
Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają najwięszke ilości witaminy C. Dodatkowo też jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak.
Zobacz też: Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje >>>
Clafoutis z porzeczkami:
Składniki ciasto:- 250 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- łyżka zimnego mleka
- szczypta soli i cukru
Składniki farsz:
- 450 g czarnych porzeczek
- 2 jajka
- 80 g mąki
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżki nalewki porzeczkowej
- 60 g cukru
- 150 ml zimnego mleka
- 1 laska wanilii
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier. Ciasto wyrabiać na gładką masę. Dodać mleko i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.
Wypiekanie ciasta:
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem formę do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piekarnik przestawić na 180 stopni. Tartę posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, co zapobiegnie wsiąkaniu nadzienia w dalszym pieczeniu. Piec tartę w 180 stopniach jeszcze przez 5 minut.
Farsz:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką lecz nie ubijamy. Dodajemy stopione masło i nalewkę. Mieszamy i dodajemy cukier i mleko oraz ziarenka z jednej laski wanilii. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód tarty wykładamy porzeczkami i zalewamy zrobiona masą do krawędzi formy. Pieczemy około 25 minut, po włożeniu czubka noża w tartę ostrze powinno być czyste, oznaka tego że tarta jest już gotowa. Po wyjęciu posypujemy tartę cukrem pudrem. Podajemy ciepłą.
Zobacz też: Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami! >>>
Tartaletki z czerwoną porzeczką, migdałami i miękkim białym serem
Składniki ciasto:
- 250g mąki tortowej
- 200g miękkiego masła
- 100g przesianego cukru pudru
- 2 zółtka
- szczypta soli
Składniki farsz:
- 400 g czerwonych porzeczek (kilka dodatkowo do dekoracji)
- 100g cukru
- 50 ml nalewki wiśniowej
- 20g masła
- 80 posiekanych migdałów
- 200 g miękkiego białego sera
- Sok z jednej limonki
- Łyżka posiekanej mięty
- 40g miodu gryczanego
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy zółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wypiekanie ciasta:
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta lub przycisnąć druga foremka tego samego kształtu. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami lub drugą foremkę. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.
Farsz:
Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę i czekamy aż karmel się rozpuści. Następnie dodajemy masło i porzeczki. Dusimy do momentu aż porzeczki zaczną się rozpadać. Na osobnej patelni prażymy posiekane migdały i dodajemy do porzeczek. Biały ser delikatnie łączymy z miodem, miętą posiekaną i sokiem z limonki. Wystudzone tartaletki napełniamy do połowy serem a resztę wypełniamy nadzieniem z porzeczek. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.
Tarta z czekoladą, porzeczkami i anyżem
Składniki ciasto:
- 250g mąki tortowej
- 200g miękkiego masła
- 100g przesianego cukru pudru
- 2 zółtka
- Szczypta soli
Farsz:
- 400 g czerwonych porzeczek (podzielonych na dwie części)
- 50g cukru
- 50 ml nalewki wiśniowej
- 20g masła
- 2 gwiazdki anyżu
Polewa czekoladowa:
- 250ml śmietany 30%
- 200g gorzkiej czekolady
- 50g masła
Zobacz też: Borówka amerykańska ‒ uprawa, odmiany, właściwości >>>
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy zółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wypiekanie ciasta:
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta . Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.
Farsz:
Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę, gwiazdy anyżu i czekamy aż karmel się rozpuści. Następnie dodajemy masło i połowę porzeczki. Dusimy do momentu aż porzeczki zaczną się rozpadać. Spód tarty wypełniamy świeżymi porzeczkami i zalewamy masą z patelni. W garnku o grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładka masę dodając na koniec po kawałku masła do miksowania. Masą zalać tartę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.





