Ciasteczka kokosowe w dwóch odsłonach – przekonaj się, jak łatwo je zrobić!

kokosanki
LauriPatterson/ GettyImages
Urzekają aromatem kokosa, zniewalają delikatnym smakiem i przywodzą na myśl wspomnienia upalnych wakacji. Szybkie ciasteczka kokosowe to świetny sposób na pyszną przekąskę, która skradnie serca wszystkich domowników. Chcesz skosztować ciasteczek pachnących latem? Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się pysznym smakiem kokosowych łakoci!

Ciasteczka kokosowe niejedno mają imię – świadczy o tym chociażby fakt, że powstała niezliczona ilość wariacji na temat tych pysznych słodkości. Nazwa "kokosanki" bywa nieoczywista i myląca, bo określa się tym mianem właściwie każde ciasteczka z kokosem, bez względu na składniki i sposób przygotowania. Tymczasem oryginalne ciastka kokosanki wyróżnia fakt, że wyglądem przypominają malutkie bezy. Skojarzenie nie jest przypadkowe, bo oba rodzaje łakoci mają podobny skład. Łasuchom przypadną do gustu kruche ciastka z kokosem, równie pyszne, choć znacznie różniące się składem. Co zatem łączy te łakocie? Obłędny smak kokosa!

Czym się charakteryzują ciasteczka kokosanki?

Kokosanki, podobnie jak bezy, są przygotowywane bez dodatku mąki, a tym samym spełniają wszystkie wymogi diety wykluczającej zboża. Ciasteczka kokosowe bezglutenowe pokochają osoby dbające o szczupłą sylwetkę, bo w ich składzie nie ma także tłuszczu. Ciastka kokosowe z białek są niezwykle lekkie i wilgotne w środku, a upajający aromat kokosa sprawia, że trudno się od nich oderwać. Na szczęście to ciastka kokosowe fit, więc możesz zjeść ich więcej bez obawy o dodatkowe centymetry w talii.

Przepis na ciasteczka kokosanki jest dziecinnie prosty i zawsze się udaje. Do przygotowania kokosanek potrzebujesz zaledwie 4 składników. Sprawdź, jak je zrobić!

Tradycyjny przepis na ciastka kokosanki

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

  • białko z 4 jajek,
    • 300 g cukru,
      • opakowanie cukru waniliowego,
        • 300 g wiórków kokosowych.

          Przygotowanie:

          1. Białka oddziel od żółtek i ubij je mikserem na gęstą pianę (wyjmij jajka z lodówki pół godziny przed pieczeniem – wtedy ubijanie białek będzie dużo łatwiejsze). Podczas ubijania stopniowo dosypuj niewielkie ilości cukru.
            1. Kiedy piana z białek będzie już gęsta i kremowa, połącz ją z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym.
              1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
                1. Za pomocą zwykłej łyżki nakładaj na blachę niewielkie porcje masy. Pamiętaj, żeby zostawić odstępy między ciastkami.
                  1. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciasteczka około 15 minut.
                    1. Kiedy kokosanki będą już lekko zarumienione, wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
                      1. Pyszne ciastka kokosanki gotowe!

                        Wskazówki: jeżeli chcesz urozmaicić smak swoich kokosanek, możesz przygotować je w wersji z czekoladą. Pół tabliczki czekolady deserowej posiekaj drobno i dodaj do masy z białek, cukru i wiórków kokosowych. Wymieszaj wszystkie składniki i dalej postępuj według instrukcji w przepisie. Fit ciasteczka kokosowe z czekoladą podbiją serce niejednego łasucha!

                        Ciasteczka kokosowe kruche – jak je zrobić?

                        Ten wariant ciastek wymaga użycia mąki i tłuszczu. Kruche ciasteczka kokosowe są bardzo zbliżone do tradycyjnych kruchych ciasteczek maślanych. Jakość obu wypieków zależy od gatunku masła, którego użyjesz do wyrabiania ciasta. Pamiętaj, że najlepsze będzie prawdziwe masło o zawartości tłuszczu mlecznego minimum 80 proc. Dodając do ciasta margarynę albo miks roślinny, nie masz co marzyć o apetycznym, maślanym aromacie. Tylko prawdziwe masło sprawi, że kruche ciastka z wiórkami kokosowymi (a także wszystkie pozostałe ciasteczka na bazie masła) zyskają delikatny, urzekający smak i będą rozpływać się w ustach.

                        Marzysz o apetycznie chrupiących kokosowych łakociach, które doskonale pasowałyby do aromatycznej herbaty? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kruche ciastka z wiórkami kokosowymi!

                        Przepis na kruche ciasteczka kokosowe

                        Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

                        • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
                          • 2 szklanki wiórków kokosowych,
                            • 200 g miękkiego masła,
                              • 1/2 szklanki cukru pudru (1/3szklanki do ciasta, reszta do obtoczenia ciasteczek),
                                • szczypta soli.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Do dużej miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder i utrzyj razem na gładką masę (możesz w tym celu użyć miksera). Dodaj mąkę oraz sól i ucieraj dalej, aż wszystkie składniki się połączą.
                                    1. Na końcu wsyp wiórki kokosowe i zagnieć ciasto rękami.
                                      1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i układaj na niej uformowane z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj odstępy, ponieważ ciasteczka będą rosnąć.
                                        1. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka około 15 minut, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do wystygnięcia.
                                          1. Ostudzone ciasteczka obtocz w cukrze pudrze. Pyszne ciasteczka kokosowe doskonale smakują jako słodki dodatek do kawy.

                                            Zobacz wideo: Marchewkowe pole, czyli przepisy Cristiny Catese z marchewką w roli głównej. Zobacz wideo:

                                            Dzień Dobry TVN

                                            Zobacz też:

                                            Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese

                                            Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

                                            Słodkie przyjemności, czyli eklerki, kremówki i mini bezy według przepisów Bartka Boratyna

                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana