Przepisy kulinarne

Właściwości herbaty z pietruszki. Przepisy

Herbata z pietruszki

Creative-Family/Getty Images

Przepisy kulinarne

Właściwości herbaty z pietruszki. Przepisy

Herbata z pietruszki

Creative-Family/Getty Images

Herbata z pietruszki to źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Składniki obecne w naparze są odpowiedzialne za jego właściwości. Co ważne, herbatę z natki pietruszki lub/i jej korzenia można przygotować samodzielnie.

Herbata pietruszkowa jest dobra na wiele dolegliwości. Ma właściwości antyoksydacyjne, działa moczopędnie i detoksykująco. Wpływa na trawienie i redukuje ból w trakcie menstruacji.

Z czego wynika skuteczność herbaty z pietruszki?

Pietruszka (łac. Petroselinum crispum) to roślina, która pochodzi z terenów śródziemnomorskich. Przez wieki starożytni Rzymianie i Grecy uważali, że pietruszka jest świętą rośliną. Twierdzono, że przesadzanie jej przynosi pecha, a spożywanie daje siłę i mądrość. Osobą odpowiedzialną za sprowadzenie pietruszki do Polski była królowa Bona, miało to miejsce w XVI wieku.

Pietruszka to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Już od dawna znane są jej właściwości lecznicze, mają je zarówno liście, jak i korzeń. Natka pietruszki to kopalnia witaminy C (177 mg w 100 g), ma jej więcej niż owoce cytrusowe. Warto ją jeść z uwagi na wysoką zawartość beta-karotenu (5510 µg w 100 g), witaminy E (3,1 mg w 100 g), kwasu foliowego (170 µg w 100 g), wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi i manganu. Nie mniej wartościowy jest biały korzeń pietruszki. Stanowi on cenne źródło witaminy C (41 mg w 100 g), witaminy E (1,7 mg w 100 g), tiaminy (0,10 mg w 100 g). Obecne są w nim również składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, sód, cynk), flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych oraz substancje śluzowe. Dzięki tym wszystkim składnikom herbata pietruszkowa ma właściwości lecznicze.

Właściwości herbaty z pietruszki

Pietruszka wykorzystywana jest z reguły do przygotowania różnego rodzaju zup. Poza tym coraz większą popularnością cieszy się purée z tej rośliny. Na uwagę zasługuje również wspomniana herbata z pietruszki. Można ją przygotować samodzielnie w domu. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się zielone listki lub/i korzeń.

Herbata z natki pietruszki ma właściwości moczopędne, oczyszcza drogi moczowe, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Skutecznie usuwa toksyny zalegające w ciele, jest naturalnym lekiem na infekcje nerek i pęcherza moczowego. Może wspomagać leczenie kamicy nerkowej. Herbata z pietruszki to napój, którego nie muszą obawiać się kobiety w ciąży. Jest ona źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego przyszłym matkom. Poprawia też odporność, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje popularne w okresie jesienno-zimowym. Herbata z pietruszki z dodatkiem miodu polecana jest osobom zmagającym się z uporczywym kaszlem.

Herbata z zielonej pietruszki jest cennym źródłem naturalnych antyoksydantów (np. witaminy C), których zadaniem jest wyłapywanie wolnych rodników. Należy podkreślić, że przeciwutleniacze są ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Dlatego herbatę z suszonej pietruszki powinni stosować wszyscy, którym zależy na zdrowiu. Poprawia ona też ukrwienie tkanek. Działa korzystnie na libido. Obecne w napoju olejki eteryczne sprawiają, że jest w stanie uśmierzyć ból menstruacyjny, ułatwia rekonwalescencję po porodzie lub poronieniu.

Równie pozytywne właściwości ma herbata z korzenia pietruszki. Polecana jest na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Działa przeciwbólowo, redukuje wzdęcia, pozwala zapomnieć o problemach trawiennych, poprawia dotlenienie mózgu i ułatwia koncentrację. Herbata z korzenia pietruszki, tak samo, jak napar z natki pietruszki, ma właściwości moczopędne.

Herbata z pietruszki – przepisy

Herbata z suszonej natki pietruszki jest dostępna w sklepach zielarskich. Do przygotowania szklanki naparu wystarczy pół łyżeczki suszonych listków, które należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 minut. Taką herbatę można pić 2 razy dziennie.

Herbata ze świeżej pietruszki

Herbatę ze świeżej natki pietruszki można przygotować samodzielnie, przepis na nią jest bardzo prosty.

Składniki na herbatę z pietruszki (porcja dla 2 osób):

  • 500 ml wody,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie herbaty z pietruszki:

1. Wodę wlej do rondelka, wsyp do niej posiekaną natkę pietruszki.

2. Gotuj wszystko przez 15 minut, po tym czasie odstaw garnek i zaczekaj, aż napar ostygnie.

3. Przecedź herbatę pietruszkową przez sito.

4. Do przestudzonego naparu dodaj miód i sok z cytryny.

Herbata z korzenia i natki pietruszki

Trzecim sposobem na pietruszkową herbatę jest przygotowanie jej z korzenia warzywa.

Składniki na herbatę z korzenia pietruszki (porcja dla 2 osób):

  • 500 ml wody,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie herbaty z korzenia pietruszki:

1. Natkę pietruszki posiekaj.

2. Oczyszczony i umyty korzeń pokrój na plasterki, następnie przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kwadrans (pod przykryciem).

3. Po 15 minutach gotowania dodaj do naparu natkę pietruszki, gotuj wszystko przez kolejne 3 minuty, po czym zdejmij rondelek z ognia.

4. Przecedź napar, a gdy ostygnie, dodaj do niego miód.

Zobacz wideo: Pietruszka - lek, afrodyzjak, narkotyk? 

Zobacz też:

Czym słodzić zamiast cukru? Naturalne zastępniki cukru

Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości

Bób – wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?

Co sądzisz o tym artykule?
48
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0