Przepisy kulinarne

Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.

Grzyby po burgundzku z czerwonym winem

Składniki:

  • 2 czerwone cebule drobno posiekane
  • 200 g pieczarek Portobello
  • 13 grzybów Shitake
  • 300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 500 ml czerwonego wina
  • 3 marchewki
  • 8 drobnych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

  1. 1Grzyby Shitake i borowiki jeśli używasz suszonych namocz w gorącej wodzie. Jeśli używasz świeżych to pokrój je na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyj.
  2. 2Jedną cebulę podsmaż na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełóż je do miski obok.
  3. 3Rozgrzej drugą łyżkę masła i dodaj rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
  4. 4Następnie dodaj wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.
  5. 5Następnie dodaj pokrojone i odcedzone suszone grzyby.
  6. 6Potem dolej przecier pomidorowy i duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
  7. 7Na koniec dodaj resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę drobno posiekaną i możesz dodać kleks śmietany.

Makaron ryżowy z borowikami, groszkiem cukrowym, szczypiorkiem i orzechami nerkowca

Składniki:

  • 500 g borowików
  • 100 g makaronu ryżowego 5mm namoczonego w zimnej wodzie
  • 2 papryczki chili
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g groszku cukrowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 10 pomidorków cherry
  • garść podprażonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • sok z limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. 1Grzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  2. 2Na woku rozgrzej olej i podsmaż chili, szalotkę posiekaną oraz czosnek.
  3. 3Następnie dodaj grzyby i sos sojowy i duś aż grzyby zmiękną.
  4. 4Dodaj groszek cukrowy oraz pomidorki cherry i mleko kokosowe.
  5. 5Następnie dodaj odcedzony makaron i całość dokładnie wymieszaj.
  6. 6Dopraw do smaku, dodaj zieleninę, orzechy oraz skrop sokiem z limonki.

Szakszuka z kurkami, łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • garść szpinaku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • garść koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki

Przygotowanie:

  1. 1Na patelni podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulkę.
  2. 2Dodaj kurki, sól, pieprz.
  3. 3Chwilę podsmażaj.
  4. 4Dodaj szpinak i łososia.
  5. 5Na górę wbij jajka i posyp suszonymi pomidorami.
  6. 6Przykryj i zmniejsz ogień.
  7. 7Smaż aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne lub do całkowitego ścięcia jajek.
  8. 8Na koniec posyp świeżym koperkiem.

Rydze smażone na maśle z pieczoną makrelą i sałatką z pieczonych pomidorków cherry

Składniki:

  • 3 makrele w całości wypatroszone
  • sól, pieprz,
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • szczypta oregano
  • 1 kg rydzów
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zielonej pietruszki

sos:

  • 1 duże opakowanie pomidorków cherry na gałązkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki podprażonych orzeszków pini
  • garść rukoli

Przygotowanie:

  1. 1Makrele dopraw solą i pieprzem.
  2. 2 Wstaw do środka plasterki cytryny i dodaj odrobinę masła o oregano.
  3. 3Piekarnik nastaw na 180 stopni. Makrelę wstaw do pieczenia. Piecz około 30 minut.
  4. 4Po upływie 10 minut wstaw do piekarnika pomidorki koktajlowe.
  5. 5Na patelni rozgrzej masło. Dodaj rydze, czosnek i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj sól i zieloną pietruszkę.
  6. 6 Z upieczonych pomidorków zrób sałatkę, dodaj czosnek, oliwę, sól, pieprz, ocet i wymieszaj.
  7. 7Dodaj posiekaną bazylię, rukolę oraz orzeszki pini. Rybę podawaj z sosem oraz sałatką.

Zobacz także:

Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha

Autor: Anna Mierzejewska

Pozostałe wiadomości