Surówka z kapusty kiszonej - przepis Katarzyny Bukowskiej

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty - przepis
Źródło: Yulia Naumenko/Getty Images
Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z tych, którymi Polacy najczęściej wzbogacają swój obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Bukowska, która zaproponowała menu typowe dla barów mlecznych.

Surówka z kapusty kiszonej - przepis Katarzyny Bukowskiej

Składniki na surówkę z kapusty kiszonej:

  • 300 g dobrej kiszonej kapusty (nie kwaszonej)
    • jabłko
      • marchewka
        • 4 łyżki oleju rzepakowego
          • cukier, sól, pieprz

            Surówka z kapusty kiszonej - sposób przygotowania

            Zaczynamy od spróbowania kapusty. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją lekko przepłukać pod zimną wodą i dokładnie odcisnąć. Dobrej jakości kiszona kapusta powinna być smaczna, jedzona nawet prosto z beczki. Wykładamy ją na deskę i kilka razy siekamy nożem na krótsze kawałki.

            Kapustę przekładamy do miski, dodajemy jabłko (starte na grubych oczkach tarki) i marchewkę (startą na drobnych oczkach).

            Do surówki dodajemy olej oraz przyprawy - około łyżki cukru, sól oraz pieprz do smaku.

            Dla tych, którzy lubią - można dodać również małą cebulę (drobno posiekaną) albo całość posypać posiekanym koperkiem czy natką pietruszki.

            Zobacz także:

            Autor: Diana Ryściuk

            Źródło: Katarzyna Bukowska

            Źródło zdjęcia głównego: Yulia Naumenko/Getty Images

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
            Materiał promocyjny

            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana