Kuchnia. "Obecność chłopa szkodzi babie!"

W kuchni Dzień Dobry TVN: Beata Kartowicz i... babka wielkanocna, mazurek czekoladowy, barszcz biały, jajka faszerowane. Poznajcie przepisy na te wielkanocne przysmaki!

BABKA WIELKANOCNA

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju słonecznikowego

1 kisiel cytrynowy, dosypać do pełnej szklanki mąki ziemniaczanej

3 czubate łyżki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wódki

3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie: Jajka ubijamy w mikserze na kogel-mogel i stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując. Mąkę ziemniaczaną z kisielem mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodajemy mąkę, wódkę i sok z cytryny. Średniej wielkości formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką krupczatką. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temp. 175 st. z termo obiegiem przez 40-45 minut, aż patyczek będzie suchy.

MAZUREK CZEKOLADOWY

Składniki:

Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej (typ 550)

1 szklanka cukru pudru

3 żółtka

250 g masła

Przygotowanie:

Z przesianej przez sito mąki robimy kopczyk, dodajemy masło, siekamy z mąką. W kopczyku robimy wgłębienie i wbijamy żółtka. Uzyskaną masę zagniatamy przez kilka minut, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i wycinamy kształt, który nas zadowoli. Gotowe mazurki układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy do rozgrzanego na 160 st. piekarnika z termo obiegiem i pieczemy 15-20 minut.

Farsz czekoladowy:

250 g czekolady gorzkiej

250 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Dekorujemy bakaliami.

BARSZCZ BIAŁY

Składniki:

2,5 litra wody

500g żeberek

150g boczku wędzonego

1 pęczek włoszczyzny

1 duża biała cebula

10 ziarenek pieprzu

3 liście laurowe

2 ząbki czosnku

2 łyżki chrzanu

1 łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku

200g kwaśnej śmietany 18%

Zakwas na barszcz biały z mąki pszennej

2 łyżki mąki pszennej

Do zimnej osolonej wody wkładamy żeberka i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, cebulę , boczek wędzony, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy powstały osad. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez około godzinę. Dodajemy rozgnieciony czosnek i chrzan. Odstawiamy na kwadrans. Gotowy wywar przecedzamy do czystego garnka, dodajemy zakwas, majeranek, doprawiamy pieprzem. Zabielamy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, CHRZANEM I SZCZYPIORKIEM

Składniki:

7 jajek

220g szynki drobiowej

¾ pęczka szczypiorku

3 łyżeczki chrzanu

2 płaskie łyżki majonezu

sól, pieprz

Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki. Delikatnie usuwamy żółtka i odkładamy do osobnej miseczki. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany szczypiorek i żółtka. Następnie dodajemy chrzan i majonez, mieszamy do powstania pasty. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy do połówek jaj, posypujemy szczypiorkiem.

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM W SKORUPKACH

Składniki:

200g pieczarek

1 mała cebula

5 jajek

½ pęczka szczypiorku

sól, pieprz

Do smażenia:

1 jajko

100g bułki tartej

100g klarowanego masła

Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy na połówki, razem ze skorupką. Wydrążamy jajko, pozostawiając skorupkę. Pieczarki z cebulą przekładamy do miski, dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przygotowaną masę przekładamy do skorupek, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na maśle, aż będą rumiane.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości