Poniedziałek, 22 stycznia
Z Facebooka
:) Antoś się obudził! :)

Dorota i Marcin

DorotaMarcin
powrót do listy

Kuchnia: dorsz w pomidorkach i zupa rybna z dzikim łososiem

Kuchnia
czwartek, 30 listopada 2017
Certyfikowane połowy ryb Foto: Tomasz Urbanek/ East News | Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, MAKRELĄ WĘDZONĄ I POMELO

Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
Garść liści świeżego szpinaku
1 makrela wędzona 
1 czerwona cebula 
1/2 granata
1 papryczka chilli 
50 g orzechów laskowych
1/2 pomelo 
10 suszonych moreli kilka liści świeżej mięty
Szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka konfitury brzoskwiniowej bez cukru
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Składniki na sos dokładnie wymieszaj w słoiku lub w miseczce.
Na półmisek wyłóż komosę ryżową.
Dodaj szpinak, cebulę, papryczkę chilli, granat, orzechy, morele pokrojone w paski, makrelę i dodaj soli oraz pieprzu.
Całość udekoruj listkami świeżej mięty i polej przygotowanym sosem.

Sałatka z makrelą wędzoną
Wideo: Dzień Dobry TVN
ZUPA RYBNA Z ZIELONYM PIEPRZEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
1 czerwona papryka 
1 żółta papryka 
300 g łososia bez skóry
300 g dorsza bez skóry
1 cebula 
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku 
Imbir wielkości kciuka 
2 papryczki chilli 
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
2 kubki wywaru
1 kubek mleka kokosowego
Sok z 2 limonek
1 łyżka przecieru pomidorowego
5 mini marchewek 
2 łyżki koperku 
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
10 suszonych pomidorów 
20 ziarenek zielonego pieprzu w zalewie

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę oraz imbir i papryczkę chilli.
Chwilę podsmażaj. 
Dodaj paprykę czerwoną i żółtą, mini marchewki oraz wszystkie przyprawy.
Następnie zalej całość wywarem i zagotuj.
Gotuj przez kilka minut.
Następnie dodaj mleko kokosowe i przecier pomidorowy.
W tym czasie pokrój rybę na kawałki.
Dodaj do zupy wraz z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem i doprowadź do wrzenia.
Wyłącz źródło ciepła i na sam koniec dopraw koperkiem i sokiem z limonki.

Zupa rybna
Wideo: Dzień Dobry TVN
DORSZ W SOSIE Z POMIDORKÓW I BIAŁEGO WINA

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki chilli 
2 duże goździki
2 ząbki czosnku 
Półmisek pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
4 kawałki dorsza bez skóry - każdy ok 200 - 250 g
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 190 stopni.
Rozgrzej olej w dużym rondlu.
Dodaj pokruszone płatki papryki czerwonej, goździki i czosnek i smaż przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć.
Dodaj pomidory koktajlowe i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie.
Dodaj białe wino i połącz składniki.
Następnie dołóż bazylię, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 2 minuty.
Przełóż sos do miski i odstaw na bok.
W przypadku dorsza:
Rozgrzej olej.
Dorsza przypraw po obu stronach solą i pieprzem.
Podsmaż go z obu stron około 5 minut i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut, by tam dokończyć proces gotowania.
Przed podaniem polej sosem.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

1 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Gorące tematy >

Hitlerowskie pamiątki. Można je w Polsce zbierać?

Stockinger, Zubilewicz i Hołowczyc. Jakimi są dziadkami?

Donald Trump. Ma syndrom narcyza?

Woody Allen oskarżony o molestowanie seksualne córki

tvnpix