Zasada pierwsza – jakość produktów
Pierwsza i najważniejsza zasada dotyczy jakości produktów. Nawet najlepiej przygotowany grill nie będzie zdrowy, gdy położymy na niego produkty o kiepskim składzie. Z tego względu warto zwracać uwagę na etykiety. Zasada jest prosta: im krótsze, tym lepsze.
My już wybraliśmy. Na szczycie naszego rankingu znalazły się kiełbasy i wędliny od JBB Bałdyga. Próbowaliście już kiełbasy gospodarskiej, kiełbasy z karkówką, czy białych koktajlowych kiełbasek? Te pozbawione są wzmacniaczy smaku, a i tak smakują wyśmienicie.
Co więcej, wszystkie kiełbasy, wędliny i kabanosy tej firmy mają mięso o najwyższej jakości i zawierają spore ilości białka. Ponadto są także bezglutenowe.
Zasada druga – odpowiednie drewno
Pomysłowość i kreatywność ludzi nie zna granic. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby grillowanie było zdrowe dla nas i naszego otoczenia, pilnujmy materiałów, jakich używamy do rozpalenia ognia. Najlepszy do grillowania będzie brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i niezawierający żywicy. Dlaczego? Żywica, którą znaleźć można w drewnie drzew iglastych, podczas spalania wydziela rakotwórcze aromaty.
Papier, kartony, czy stare drewniane deski? Temu również mówimy stanowcze nie. Pamiętajcie również, aby do przygasającego żaru nie dorzucać nigdy podpałki. W ten sposób trujące opary bez problemu dostaną się do żywności, przecież nie o to nam chodzi.
Zasada trzecia – temperatura
Grillowanie to sztuka sama w sobie. Zanim na ruszt położymy przygotowane wcześniej potrawy, pamiętajmy, aby dobrze rozpalić ogień. Przysmaki powinniśmy bowiem grillować na maksymalnie rozgrzanym węglu. To daje nam pewność, że z brykietu nie wytrącają się nieczystości.
Zasada czwarta – tacki i pieczenie w aluminium
Popularna folia aluminiowa, w której pieczemy produkty, nie nadaje się do kwaśnych potraw. O ile ziemniaki zawinięte w sreberko będą dla nas zdrowe, ryba z dodatkiem cytryny już nie. Dlaczego? Kwas rozpuszcza zawarty w tworzywie glin, który wraz z spożytym posiłkiem, może przedostać się do naszego organizmu.
Ponadto grillujmy potrawy na tackach. Dzięki czemu tłuszcz, który wytapia się z kiełbas, nie będzie spływał bezpośrednio na węgiel i nie będzie wydzielać podczas spalania toksycznych związków chemicznych. Nie zapominajmy także o czyszczeniu samego rusztu.
Zobacz także:
- Rubik i Wojciechowska przeżyły swój pierwszy raz przed osiągnięciem pełnoletności. "Chciałam mieć to za sobą"
- Danzel - król dyskotek zmienia styl. Na naszej scenie zaśpiewał nowy utwór "Time Machines"
- Basia Pasek zdradza swoje sekrety na szczęśliwe życie. "Można zacząć od małych kroczków"
Źródło zdjęcia głównego: mat. Piotr Mizerski