Materiał promocyjny

Mięsna kuchnia Jana Kuronia. Sprawdzone i pyszne przepisy

Weekendowe śniadanie na bogato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mięso stanowi podstawę wielu dań kuchni polskiej. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, musimy wybrać składniki najlepszej jakości. W doborze produktów pomoże Jan Kuroń, którego sprawdzone przepisy zagościły w Dzień Dobry TVN. Zobacz, jak przyrządzić kotlety z kiełbasiaka faszerowane serem, pizzę capriciosa, zapiekankę chłopską i english breakfast.

Kotlety z kiełbasiaka faszerowane serem

Składniki:

  • 4 plastry kiełbasiaka o grubości 8 mm,
    • 2 plastry pikantnego sera żółtego,
      • posiekana natka pietruszki,
        • mąka do obtoczenia,
          • jajko,
            • bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz,
              • olej do smażenia.

                Przepisy Andrzeja Polana

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Kulinarna podróż z Polanem
                Kulinarna podróż z Polanem
                Szparagowy zawrót głowy
                Szparagowy zawrót głowy
                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                Wigilijne potrawy Polana
                Wigilijne potrawy Polana
                Pizza a la Polan
                Pizza a la Polan
                Kuchnia winogronowa
                Kuchnia winogronowa

                Sposób przygotowania kotletów z kiełbasiaka faszerowanych serem

                • Dwa plastry odłóż na bok, w dwóch pozostałych wytnij na środku, ser przytnij na wielkość wyciętych prostokątów.
                  • Uformuj kotlet – na cały plaster kiełbasiaka wyłóż dwa z wyciętym prostokątem, umieść w nich ser i przykryj ostatnim pełnym plastrem. Zabezpiecz pionowo wbitymi wykałaczkami.
                    • Kotlet zapanieruj w mące, rozbełtanym i doprawionym solą i pieprzem jajkiem, obtocz w bułce tartej.
                      • Smaż na złoty kolor z obu stron – około 3 – 4 minuty z jednej strony.
                        kotlety z kiełbasiaka
                        Kotlety z kiełbasiaka
                        kotlety z kiełbasiaka
                        Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                        Pizza capriciosa z Polankami w rantach

                        Składniki na ciasto (na 2 pizze):

                        • 500 g mąki na pizzę,
                          • 2 g suszonych drożdży,
                            • 2/3 łyżeczki soli,
                              • łyżeczka cukru,
                                • 325 g letniej wody.

                                  Składniki na sos:

                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                    • 1 mała cebula pokrojona w kostkę,
                                      • 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte,
                                        • 350 ml przecieru pomidorowego,
                                          • łyżeczka suszonego oregano,
                                            • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

                                              Dodatki:

                                              • 2 parówki Polanki,
                                                • Kulka mozzarelli,
                                                  • 5 plastrów szynki prosciutto cotto lub dobrej jakości szynki konserwowej,
                                                    • 5 pomidorków koktajlowych,
                                                      • 4 pieczarki,
                                                        • 12 listków bazylii.

                                                          Sposób przygotowania pizzy capriciosa z Polankami w rantach

                                                          • Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta, poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy.  Połóż na rancie Polanki pokrojone wzdłuż i zroluj wraz z ciastem do środka placka, tak aby parówka była zawinięta. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia. W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury (najlepiej z kamieniem do pizzy, jeśli masz, jeśli nie, zostaw jedną blachę do nagrzania) z grzaniem górnym. Na każdy placek wykładaj około 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż równomiernie plastry mozzarelli, plastry pieczarek, szynkę prosciutto oraz połówki pomidorków. Staraj się zrobić to jak najszybciej. Następnie zsuń placek na kamień lub na blachę i zapiekaj na górze piekarnika przez około 6 - 7 minut lub do idealnego wypieczenia.
                                                            Pizza capriciosa
                                                            Pizza capriciosa
                                                            Pizza capriciosa
                                                            Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                            Zapiekanka chłopska

                                                            • 700 g kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
                                                              • 2 cebule,
                                                                • 2 marchewki,
                                                                  • 3 ząbki czosnku,
                                                                    • 300g mrożonego groszku,
                                                                      • około 1 kg ziemniaków,
                                                                        • 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka,
                                                                          • 5 pieczarek,
                                                                            • 1/3 szklanki mleka,
                                                                              • 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy,
                                                                                • 40 g startego sera dziugas lub parmezanu,
                                                                                  • 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
                                                                                    • sól, pieprz.

                                                                                      Sposób przygotowania zapiekanki chłopskiej:

                                                                                      • Na rozgrzanym oleju lub oliwie obsmaż na złoto pół plastry kiełbasy, dodaj i zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczrek oraz majeranek i pieprz ziołowy. 
                                                                                        • Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.
                                                                                          • Aby była bardziej pikantna możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.
                                                                                            zapiekanka chłopska
                                                                                            Zapiekanka chłopska
                                                                                            zapiekanka chłopska
                                                                                            Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                            English breakfast

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 2 – 3 plasterki boczku,
                                                                                              • 1 jajko,
                                                                                                • 2 kiełbaski bekonowo–serowe JBB Bałdyga,
                                                                                                  • plasterek szynki,
                                                                                                    • 2 pieczarki,
                                                                                                      • 1 pomidor,
                                                                                                        • 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym,
                                                                                                          • posiekany szczypiorek lub szczypior,
                                                                                                            • sól, pieprz czarny.

                                                                                                              Sposób przygotowania english breakfast

                                                                                                              • Na grillu ułóż kiełbaski, szynkę i pieczarki i grilluj z obu stron do zezłocenia. Na patelni  odrobiną oleju wbij jajko i jeżeli masz miejsce na patelni  dodaj fasolę (jeżeli nie podgrzej ją w rondelku). Smaż całość około 2 – 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Jajko na koniec posyp szczypiorem.
                                                                                                                • Jeżeli nie udało Ci się kupić fasoli w sosie pomidorowym. Kup zwykłą puszkowaną fasolę. Na małej patelni rozpuść ok. 5 g masła, dodaj podobną wagę mąki i mieszając na małym ogniu delikatnie mieszaj przez minutę. Po tym czasie wlej 50 – 70 ml soku pomidorowego lub passaty. Podgrzej, dodaj fasolę i dopraw solą oraz pieprzem.
                                                                                                                  english breakfast.
                                                                                                                  English breakfast
                                                                                                                  english breakfast.
                                                                                                                  Źródło: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana