Przepisy kulinarne

Pizza z burakami, wołowiną i ogórkiem kiszonym? Przepisy nietypowe

Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :) 

  • Pizza - przepis na ciasto
  • Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami
  • Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem
  • Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami

Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

Pizza - przepis na ciasto

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
  • 900 g mąki
  • 500 ml wody
  • 25 g soli
  • 15 g drożdży

Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć około 3 godzin. Ważne, aby było przykryte wilgotną ściereczką.

Zobacz też: Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury >>>

Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • 50 g orzechów laskowych
  • olej słonecznikowy
  • 60 g sera bursztyn
  • 2 papryki czerwone
  • 100 g boczniaków
  • cebula czerwona

Przygotowanie:
Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, same pokarbowane listki blanszujemy w wodzie. Zblanszowany miksujemy z orzechami laskowymi, olejem i serem bursztyn, doprawiamy pieprzem, solą. Paprykę opiekamy i pozbawiamy skóry. Filety z papryki kroimy w paski. Boczniaki skrapiamy olejem, obsypujemy serem bursztyn. Na ciasto wysmarowane olejem wykładamy jarmużowe pesto, filety z papryki, plasterki cebuli i boczniaki otulone w serze. Skrapiamy raz jeszcze olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do min. 250 st. C.

Zobacz też: Kulinarna rozpusta dla dzieci - pizza! >>>

Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 pory
  • estragon suszony
  • oregano suszone
  • pieprz
  • sól
  • 200 g sera żółtego, tartego

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pory, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do częściowego odparowania. Dodajemy sól, pieprz, estragon, oregano. Farsz wykładamy na ciasto wysmarowane olejem, posypujemy serem, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze min. 250 st. C.

Zobacz też: Sos do pizzy w kilku wariantach. Jak przyrządzić domowy sos do pizzy? >>>

Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki gryczanej
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 30 g soli
  • 2-3 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego

Na pizzę:

  • 500 g buraków
  • olej słonecznikowy
  • 2 jabłka
  • 300 g wołowiny (udziec lub polędwica)
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • musztarda francuska
  • oscypek
  • miód do smaku
  • koper 
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony

Przygotowanie:
Ciasto: z ww. składników przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej na mniej więcej do godziny czasu). Podrośnięte ciasto wykładamy, a raczej wylewamy na blaszkę i pieczemy około 5 minut.
Buraki pieczemy w piekarniku, a żeby uniknąć tego procederu proponuję kupić buraki mrożone pure. Jabłka prażymy na patelni, miękkie łączymy z burakami, miksujemy, dodając niedużą ilość oleju, kminku, soli, pieprzu i - jak tylko potrzeba - cukru do smaku. W końcu musi smakować. Wołowinę kroimy w cienkie paski, oprószamy pieprzem czarnym. Na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, odstawiamy i oprószamy solą. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub paski jak nam pasuje. Musztardę francuską łączymy z miodem i koprem. Na podpieczony spód wykładamy porcje pasty-pesto z buraków, przesmażoną wołowinę, ogórki, plasterki cebuli, musztardę z miodem, koprem, tartego oscypka. Pieczemy pizzę w temperaturze min. 250 st. C, przez 4-5 minut, ale wiadomo jak to jest z domowymi piekarnikami.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
2
0