Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

Komunie za pasem, czas na tort!
Już niebawem rozpocznie się sezon Komunii. Choć w tym roku pandemia nieco pokrzyżowała rodzinne imprezy, nikt nie powiedział, że nie będą one równie wyjątkowe. Podczas takiego wydarzenia nie może zabraknąć pięknie udekorowanego tortu. Jak się okazuje, zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne. Złote rady dali nam cukiernicy Bartek Boratyn oraz Iwona Wendel.

Tort komunijny – jak samodzielnie zrobić go w domu?

Wśród tortów komunijnych dominują neutralne smaki, które wpasują się w dziecięce gusta. Najczęściej są to ciasta, których podstawą jest bita śmietana i owoce. Bartek pokazał nam dzisiaj, jak przygotować tort z jasnym biszkoptem, kremem z białej czekolady i malinami. Iwona natomiast wykonała torcik mango z truskawkami i malinami oraz z kremem na bazie serca mascarpone. Jak takie słodkości wykonać krok po kroku? Najprostszym zadaniem jest tort "naked", czyli ciasto pozbawione na wierzchu cukrowych czy marcepanowych dekoracji.

  1. Pieczemy biszkopt, a następnie kroimy go na trzy lub cztery części.
    1. Na każdy biszkopt nakładamy ubitą śmietanę oraz owoce
      1. Górę dekorujemy licznymi owocami

        Nieco trudniejszą techniką jest "tynkowanie" tortu, czyli obkładanie go dookoła kremem maślanym. W tortach angielskich dodatkowo dodaje się masę cukrową.

        Dekorowanie tortu

        Para cukierników pokazała nam także, jak w łatwy sposób udekorować tort. Obecnie istnieje wiele dodatków, za pomocą których nasze ciasto nabierze zupełnie innego charakteru. Wypieki możemy przyozdobić jadanym złotem, jadalnymi kwiatami czy topperami, czyli wkładanymi tabliczkami z napisem.

        - Jak dekorować tort kwiatami? Idziemy do kwiaciarni i wybieramy kwiaty jadalne. Są to róże, fiołki, bratki, peonie. Potem odcinam końcówkę, wbijam w nią wykałaczkę i na sam koniec zaciskam taśma florystyczną, która możemy kupić w kwiaciarni – powiedział.

        Przepisy na torty komunijne. Tort mango-truskawka

        Składniki na ciasto do tortu:

        • 100 g masła
          • 3/4 szklanki cukru
            • 1 jajko
              • 250 g pulpy z mango
                • 3/4 szklanki jogurtu
                  • 300 g mąki pszennej
                    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

                        Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko. Dodać puree z mango i jogurt. Wymieszać razem składniki. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać szpatułką do połączenia. Piec w 170 st. C przez około 45 – 50 minut lub do suchego patyczka.

                        Składniki na krem do toru:

                        • 500 g serka mascarpone
                          • 200 g jogurtu greckiego
                            • 2 łyżki cukru pudru
                              • 1 łyżeczka pasty z wanilii

                                Wszystkie składniki ubić do otrzymania jednolitego kremu

                                Przepis na tort kokos - malina

                                Składniki na ciasto do tortu:

                                • 4 jajka
                                  • 140 g cukru
                                    • 30 ml oleju
                                      • 30 ml kefiru
                                        • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                          • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                                            • 140 g mąki pszennej
                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                Ubić jajka i cukier. Dodać powoli olej i kefir, sok z cytryny oraz wanilię. Do zmiksowanej mieszanki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 175 stopni ok 30 min lub do suchego patyczka.

                                                Składniki na krem do tortu:

                                                • 300 śmietany 36%
                                                  • 250 g mascarpone
                                                    • 3 łyżki cukru pudru
                                                      • 3 łyżki likieru kokosowego
                                                        • 50 g wiórków kokosowych
                                                          • 250 g malin

                                                            Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe ubijamy. Opcjonalnie możemy dodać 3 łyżki likieru kokosowego. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

                                                            Drip:

                                                            • 50 g śmietany 36%
                                                              • 100 g białej czekolady

                                                                Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę. Rozpuszczamy. Lekko chłodzimy i zaczynamy dekorować tort.

                                                                Tort "Naked Cake" z owocami

                                                                Składniki na biszkopt:

                                                                • 5 jajek
                                                                  • 135 g cukru
                                                                    • 170 g mąki pszennej

                                                                      Składniki na krem do tortu:

                                                                      • 250 g serka mascarpone
                                                                        • 250 ml śmietanki 36%
                                                                          • łyżeczka pasty waniliowej
                                                                            • 100 g białej czekolady

                                                                              Dodatki:

                                                                              • świeże maliny

                                                                                Dekoracja tortu

                                                                                • świeże owoce
                                                                                  • świeże kwiaty
                                                                                    • mięta
                                                                                      • topper komunijny

                                                                                        Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę w trzech częściach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w 170 stopniach ok 40/50 min, do suchego patyczka. Do miski wlać śmietankę, wanilię i dodać mascarpone. Ubić na niewielkich obrotach do powstania sztywnego kremu. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę, dodać do kremu, wymieszać. Biszkopt przekładać kremem i świeżymi malinami. Dekorować w stylu "naked cake", dając na wierzch świeże kwiaty, owoce oraz komunijny topper.

                                                                                        Komunijny tort czekoladowy z bananami i solonym karmelem

                                                                                        Składniki na biszkopt:

                                                                                        • 5 jajek
                                                                                          • 135 g cukru
                                                                                            • 150 g mąki pszennej
                                                                                              • 15 g kakao

                                                                                                Składniki na krem do biszkoptu:

                                                                                                • 250 g serka mascarpone
                                                                                                  • 250 śmietanki 36%
                                                                                                    • 100 g ciemnej czekolady

                                                                                                      Dodatki:

                                                                                                      • 1 banan
                                                                                                        • 180 g cukru
                                                                                                          • 80 g śmietanki
                                                                                                            • sól do smaku

                                                                                                              Białka ubić z cukrem na sztywną bezę. Stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę i kakao w trzech częściach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt piec w 170 stopniach ok 40/50 min, do suchego patyczka. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać rozpuszczoną ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Na patelni zrobić karmel, dodać śmietankę oraz szczyptę soli do smaku. Biszkopt przekładać kremem czekoladowym, pokrojonym bananem oraz solonym karmelem.

                                                                                                              Tynk cukierniczy:

                                                                                                              • 400 g masła w temp. pokojowej
                                                                                                                • 400 g mleka skondensowanego słodzonego

                                                                                                                  Wszystkie składniki ubić razem do powstania gładkiego, puszystego kremu. Ok 10/12 min. Do tynku można dodawać dowolne barwniki.

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  W kuchni DDTVN torty w kształcie pająka i muchy

                                                                                                                  Ciasto czekoladowe z wiśniami w różnej formie: torty, muffinki, tarty – jak zrobić?

                                                                                                                  Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania

                                                                                                                  Autor: Nastazja Bloch

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości