Przepisy kulinarne

Cwibak - pyszne ciasto z... fasoli

W kuchni Dzień Dobry królował Jaś Fasola ;) A to dzięki pani Janinie Molek i Mikołajowi Reyowi, którzy przygotowali dla nas: fasolowy cwibak z bakaliami, zupę fasolową z Molkówki, pierogi z fasolą oraz pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem.

 

 

 

Fasolowy cwibak z bakaliami

Składniki:
2 szklanki fasoli
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
1 łyżka mąki kartoflanej
2 dkg drożdży
1 jajko
sól
bakalie

Przygotowanie:
Mielimy gotowaną fasolę, dodajemy roztopione masło, cukier, drożdże, jajko, mąkę kartoflaną. Drożdże rozpuszczamy w soli. Dokładamy bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki. Wkładamy na 50 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Zupa fasolowa z Molkówki

Składniki:
200 g fasoli
200 g wędzonych żeberek
200 g mięsa z łopatki wieprzowej
100 g boczku wędzonego
2 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
olej lub oliwa
mąka
bułka tarta
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Wstawiamy wędzone żeberka, gotujemy do miękkości, rosół odcedzamy i wlewamy do gotującej się fasoli. Żeberka obieramy z kości. Do pojemnika dodajemy mielone mięso z łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso, aby nie kleiło się do ręki i robimy małe kulki wielkości fasoli. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Skwarki dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu z boczku dusimy pokrojoną w kostkę cebulę – aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu robimy zasmażkę z 2 płaskich łyżek mąki, aż uzyska złoty kolor. Obieramy ziemniaki i jarzyny. Kroimy w kostkę i gotujemy. Pod koniec gotowania fasoli dodajemy mięso z żeberek, kulki, ziemniaki, jarzyny, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, zasmażkę na końcu, aby się tylko zagotowała.

Pierogi z fasolą

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
6 łyżek oleju
sól
woda gotowana

Przygotowanie:
Wysypujemy mąkę na stolnicę lub do miski, dajemy jajka, olej, mieszamy wszystko i dodajemy wodę gotowaną. Wyrabiamy ciasto na pierogi. Możemy nadziewać pierogi farszem fasolowym na słodko lub na ostro.

Farsz na słodko:

Składniki:
1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła

Przygotowanie:
Wszystko dokładnie wyrabiamy i nadziewamy do wcześniej wyrobionego ciasta.

Pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem

Składniki:
1 szklanka fasoli
50 g orzechów
4 łyżki nasion słonecznika
125 g masła
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki smalcu lub oleju
1 łyżka mąki kartoflanej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajmy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy szklankę zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Smażymy cebulę, aż się zeszkli. Na tłuszczu po cebuli prażymy pokrojone w małą kostkę orzechy. Topimy masło. Ugotowaną fasolę i zeszkloną cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy topione masło, mąkę ziemniaczaną, jajko, orzechy, słonecznik, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dajemy do małej foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy w 200 st. C przez ok. 60 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
47
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0