Przepisy kulinarne

Dania z najlepszej jakości łososiem - przepisy Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Źródło:
Jasiek Kuroń
Pomysły na dania z łososiem

W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przepisy na potrawy z najlepszej jakości łososiem. Jak zrobić łososiowe spring rolls, zapiekankę łososiowo – porowo – ziemniaczaną i jajka smażone w całości otoczone łososiem? Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia.

W poniższych przepisach użyty wyjątkowa odmiana łososia, który dorastał w krystalicznie czystych wodach dzikich rzek w zachodniej Norwegii. MOWI jest jedynym producentem, który może mieć tę odmianę. Tradycja jego hodowli i procesowania sięga 1962 r. Jako jedyni na świecie mają pełną kontrolę nad całym procesem od narybku, aż po gotowy produkt trafiający do sklepów i na stoły.

Spring rolls z łososiem
Spring rollsy z łososiem Spring rolls z łososiem Źródło: Ola Skowron/East News

Spring rolls z łososiem - przepis

  • 300 g wędzonego łososia Mowi
  • 10 płatów papieru ryżowego
  • marchewka posiekana w drobne paski
  • pietruszka posiekana w drobne paski
  • biała część pora posiekana w słupki
  • czerwona cebula posiekana w piórka
  • ¼ posiekanej kapusty pekińskiej
  • ewentualnie: wybór kiełków, świeża kolendra, ziarna sezamu, marynowany imbir
  • 70 ml sosu sojowego jasnego
  • 70 ml sosu słodkiego chili
  • łyżeczka srirachy lub innego ostrego sosu

Arkusz papieru ryżowego namocz przez 10 sekund w zimnej wodzie. Przenieś na deskę i na środku układaj składniki (lepiej ciut za mało, niż za dużo, bo możesz nie zwinąć). Tak zrolowane spring rollsy układaj na delikatnie natłuszczone naczynie. Serwuj z sosem powstałym z sosu chili, sojowego i srirachy.

Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana
Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana Źródło: Ola Skowron/East News

Zapiekanka łososiowo – porowo – ziemniaczana - przepis

  • 400 g świeżego łososia Mowi
  • 2 pory posiekane
  • kilka ziemniaków drobno posiekanych
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek koperku
  • 300 g śmietany 36%
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny mielony
  • tłuszcz do nasmarowania naczynia żaroodpornego

W misce wymieszaj sok z cytryny z tymiankiem, gałką, plastrami ziemniaków, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu ułóż warstwę ziemniaków i pora. Nakryj ją łososiem, śmietaną, cebulą i koperkiem. Czynność powtórz tak, aby zakończyć na wierzchu ziemniakami i śmietaną. Zapiekaj pod przykryciem przez 40 minut i dodatkowe 30 minut bez przykrycia.

Jajka smażone w całości otoczone łososiem
Jajka smażone w całości otoczone łososiem Jajka smażone w całości otoczone łososiem Źródło: Ola Skowron/East News

Jajka smażone w całości otoczone łososiem - przepis

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 200 g świeżego łososia Mowi
  • 250 g wędzonego łososia Mowi
  • skórka z cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 150 g bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia

Cztery jajka włóż do gotującej się, mocno osolonej wody i gotuj przez 6 minut. Przełóż do lodowatej wody. Po kilku minutach delikatnie je obierz i osusz. W malakserze umieść sok oraz skórkę z cytryny, zioła, czosnek, oliwki i sól. Całość zmiksuj na gładką masę. Jajka otocz powstałą masą i obtocz je w mące wymieszanej z pieprzem Cayenne. Pozostałe dwa jajka wbij do miski i rozbełtaj. Unurzaj w nich jajka i przełóż do bułki tartej. Można powiedzieć, że jajka zostały klasycznie zapanierowane (mąka, jajko, bułka tarta). Smaż jajka w oleju rozgrzanym do 170 C przez 5 – 6 minut lub do zrumienienia.

Zobacz także:

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości