Proste dania z jabłkami - tarta, schab i biały barszcz. Oto niezwykłe przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy z wykorzystaniem jabłek
Tarta na słonym karmelu z migdałami, pieczony schab z gorczycą i wiosennymi warzywami oraz biały barszcz z majerankiem. Składnikiem wszystkich tych dań są jabłka. Zobacz, jakie przepisy przygotował Sebastian Olma.

Tarta jabłkowa na słonym karmelu z migdałami

Składniki na tartę jabłkową:

Kruchy spód tarty:

  • 350 g mąki pszennej
    • 50 g cukru pudru
      • 200 g masła
        • mała łyżka soli
          • 2 żółtka

            Góra:

            • 0,5 kg masy krówkowej
              • 2 kg jabłek świeżych
                • 50 g cukru pudru
                  • 50 g cynamonu mielonego
                    • 100 g płatków migdałów

                      Jak przygotować tartę jabłkową:

                      Kruchy spód tarty: mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem, dopóki nie zrobi się "kruszonka", następnie dodaj sól, żółtka i dokładnie ugnieć rękoma, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owiń folią i odstaw do lodówki na godzinę.

                      Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1cm i przełóż na wcześniej posmarowaną zimnym masłem blaszkę do pieczenia. Dokładnie wciśnij ciasto w blaszkę, jeśli powstanie dziura zaklep ją pozostałym ciastem. Cała blaszka powinna być przykryta.

                      Widelcem nakłuj ciasto w wielu miejscach, nałóż na nie pergamin i wsyp np. groch lub ciecierzycę, aby podczas pieczenia ciasta boki się nie zapadły. Wstaw do piekarnika na 15 minut do 170 st. C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij pergamin z grochem, zapiecz jeszcze 10 minut, aby spód był bardziej kruchy, wyjmij blaszkę i zostaw, aby ostygła.

                      Gotową tartę wysmaruj na grubość centymetra skondensowanym mlekiem lub masą krówkową doprawioną solą. Jabłka umyj i potnij na cienkie plastry, zacznij układać na przemian od strony skóry do góry, aż powstanie okrągła spirala na całości.

                      Jabłka posyp wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem, płatkami migdałów i wstaw do piekarnika na 25 minut do 160 szt. C.

                      Tomasz Urbanek/East News

                      Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami

                      Składniki na pieczony schab z jabłkami:

                      • 1,5 kg schabu bez kości
                        • 50 g soli zwykłej
                          • 50 g pieprzu młotkowanego
                            • łyżka majeranku suszonego
                              • łyżka suszonego czosnku
                                • 1 kg jabłek
                                  • 2 główki czosnku
                                    • 100 ml miodu zwykłego
                                      • 50 g nasion gorczycy
                                        • po 5 liści laurowych, ziela angielskiego
                                          • 0,5 marchewki w pęczku
                                            • seler naciowy
                                              • kalafior biały
                                                • brokuł

                                                  Jak przygotować pieczony schab z jabłkami:

                                                  Schab bez kości natrzyj dokładnie solą, pieprzem młotkowanym, majerankiem i suszonym czosnkiem. Zwiąż sznurkiem do wiązania mięsa i następnie obsmaż na oleju z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory mięsa.

                                                  Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojone cząstki jabłek, czosnek, miód, nasiona gorczycy, liść laurowy i ziele angielskie. Nałóż na wierzch wcześniej obsmażone mięso i wstaw do pieczenia na 30 minut do 190 st. C.

                                                  Młode warzywa takie jak marchew, seler naciowy, kalafior, brokuł ugotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie.

                                                  Mięso po upieczeniu wyjmij i potnij na cienkie plastry, ułóż na warzywach i podlej oliwą z oliwek.

                                                  Tomasz Urbanek/East News

                                                  Biały barszcz na jabłkach z majerankiem

                                                  Składniki na biały barszcz na jabłkach:

                                                  • 0,5 kg cebuli białej
                                                    • 10 ząbków czosnku
                                                      • 100 g imbiru świeżego
                                                        • 2 trawy cytrynowe
                                                          • 2 łyżki majeranku
                                                            • 1 kg jabłek
                                                              • 0,5 l białego wina
                                                                • 1 l zakwasu na barszcz jasny
                                                                  • sól, pieprz czarny do smaku
                                                                    • 0,5 kg jabłek (twarda odmiana)
                                                                      • 100 g cukru białego
                                                                        • 100 ml octu białego winnego
                                                                          • 50 g musztardy francuskiej
                                                                            • mały pęczek natki pietruszki

                                                                              Jak przygotować biały barszcz na jabłkach:

                                                                              W garnku usmaż cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową, suszony majeranek i pokrojone kawałki jabłek. Smażone jabłka podlej białym winem i odparuj, następnie dodaj do gotowania zakwas na barszcz i gotuj na małym ogniu przez około 1h, aż wywar odparuje i zgęstnieje.

                                                                              Wyjmij trawę cytrynową i zmiksuj do gładkiej konsystencji, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                                                              Z jabłek (twarda odmiana) wydrąż okrągłe kawałki, podsmaż je na patelni dodając biały cukier i ocet winny, gdy ocet odparuję dodaj musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki.

                                                                              Do naczynia nalej porcję barszczu, dodaj podsmażone jabłka z musztardą i polej oliwą.

                                                                              Barszcz można podać w wydrążonym jabłku.

                                                                              Tomasz Urbanek/East News

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy

                                                                              Gotujemy z Piotrem Kucharskim. Sprawdzone przepisy na pieczonego kurczaka, sałatkę z polędwicą i tartę z bezą

                                                                              Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości