Ketchup prosto z... Marsa! Naukowcy sprawdzili, czy na czerwonej planecie może powstać najpopularniejszy sos pomidorowy

Pomidory i domowy ketchup
Marsjański ketchup prosto z... Marsa! Naukowcy sprawdzili, czy w takich warunkach można zrobić sos pomidorowy
Źródło: gigello/Getty Images
Słynna firma produkująca ketchupy sprawdziła, czy produkcja tego sosu pomidorowego byłoby możliwa na Marsie. Wszystko w celu sprawdzenia, czy ulubione dania można odtworzyć w przestrzeni kosmicznej. Odpowiadamy, czy eksperyment się powiódł.

Od lat człowiek próbuje podbić kosmos, ale jak widać, nie obejdzie się bez ulubionego sosu ludzkości - ketchupu. 

Produkcja Ketchupu na Marsie

Ketchupu przedstawiać nie trzeba - każdy z nas ma jakiś sos pomidorowy, który sprawia, że nawet najgorszy posiłek stanie się zjadliwy. Z podobną myślą najprawdopodobniej przyszedł jeden z koncernów, który postanowił ulepszyć menu przyszłych kolonizatorów Marsa i wraz z agencją NASA postanowił sprawdzić, czy w kosmicznych warunkach uda się go wyprodukować. 

Zobacz wideo: Ketchup domowy czy sklepowy?

Ketchup domowy czy sklepowy?
Katarzyna Bosacka w programie Dzień Dobry TVN oopowiada o ketchupie. Rozmawia z Anną Jelonek, dietetykiem. Jaki najlepiej wybrać?
Źródło: Dzień Dobry TVN

NASA zdążyło już opublikować menu, które będzie dostępne dla pierwszych mieszkańców czerwonej planety. W celu jej kolonizacji opracowuje się technologie, które umożliwiają produkcję różnych potrzebnych prefabrykatów na miejscu, gdyż ich dostarczenie kosztowałoby ogromne pieniądze, dużą ilość czasu, o ile nie byłoby to niemożliwe. Tak, jak opracowano kosmiczny beton, który będzie wytwarzany na miejscu, tak zaczęto się zastanawiać nad metodą uprawy warzyw na Marsie. 

Skoro czerwona planeta miałaby zostać skolonizowana, to potrzeba na niej warzyw, z których można będzie robić jedzenie smaczniejsze i bardziej podobne do tego, które znamy z naszej planety. Czy udało się wyhodować pomidory na Marsie?

Hodowla pomidorów i produkcja ketchupu na Marsie

Zanim marsjański ketchup zostanie wyprodukowany na czerwonej planecie, trzeba było sprawdzić, czy jego powstanie jest możliwe w tamtejszych warunkach. W tym celu naukowcy podjęli się odwzorowania warunków atmosferycznych z czerwonej planety i spróbowali w nich wyhodować warzywa.

Koncern odpowiedzialny za popularnej marki sos pomidorowy wraz z 14 astrobiologami przeprowadził badanie, w którym użyto gleby imitującej tą z Marsa, czyli regolitu, światła Led oraz odpowiedniej temperatury, zbliżonej do marsjańskiej. W prowadzonym eksperymencie najpierw wyhodowano pomidory, z których dalej zrobiono ketchup. Smak zachwycił astronautów. Nie dość, że roślina zaowocowała, to jeszcze wydała warzywa, które po przetworzeniu, podbiły kubki smakowe i serca przyszłych kolonizatorów.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Radio ZET

Źródło zdjęcia głównego: gigello/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana