powrót do listy

Sylwestrowe przekąski dla każdego

Gorące tematy
niedziela, 31 grudnia 2017
Sylwestrowe przekąski Kręglickich Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!

Śliwki w boczku
Wideo: Dzień Dobry TVN

Dla początkujących
Śliwki w boczku

Składniki:
20 cienkich, plasterków surowego boczku wędzonego
20 miękkich śliwek suszonych, bez pestek,
20 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:
Każdą śliwkę owiń ciasno boczkiem, przekłuj patyczkiem do szaszłyka. Ułóż na pergaminie na blasze bądź na ruszcie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz, aż boczek się zrumieni. Podawaj na gorąco. Plaster boczku powinien mieć mniej więcej taką samą szerokość, jak śliwka przeznaczona do owinięcia. Jeżeli śliwki są suche i twarde, przed owijaniem boczkiem trzeba je namoczyć.

Placuszki z groszku
Wideo: Dzień Dobry TVN

Roladki z łososia

Składniki:
łosoś wędzony w plastrach
twarożek kozi, lun krowi kremowy, typu almette
czerwony pieprz
roszponka

Przygotowanie:
Plastry łososia kroimy na nieduże kwadraty, nakładamy na nie twarożek z przyprawami i zawijamy, przebijając wykałaczką. Z łososiem dobrze gra twarożek doprawiony koperkiem, chrzanem, skórką cytrynową, kaparami, czerwoną cebulą albo świeżym ogórkiem. Można tworzyć ad hoc różne mini roladki.

Dla mało doświadczonych, ale poszukujących nowości
Pieczone bataty z dipami

Składniki:
1 - 2 bataty (słodkie ziemniaki, dostępne w Biedronce)
oliwa, wędzona papryka w proszku, sól

Przygotowanie:
Bataty pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z oliwą i przyprawami, wysyp na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st c i piecz ok 15 minut, wyjmij, gdy będą miękkie i rumiane na brzegach.

Tzatziki

Składniki:
1 op gęstego greckiego jogurtu
1 świeży ogórek
3 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie:
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dobrze odciśnij. Czosnek przetrzyj przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Mayo chipotle

Składniki:
1 puszka chile chipotle adobado (dostępne w delikatesach w dziale z importem tex-mex)
majonez

Przygotowanie:
Wymieszaj majonez z łyżką chile chipotle, poziom ostrości dostosuj do własnych preferencji.

Grissini z rukolą i szynką parmeńską

Składniki:
1 op. paluszków grissini
10-15 cieniutkich plastrów szynki sezonowanej
pęczek rukoli

Przygotowanie:
Gałązki rukoli i pojedyncze paluszki chlebowe grissini owijamy pojedynczymi plasterkami szynki. Możemy wykorzystać włoską szynkę parmeńską, hiszpańską serrano, czy niemiecką szwarcwaldzką. Tę przekąskę przygotowujemy w ostatniej chwili, gdyż grissini przyjmując wilgoć od szynki przestają być chrupiące. Można podać składniki osobno i zachęcać gości do samoobsługi. Grissini nadają się też do maczania w dipach, lub jako pieczywo do degustacji serów.

Dla gotujących sprawnie
Placuszki z groszku

Składniki:
450 g ( 1 op) mrożonego groszku
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 jajka
3-4 łyżki oliwy
po 3 łyżki siekanego szczypioru, kopru, mięty
sól, pieprz, chili, cukier
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj przyprawy i zioła. Groszek ugotuj w wodzie z solą i cukrem, odcedź. Zmiksuj, pozostawiając niespójną fakturę. Dodaj masę groszkową do cebuli, wbij jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Formuj w dłoniach i smaż nieduże placuszki na oliwie, osuszaj na papierze.

Patatas bravas

Składniki:
500 g malutkich ziemniaków, 10 - 12 szt
2-3 łyżki oliwy
pasta:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 utarte ząbki czosnku
1 łyżeczka kruszonej papryki cayenne
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
ew. szczypta mielonego kuminu

Przygotowanie:
Ziemniaki muszą być malutkie, najlepiej z cienką skórką. Wyszorować dokładnie i podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo.
Wszystkie składniki pasty wymieszać
Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić ziemniaki, obsmażyć.
Dodać pikantną pastę, mieszać i smażyć na małym ogniu. Przykryć, od czasu do czasu potrząsać patelnią. Smażyć aż cała pasta oblepi dokładnie ziemniaki i się zrumieni. Najlepsze są na ciepło.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Gest ponad podziałami. Ksiądz zagrał z WOŚP

Zaginiony Piotr Kijanka. Są nowe tropy?

Owsiak: Polacy mogą sobie pogratulować

Podczas awarii samolotu współpracowali z pilotem

tvnpix