Kuchnia na kwaśno. Kiszone cytryny, ogórki i kapusta

Wczoraj w kuchni Dzień Dobry TVN robilliśmy kruche ciasteczka z musem malinowym, a dziś kisimy cytryny i ogórki. Czy różni się kiszenie od kwaszenia? Jak smakuje kiszona, a jak kwaszona kapusta? Dlaczego warto jeść kiszone ogórki? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego na kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepłą sałatkę z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Kiszone cytryny

Składniki:

12 niewoskowanych cytryn

250 g soli morskiej

10 gwiazdek anyżu

2 laski cynamonu

2 łyżeczki ziaren kolendry

Przygotowanie:

Sześć cytryn dobrze umyć płynem do mycia naczyń i sparzyć gorącą wodą, przekroić na ćwiartki. Umieścić je w czystym wysterylizowanym słoiku. Dodać sól i przyprawy. Słoik zakręcik i wszystko dokładnie wstrząsnąć. Z pozostałych cytryn wycisnąć sok i dodać do słoika. Przegotowaną wodą uzupełnić poziom żeby wszystkie cytryny były zakryte. Ustawić na 6 tygodni w chłodne ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć, żeby dokładnie rozpuścić sól. Po tym czasie cytryny są gotowe i zdatne do spożycia przez 6 miesięcy. Po otwarciu należy trzymać je w lodówce.

Gulasz z kiszonymi ogórkami

Składniki:

2 cebule

1 marchewka

mały kawałek selera

6 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

3 cm kawałek imbiru

3 łyżeczki curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu

400 ml przecieru pomidorowego

sól i pieprz

oliwa z oliwek

300 g łopatki wieprzowej

olej do smażenia

200 g dyni

200-300 g kiszonych ogórków

2 litry wywaru wieprzowego lub wody

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, seler, czosnek, papryczkę i imbir drobno posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. W trakcie dodać curry oraz paprykę oraz kmin. Wszystko jeszcze razem smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i dusić około 15 minut, a następnie zmiksować. Łopatkę pokroić w centymetrową kostkę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej do smażenia, przesmażyć łopatkę, aż się bardzo mocno zrumieni. Podlać odrobiną wywaru i dusić aż zmięknie. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynie, zalać wywarem oraz zmiksowanymi warzywami. Gotować około 20 minut. Dodać pokrojone w 1 cm plasterki ogórki, gotować jeszcze około 30 minut, żeby ogórki puściły kwaśne soki i się podgotowały.

Ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn

Składniki:

3 marchewki

3 gruszki

1 mały koper włoski

oliwa z oliwek

1 papryczka chilli

1 kiszona cytryna

1 pęczek natki pietruszki

250 g pęczaku

200 g fety

sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na 3 części. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 20 minut. W tym czasie ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu pęczak. Do marchewek dołożyć gruszki pokrojone na ćwiartki i piec razem kolejne 10 minut. W tym czasie koper włoski pokroić na cienkie paski, cytrynę również pokroić w paseczki, chili i natkę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać, dolać solidny chlust oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną marchewkę oraz gruszkę wymieszać z ugotowanym i odcedzonym pęczakiem. Całość posypać pokruszoną fetą i polać salsą.

Placek z kiszoną kapustą i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

15 g drożdży

500 ml/g wody

800 g mąki pszennej typ 750

3 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

Kapusta:

1 cebula

2 łyżki oleju

300 g dobrej jakości wędzonej kiełbasy

600 g kiszonej kapusty

1 listek laurowy

2-3 ziarna ziela angielskiego

3-4 ziarna jałowca

1 puszka krojonych pomidorów

sól i pieprz

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę, wymieszać. Następnie przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny. W tym czasie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę na oleju. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę przesmażyć. Następnie dodać kiszoną kapustę oraz przyprawy i dusić całość razem. Gdy kapusta będzie miękka, dodać pomidory z puszki i dusić aż powstanie gęsty sos.

Naoliwionymi dłońmi przełożyć ciasto na natłuszczoną dużą blachę z piekarnika. Rozłożyć ciasto równomiernie na całej blasze i natłuszczonymi palcami zrobić wgłębienia w całym cieście.

Kapustę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni ciasta. Odstawić na około 20 minut, aż ciasto ponownie podrośnie. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Blachę wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości