Ciasto truskawkowo-borówkowe według Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Czerwiec to sezon na truskawki i borówki. W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły owoce, a swój przepis na ciasto truskawkowo-borówkowe przedstawił Piotr Kucharski. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się smakiem sezonowych owoców. 

Ciasto truskawkowo-borówkowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g truskawek
    • 150 g borówek
      • 200 ml mleka
        • 50 ml śmietany 30%
          • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
            • 3 łyżki whiskey
              • 3 jajka
                • 120 g cukru
                  • 80 g mąki pszennej tortowej
                    • duża szczypta soli
                      • cukier puder do posypania

                        Sposób przygotowania ciasta truskawkowo-borówkowego

                        1. Żaroodporne naczynie nasmaruj masłem i wysyp na nią owoce.
                          1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
                            1. W misce wymieszaj mleko, śmietanę, cukier waniliowy, whiskey, jajka i cukier.
                              1. Dodaj mąkę i sól.
                                1. Dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek.
                                  1. Delikatnie nalej masę na owoce.
                                    1. Wstaw do piekarnika na 30-35 minut.
                                      1. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                        Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości