Spotkajmy się przy grillu

Partner sekcji:
logo JBB hub
Materiał promocyjny

Letnie ośmiorniczki grillowe i pyszna sałatka ziemniaczana z kiełbasą. Co tym razem Jasiek Kuroń wrzuci na ruszt?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Fantazje grillowe w nowej odsłonie
Fantazje grillowe w nowej odsłonie
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.

Jak zachęcić dzieci do jedzenia potraw z grilla?

 Niestety dzieci często niechętnie jedzą potrawy, którymi dorośli się zajadają. Nie chodzi nawet o smak niektórych potraw, ale już o sam ich wygląd, który, z różnych powodów, może maluchom nie przypaść do gustu. Co zatem zrobić, aby dziecko nie grymasiło przy stole? To proste! Choć każdy wie, że jedzeniem bawić się nie wolno, warto nieco urozmaicić formę jego podania. W naszym cyklu grillowym Jasiek Kuroń wykorzystuje w tym celu parówki Polanki JBB Bałdyga. Zabawne i sympatyczne ośmiorniczki z pewnością zachęcą do jedzenia każdego niejadka.

Zasady grillowania: Co zrobić, aby jedzenie z rusztu było zdrowe?
Materiał promocyjny

Zasady grillowania: Co zrobić, aby jedzenie z rusztu było zdrowe?

Ośmiorniczki grillowe z parówkami Polankami JBB Bałdyga

Ośmiorniczki z grilla według przepisu Jaśka Kuronia
Ośmiorniczki z grilla w nowej odsłonie
Ośmiorniczki z grilla według przepisu Jaśka Kuronia
Źródło: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe

Składniki:

  • 4 parówki Polanki JBB Bałdyga;
    • 100 g ciasta francuskiego;
      • 2 pomidory;
        • ketchup, musztarda;
          • ziarna czarnego sezamu.

            Parówki Polanki JBB Bałdyga rozetnij wzdłuż na 8 części, zostawiając jeden koniec (około 2,5 cm) nienaruszony. Z ciasta francuskiego wytnij okrąg i owiń końcówkę parówki tak, żeby ciasto utworzyło coś w rodzaju naparstka. Za pomocą patyczka do szaszłyków przymocuj czapeczkę do ośmiorniczki i całość ułóż na ruszcie. Upewnij się, że parówki Polanki JBB Bałdyga nie leżą bezpośrednio nad żarem. Grilluj do momentu, aż ośmiorniczki będą rumiane, oprósz  je sezamem, następnie podawaj z ketchupem i musztardą.

            Sałatka ziemniaczana z grillowaną kiełbasą z beczki JBB Bałdyga

            Sałatka ziemniaczana z grillowaną kiełbasą
            Sałatka ziemniaczana z grillowaną kiełbasą
            Źródło: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe

            Składniki:

            • 300 g kiełbasy z beczki JBB Bałdyga;
              • 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę;
                • 4 ogórki konserwowe pokrojone w 1 cm półplastry;
                  • 1 średnia czerwona cebula posiekana w kostkę;
                    • szklanka mrożonego groszku (lub konserwowego);
                      • 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski; 2 łyżki majonezu lub jogurtu;
                        • sól, pieprz;
                          • opcjonalnie koperek lub szczypior.

                            Kiełbasę grilluj na ruszcie. W międzyczasie pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę, a  paprykę i ogórki w półplastry o grubości 1 cm. Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce, dodając także groszek oraz koperek lub szczypiorek. Upieczoną kiełbasę pokrój w półplastry i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

                            Więcej propozycji na grilla znajdziesz na naszej podstronie.

                            Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe

                            Materiał promocyjny
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana