Kotlety z kiełbasiaka faszerowane serem
Składniki:
- 4 plastry kiełbasiaka o grubości 8 mm,
- 2 plastry pikantnego sera żółtego,
- posiekana natka pietruszki,
- mąka do obtoczenia,
- jajko,
- bułka tarta do obtoczenia,
sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania kotletów z kiełbasiaka faszerowanych serem
- Dwa plastry odłóż na bok, w dwóch pozostałych wytnij na środku, ser przytnij na wielkość wyciętych prostokątów.
- Uformuj kotlet – na cały plaster kiełbasiaka wyłóż dwa z wyciętym prostokątem, umieść w nich ser i przykryj ostatnim pełnym plastrem. Zabezpiecz pionowo wbitymi wykałaczkami.
- Kotlet zapanieruj w mące, rozbełtanym i doprawionym solą i pieprzem jajkiem, obtocz w bułce tartej.
- Smaż na złoty kolor z obu stron – około 3 – 4 minuty z jednej strony.
Pizza capriciosa z Polankami w rantach
Składniki na ciasto (na 2 pizze):
- 500 g mąki na pizzę,
- 2 g suszonych drożdży,
- 2/3 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- 325 g letniej wody.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte,
- 350 ml przecieru pomidorowego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Dodatki:
- 2 parówki Polanki,
- Kulka mozzarelli,
- 5 plastrów szynki prosciutto cotto lub dobrej jakości szynki konserwowej,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 4 pieczarki,
- 12 listków bazylii.
Sposób przygotowania pizzy capriciosa z Polankami w rantach
- Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta, poza wodą i wymieszaj. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę - od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz. Rant powinien być nieco wyższy. Połóż na rancie Polanki pokrojone wzdłuż i zroluj wraz z ciastem do środka placka, tak aby parówka była zawinięta. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia.
W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek. Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury (najlepiej z kamieniem do pizzy, jeśli masz, jeśli nie, zostaw jedną blachę do nagrzania) z grzaniem górnym.
Na każdy placek wykładaj około 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż równomiernie plastry mozzarelli, plastry pieczarek, szynkę prosciutto oraz połówki pomidorków. Staraj się zrobić to jak najszybciej. Następnie zsuń placek na kamień lub na blachę i zapiekaj na górze piekarnika przez około 6 - 7 minut lub do idealnego wypieczenia.
Zapiekanka chłopska
- 700 g kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 300g mrożonego groszku,
- około 1 kg ziemniaków,
- 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka,
- 5 pieczarek,
- 1/3 szklanki mleka,
- 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy,
- 40 g startego sera dziugas lub parmezanu,
- 1 łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania zapiekanki chłopskiej:
- Na rozgrzanym oleju lub oliwie obsmaż na złoto pół plastry kiełbasy, dodaj i zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Całość duś 40 – 50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczrek oraz majeranek i pieprz ziołowy.
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.
- Aby była bardziej pikantna możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.
English breakfast
Składniki:
- 2 – 3 plasterki boczku,
- 1 jajko,
- 2 kiełbaski bekonowo–serowe JBB Bałdyga,
- plasterek szynki,
- 2 pieczarki,
- 1 pomidor,
- 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym,
- posiekany szczypiorek lub szczypior,
- sól, pieprz czarny.
Sposób przygotowania english breakfast
- Na grillu ułóż kiełbaski, szynkę i pieczarki i grilluj z obu stron do zezłocenia. Na patelni odrobiną oleju wbij jajko i jeżeli masz miejsce na patelni dodaj fasolę (jeżeli nie podgrzej ją w rondelku). Smaż całość około 2 – 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Jajko na koniec posyp szczypiorem.
- Jeżeli nie udało Ci się kupić fasoli w sosie pomidorowym. Kup zwykłą puszkowaną fasolę. Na małej patelni rozpuść ok. 5 g masła, dodaj podobną wagę mąki i mieszając na małym ogniu delikatnie mieszaj przez minutę. Po tym czasie wlej 50 – 70 ml soku pomidorowego lub passaty. Podgrzej, dodaj fasolę i dopraw solą oraz pieprzem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tarta z kurczakiem, serem camembert i konfiturą owocową - przepis Andrzeja Polana
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
- Wariacje z serem pleśniowym. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
Materiał promocyjny
podziel się: