Placki pomidorowo-serowe idealny przepis na letni obiad

Placki z komosy ryżowej
Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomidorowe smaki Andrzeja Polana. Przygotował pyszne placki pomidorowo-serowe, które idealnie sprawdzą się jako letni obiad lub przekąska. Sprawdź jego przepis i ciesz się pomidorowym smakiem lata.

Placki pomidorowo-serowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka - 400 g
    • ser tarty bursztyn - 200 g,
      • masło - 150 g
        • zimna woda
          • ser twarogowy - 500 g,
            • ser bursztyn - 200 g,
              • bazylia świeża
                • szpinak
                  • 2 jajka
                    • sól
                      • ostra papryka
                        • 1 łyżka miodu
                          • Składniki na farsz: pomidory cherry wszystkie możliwe kolory
                            • miód
                              • ocet winny do smaku
                                • sól, pieprz
                                  • świeża bazylia
                                    • świeża mięta
                                      • wiśnie - 200 g

                                        Sposób przygotowania placków pomidorowo-serowych

                                        1. Z mąki, tartego sera, masła i zimnej wody przygotowujemy ciasto, odstawiamy na chwilę aby gluten zaczął pracować, dzięki czemu ciasto będzie elastyczne. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie to nadzienia.
                                          1. Do melaksera wkładamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę.
                                            1. Pomidory kroimy dowolnie, pozostawiamy też w całości. Ciasto które odpoczęło wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy ser, pomidory, wiśnie. Wszystko skrapiamy olejem, miodem i wstawiamy do pieczenia raz jeszcze do pieczenia, 30 minut, temp. 180 stopni.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Andrzej Polan

                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana