W kuchni DDTVN: tarta z gruszkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszności, w których głównym składnikiem były gruszki. Palce lizać!

Sałatka z orkiszu z gruszką i dynią

Składniki:

200 g ziaren orkiszu

sok z połówki cytryny

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 piwo pszeniczne

listki szałwii

200 g dyni Hokkaido

3 gruszki

1 czerwona cebula

oliwa z oliwek

sól i pieprz

tymianek

1 opakowanie ricotty

papryczka chili

Przygotowanie:

Orkisz namoczyć w wodzie z dodatkiem soku z połówki cytryny i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Dodać odsączony orkisz i podsmażyć wszystko razem. Podlać porcją piwa, jak orkisz „wypije” piwo podlać ponownie aż wylejemy całą butelkę. Następnie podlewać wodą. Gotować aż ziarna będą miękkie. W tym czasie pokroić gruszki na ćwiartki i dynię na kawałki o podobnej wielkości, cebulę na ósemki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą z oliwek. Przyprawić sola, pieprzem i listkami tymianku. Wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut. Ricottę przełożyć do osobnego naczynia, skropić oliwą, posypać posiekaną ostrą papryczką i wstawić razem z dynią, gruszkami i cebulą. Ugotowany orkisz wymieszać z dynią i gruszką, posypać posiekanymi listkami szałwii. Podawać z pieczoną ricottą.

Gęś z gruszkami i brukselką

Składniki:

4 nogi z gęsi

majeranek

500 ml cydru gruszkowego

mały kawałek imbiru

100 g boczku

2 łyżki masła

300 g brukselki

5 gruszek

1 łyżka musztardy francuskiej

tymianek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Nogi z gęsi przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Następnie na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć z każdej strony aż skórka zrobi się złocista. Nóżki przełożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru), na patelnię wylać odrobinę cydru, żeby zebrać smak. Dolać do garnka. Uzupełnić resztą cydru, dodać posiekany kawałek imbiru. Przykryć i dusić pod przykryciem około 2-3 godzin aż nóżki będą miękkie (w szybkowarze godzina). Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać brukselkę przekrojoną na połówki, smażyć całość kilka minut. Dodać gruszki pokrojone w ćwiartki. Dodać masło, całość smażyć przez 10 minut. Doprawić na koniec musztardą francuską, tymiankiem, solą i pieprzem. Nóżki z gęsi podawać z brukselką i gruszkami.

Rustykalna tarta z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

50 g cukru

120 g masła

2 jajka

Masa migdałowa:

100 g płatków migdałowych

1 łyżka masła

skórka otarta z cytryny

1 łyżka zimnego masła

100 g cukru

2 jajka

Wypełnienie:

10 gruszek

sok z jednej cytryny

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

kwaśna śmietana do podania

Przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę. Ciasto lekko rozpłaszczyć, obsypać mąką, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie, podzielić gruszki na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny i przyprawić gałką. Wszystkie składniki na masę migdałową zmiksować razem w malakserze. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek posmarować masą migdałową, zostawiając po 3-4 cm wolnych rantów. Na masie ułożyć gruszki. Boki ciasta nałożyć na gruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec około 35-40 minut. Kawałki tarty podawać z kwaśną śmietaną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości