Przepisy kulinarne

Zdrowy napar z liści czarnej porzeczki. Dlaczego warto po niego sięgać?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
elenaleonova

Liście czarnej porzeczki są naturalnym źródłem cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przygotowany z nich napar może skutecznie wspomagać leczenie wielu chorób i dokuczliwych dolegliwości, a jego regularne spożywanie wpływa na poprawę odporności. Bez wątpienia warto włączyć go do codziennej diety i skorzystać tym samym z jego z dobroczynnych właściwości.

Popularny w Polsce krzew czarnej porzeczki zaczyna kwitnąć już wiosną, jednak jego owoce dojrzewają dopiero na przełomie lipca i sierpnia. To one cieszą się największym powodzeniem w kuchni, jednak duże liście rośliny, kształtem do złudzenia przypominające serca, także mogą być w niej wykorzystywane. Ze względu na ich cenne właściwości, coraz więcej osób przekonuje się do parzenia z nich zdrowych naparów.

Liście czarnej porzeczki - właściwości

Liście porzeczki nie cieszą się w naszym kraju dużą popularnością, jednak ze względu na zawarte w nich składniki, bez wątpienia warto zwrócić na nie uwagę. Zbierane przed owocami liście suszy się w cieniu i przewiewie, by wydobyć z nich jak najwięcej wartości odżywczych. Stanowią one niezastąpione źródło witamin i antyoksydantów, dlatego ich spożywanie wspiera dobre samopoczucie, a przy okazji wzmacnia naszą odporność. Wykazują one także działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a nawet skutecznie detoksykują organizm. Dawniej to niezwykłe zioło używane było do oczyszczania krwi, leczenia chorób serca, usprawniania pracy jelit oraz układu moczowego. Dzisiaj może odgrywać rolę naturalnego suplementu, po który z całą pewnością warto sięgać w kuchni jak najczęściej. To naturalna recepta na liczne problemy zdrowotne, z którymi borykamy się na co dzień.

Napar z liści czarnej porzeczki

W liściach porzeczki znajdują się olejki eteryczne oraz garbniki, które nie tylko wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale przy okazji wpływają też na smak i aromat przygotowywanego z nich naparu.

Napar z liści porzeczki często wykorzystywany jest w leczeniu kaszlu i bólu gardła. Skutecznie usuwa też z organizmu toksyny, dlatego chętnie sięgają po niego miłośnicy diet oczyszczających. Odwary z liści mogą także posłużyć jako naturalna płukanka do ust lub zdrowy okład na skórę.

Przygotowanie zdrowego naparu jest proste i zajmuje niewiele czasu. Sporządzamy go z garści świeżych lub suszonych listków. Wrzucamy je do szklanki, a następnie zalewamy gorącą wodą. Parzymy pod przykryciem przez około 10 minut.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Napary na odporność, które smakują dzieciom

Autor: Magdalena Brzezińska

Pozostałe wiadomości