, poprawy koncentracji i pamięci. Zwiększona energia spowodowana jest działaniem zawartych w yerbie kofeiny, teobrominy i teofiliny. Yerba mate sprzyja także odchudzaniu. Za sprawą magnezu, manganu i potasu pozwala utrzymać równowagę elektrolitową w organizmie, a co za tym idzie, pomaga tracić zbędne kilogramy. Ponadto wspomniane pierwiastki, a zwłaszcza potas, chronią również serce.

Nie można także zapomnieć, że yerba mate wspomaga odporność i pomaga w walce z infekcjami. Wszystko za sprawą flawonoidów, czyli kwercetyny, rutyny, kempferolu i antocyjany. W 2002 roku yerba mate otrzymała w Stanach Zjednoczonych patent, dzięki któremu zostało uznane inhibicyjne działanie yerby mate w stosunku do oksydazy monoaminowej (MAO). Oznacza to, że yerba jest pomocna w przypadku obniżonego nastroju, zaburzeń emocjonalnych, depresji, choroby Parkinsona, zaburzeń koncentracji i uwagi, zaburzeń układu pokarmowego, zespołu abstynencyjnego, syndromu odstawienia nikotyny, nadużywania leków, nadciśnienia.

Zestaw do yerba mate. Podstawowe akcesoria

Podstawowy zestaw do przyrządzania yerba mate składać się powinien z naczynia do yerba mate oraz bombilli. Na rynku dostępne są naczynia drewniane (wykonane z drzewa Palo Santo), naczynia ceramiczne i tykwy. Najbardziej tradycyjnym naczyniem, używanym także przez Indian Guarani, jest tykwa do yerba mate. Ścianki owocu ułatwiają proces parzenia yerby, gdyż wchłaniają esencję z naparu. Tykwa ponadto nie parzy rąk, natomiast wpływa na ich stałe ogrzewanie, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się w zimne dni. Kolejną zaletą tykwy do yerba mate jest jej wytrzymałość – nie ma możliwości, aby naczynie uległo rozbiciu. Należy jednak pamiętać o bardzo dobrej pielęgnacji tego typu naczynia, aby nie pojawiła się w nim pleśń. Bombilla do picia yerba mate to specjalna rurka, która umożliwia spożywanie naparu bez suszu – listków i gałązek. Bombilla powinna być dobrana do wielkości naczynia. Należy pamiętać, że do delikatnych naczyń z tykwy warto jest wybierać lżejsze bombille. Na rynku znaleźć można rurki wykonane z niklu, stali nierdzewnej lub stopu alpaka. Do naczyń z tykwy idealna natomiast okaże się lekka rurka wykonana z bambusa.

Rodzaje yerba mate. Która jest najlepsza?

Na rynku znaleźć można kilka rodzajów yerba mate. Wśród nich są yerba mate w saszetkach, yerba sypana, klasyczna, mocna, łagodna, z dodatkiem ziół, owoców, aromatów. Yerba mate różni się w zależności od kraju pochodzenia. Paragwajska yerba jest intensywniejsza, bardziej pobudzająca, natomiast argentyńska jest nieco łagodniejsza, delikatniejsza. Brazylijska odmiana natomiast jest bardzo drobno zmielona, wyróżnia się także intensywnie zielonym kolorem.

Oto najpopularniejsze odmiany yerba mate:

  • yerba mate Rosamonte to mocna odmiana yerby. Z uwagi na intensywny smak nie będzie smakować każdemu. Przeznaczona jest głównie dla smakoszy,
    • La Hoja to odmiana yerba mate pochodząca z Argentyny. Jest łagodna, o lekko cierpkim smaku,
      • Colon wywodzi się z Argentyny. Jest to mieszanka tradycyjnej yerby z kolendrą, miętą, koprem, rumiankiem. W Polsce można najczęściej znaleźć połączenie Colonu z aromatem pomarańczowym,
        • CBSe jest intensywną odmianą yerba mate. Na rynku dostępna w połączeniu z koprem włoskim, dziką różą, werbeną cytrynową,
          • Pipore jest łagodną odmianą yerba mate. Wyróżniają ją grube liście zbierane z dziko rosnących krzewów.

            Yerba mate z guaraną

            Bardzo popularną ostatnio mieszanką jest yerba mate z guaraną. Yerba mate sama w sobie jest naparem dodającym energii, poprawiającym koncentrację. Dzięki dodatkowi mielonej guarany lub wyciągu z tego owocu, herbata yerba mate staje się jeszcze bardziej pobudzająca.

            Zobacz też:

            Przepis na switchel. Naturalna moc energetyku

            Ayran - turecki napój, który warto pić i samemu przyrządzić

            Co pić przed snem, żeby się wyciszyć i zrelaksować?

            Zobacz video: Yerba i inne alternatywy dla porannej kawy

            Cover Video

            Autor: Adrian Adamczyk

            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości