Materiał promocyjny

Parówki według Grzegorza Zawieruchy. „Kuchnia to jest zabawa”

Dzień Dobry TVN
Nadmorska plaża nie kojarzy się z gotowaniem, ale Grzegorz Zawierucha udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych. Zwycięzca MasterChefa postanowił przyrządzić swoje specjały w Międzyzdrojach. W nietypowej scenografii przygotował dania na bazie parówek. Co smacznego zaserwował?

Śniadanie według Grzegorza Zawieruchy

Gotowanie na plaży? Dla zwycięzcy MasterChefa wszystko jest możliwe. Przez dwa dni Grzegorz Zawierucha gotował dla Oliviera Janiaka w Międzyzdrojach. Postanowił zaprezentować mu swoje śniadaniowe propozycje.

Wybrałem dla ciebie parówki, które są bez dodatków. Mogą jeść je dzieciaki i ludzie, którzy dbają o zdrowie. Nie ma w nich zbędnych glutaminianów i fosforanów. Sto procent mięsa

- zapewnił kucharz.

Parówki na różne sposoby

Dobry produkt jest podstawą, dlatego kiedy już go znajdziemy, możemy zaszaleć podczas gotowania.

Kuchnia to jest zabawa

- podkreślił Grzegorz Zawierucha i od razu przeszedł do zaprezentowania potraw, które przygotował. Były to:

Żeglarskie Parówki Stówki z jajkiem sadzonym

Składniki na parówki z jajkiem sadzonym:

  • 4 parówki Stówki
    • 4 jajka
      • 1/2 cebuli
        • 2 plasterki boczku
          • 4 łyżeczki szczypiorku
            • gałązki świeżego tymianku
              • pieprz
                • sól
                  • olej rzepakowy
                    • łyżka masła

                      Przygotowanie parówek z jajkiem sadzonym:

                      Parówki nacinamy wzdłuż, zostawiając po 2 cm z każdej strony, a następnie wkładamy do środka wykałaczki, tworząc kształt łódek. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy łódeczki z każdej strony po minucie. Cebulę i boczek siekamy bardzo drobno. Kiedy parówki będą obsmażone, w środek kładziemy odrobinę masła, 1/2 łyżeczki posiekanej cebuli i 1/2 łyżeczki boczku, a następnie w środek wbijamy jajko i smażymy na wolnym ogniu, aż zrobi się nam jajko sadzone. Pod sam koniec posypujemy szczypiorkiem. Gotowe łódeczki Stówki układamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy gałązkami szczypiorki i świeżego tymianku. Serwujemy z grzanką.

                      Parówki Sokoliki w cieście ze szpinakowym dodatkiem

                      Składniki na parówki w cieście:

                      • 4 parówki Sokoliki
                        • 1,5 szklanki mąki
                          • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
                            • 2 jajka
                              • łyżka posiekanej szałwii
                                • łyżka posiekanego tymianku
                                  • łyżka posiekanego rozmarynu
                                    • sól
                                      • pieprz
                                        • 1 litr oleju do smażenia

                                          Szpinakowy dodatek:

                                          • 4 garści szpinaku
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 1/2 papryczki czili
                                                • 1/2 limonki
                                                  • 2 łyżki masła
                                                    • sól
                                                      • pieprz
                                                        • 2 łyżki sosu sojowego

                                                          Przygotowanie parówek w cieście:

                                                          Z podanych składników mieszamy ciasto naleśnikowe, które powinno być gęstsze niż tradycyjne. Dodajemy posiekane zioła i odstawiamy na 30 minut. Parówki kroimy na 3 części i nadziewamy je na długie wykałaczki (będzie nam łatwiej obtaczać je w cieście naleśnikowym). Kiedy ciasto będzie gotowe, rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Następnie obtaczamy parówki w cieście trzymając za koniec wykałaczki i wkładamy do dobrze rozgrzanego oleju. Smażymy, aż ciasto będzie rumiane, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

                                                          Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i wrzucamy szpinak. Całość dobrze mieszamy. Szpinak straci na swojej objętości. Po minucie wlewamy sos sojowy, dodajemy pieprz i odrobinę soli, a na koniec skrapiamy sokiem z limonki. Po ok. 30 sekundach ściągamy z patelni.

                                                          Szpinak układamy na talerzu, a na wierzchu układamy panierowane parówki.

                                                          Sałatka z Parówkami Footballówkami, ziemniakiem i ogórkiem

                                                          Składniki na sałatkę z parówkami:

                                                          • 12 Parówek Footballówek
                                                            • 4 młode ziemniaki
                                                              • 2 świeże ogórki
                                                                • 2 ogórki konserwowe
                                                                  • papryka
                                                                    • czerwona cebula
                                                                      • 4 łyżki posiekanego koperku
                                                                        • 2 łyżki jogurtu greckiego
                                                                          • łyżka majonezu
                                                                            • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
                                                                              • pieprz
                                                                                • sól

                                                                                  Przygotowanie sałatki z parówkami:

                                                                                  Parówki podsmażamy na patelni lub - jeśli mamy możliwość - możemy je ugrillować. Ziemniaki młode dobrze myjemy, a następnie gotujemy. Kiedy lekko ostygną, kroimy w kostkę. Ogórki świeże, konserwowe, paprykę i cebulę również kroimy w kostkę i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy koperek, paprykę mieloną, sól i pierz oraz majonez i jogurt. Na koniec dodajemy Footballówki przekrojone na pół i całość dobrze mieszamy. Taka sałatka to świetna propozycja na śniadanie na aktywne wakacyjne dni.

                                                                                  Pasta z Drobiowej szyneczki Sokołów

                                                                                  Składniki na pastę:

                                                                                  • 8 plasterków Szyneczki Drobiowej Sokołów
                                                                                    • laska selera naciowego
                                                                                      • 1/2 ząbka czosnku
                                                                                        • 1/2 cebuli
                                                                                          • 2 jajka ugotowane na twardo
                                                                                            • łyżka musztardy
                                                                                              • łyżka majonezu
                                                                                                • 1/2 łyżki sosu słodkiego orientalnego
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • pieprz
                                                                                                      • świeża bagietka
                                                                                                        • natka pietruszki do podania

                                                                                                          Przygotowanie pasty:

                                                                                                          Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy na miseczkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pasta najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i odrobiną oliwy z oliwek. Na wierzchu układamy listki pietruszki.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

                                                                                                          Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese

                                                                                                          Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

                                                                                                          Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości