Pyszne pasty do pajdy chleba. Super przepisy Tadeusza Mullera

Kto z nas nie lubi świeżej pajdy chleba z masłem? A jeszcze lepsza jest z jakiś pysznym dodatkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Tadeusz Muller przygotował dla nas pastę czekoladową z batatów i czerwonej fasoli, pastę dyniową z orzechów ziemnych i soli morskiej, pastę z selera z białym pieprzem i pieczarkami. Na stole pojawiły się także: salsa de queso z pietruszki i marchewki do nachos, rozgrzewające mleko migdałowe, a także sok Zielony Herkules.

Pasta czekoladowa z batatów i czarnej fasoli do pajdy chleba

Składniki na pastę czekoladową z batatów:

  • 300 g fasoli czarnej ugotowanej
    • 200 g batatów upieczonych
      • 5 łyżek kakao
        • 200 ml mleka sojowego/kokosowego
          • 4 daktyle
            • wanilia
              • 2 łyżeczki masła roślinnego
                • szczypta soli

                  Pasta dyniowa z orzechów ziemnych i soli morskiej do pajdy chleba

                  Składniki na pastę dyniową:

                  • 1 kg dyni Hokaido
                    • 80 g orzechów ziemnych
                      • 20 g słonecznika
                        • 20 ml tahini
                          • Szczypta soli
                            • 30 ml syropu z agawy
                              • 2 g papryki suszonej słodkiej
                                • szczypta cynamonu

                                  Jak przygotować pastę dyniową?

                                  Dynię pokrojoną na cienkie plastry piec przez 30 min. w 180 st. C do momentu aż będzie wyraźnie spieczona. Orzechy ziemne i słonecznik uprażyć na patelni z solą morską. Gdy patelnia będzie już gorąca, mieszać lekko cały czas, aby orzechy się nie przypaliły. Gdy będą zrumienione, zdjąć z ognia. Orzechy można też wcześniej zrumienić w piecu. Dynię ze skórą przełożyć do malaksera, dodać orzechy i wszystkie pozostałe składniki. Miksować do uzyskania gładkiej masy.

                                  Pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami do pajdy z chleba

                                  Składniki na pasta z selera z białym pieprzem i pieczarkami:

                                  • 2 selery
                                    • 2 jabłka
                                      • 400 g pieczarek
                                        • 200 g cebuli żółtej
                                          • 1/6 łyżeczki białego pieprzu
                                            • 100 g masła
                                              • łyżka oliwy z palonego czosnku
                                                • olej rzepakowy
                                                  • sól

                                                    Jak przygotować pastę z selera z białym pieprzem i pieczarkami?

                                                    Seler wyszorować szczotką, pokroić na mniejsze kawałki i upiec, w połowie pieczenia dodać obrane jabłka zawinięte w folię. Smażyć cebulę, w połowie smażenia dodać pieczarki, odparować i smażyć na rumiano. Masło sklarować, pod koniec klarowania dodać parę kawałków pieczarki, aby masło miało posmak grzybów.

                                                    Selera i jabłka przełożyć do blendera. Dodać cebulę z pieczarkami. Dodać masło klarowane, biały pieprz i zmiksować. Używać jako pastę do smarowania pieczywa.

                                                    Złote rozgrzewające mleko migdałowe

                                                    Składniki na mleko migdałowe:

                                                    • 500 g surowych namoczonych migdałów
                                                      • 200 ml wody
                                                        • 5 cm kurkumy w korzeniu świeżym
                                                          • 5 cm imbiru świeżego
                                                            • łyżka miodu wielokwiatowego
                                                              • łyżka oleju kokosowego
                                                                • szczypta kardamonu
                                                                  • szczypta cynamonu

                                                                    Sok Zielony Herkules

                                                                    Składniki na sok:

                                                                    • jabłka
                                                                      • natka pietruszki
                                                                        • korzeń pietruszki
                                                                          • imbir
                                                                            • szpinak
                                                                              • limonka
                                                                                • seler naciowy

                                                                                  Salsa de queso z pietruszki i marchewki do nachos

                                                                                  Składniki do salsy de queso z pietruszki i marchewki

                                                                                  • 500 g pietruszki pieczonej
                                                                                    • łyżeczka miso żółtego
                                                                                      • szczypta proszku
                                                                                        • słonecznik
                                                                                          • oliwa
                                                                                            • płatki drożdży nieaktywnych
                                                                                              • suszony czosnek
                                                                                                • suszona cebula
                                                                                                  • ocet winny biały
                                                                                                    • sól

                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                                      Świeży szpinak na wiele sposobów. Przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                                      Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

                                                                                                      Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?

                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                      Źródło: Tadeusz Muller

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana