Spotkajmy się przy grillu

Partner sekcji:
logo JBB hub
Materiał promocyjny

Nowa odsłona dań z grilla: zachwyć gości letnimi tacosami i kiełbaskami w cieście francuskim 

Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wraz z nadejściem lata w wielu ogrodach pojawiają się grille – nic dziwnego. Piękna pogoda i zachwycające okoliczności przyrody sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką, a długie, ciepłe wieczory zachęcają do wieczornych spotkań z bliskimi. Grillowym klasykiem jest oczywiście kiełbasa i zdecydowanie nie może jej zabraknąć w menu. Warto jednak zastanowić się nad odświeżeniem formy podania. Martyna Chomacka i Jasiek Kuroń przygotowali wyjątkowe przepisy, którymi z pewnością zachwycicie swoich gości.

Spotkajmy się przy grillu: wyjątkowe przepisy Martyny Chomackiej i Jaśka Kuronia

Nie jest żadną tajemnicą, że grillowanie to nasz letni sport narodowy. Jak tylko pogoda na to pozwala (a zazwyczaj dzieje się to w okolicach majówki i trwa aż do października) wychodzimy ze swoją kuchnią na świeże powietrze i wszystko, co się da, wrzucamy na ruszt – dosłownie. Kiełbasa czy karkówka pieczona nad żarem to klasyk, bez którego żadna impreza pod gołym niebem nie może się odbyć, ale warto raz na jakiś czas nieco odświeżyć grillowe menu. Dlatego właśnie Martyna Chomacka i Jasiek Kuroń, razem z marką JBB Bałdyga zdecydowali się przygotować wyjątkowe przepisy, które z pewnością staną się hitem każdego garden party, na którym się pojawią. Zaciekawieni? Sprawdźcie, jak przygotować letnie tacosy z pieczoną kiełbasą z karkówką i kiełbaski bekonowo-serowe w cieście francuskim.

Letnie tacosy z pieczoną kiełbasą z karkówką JBB Bałdyga, słodką glazurą, piklami z cebulki i pikantną salsą

Składniki:

  • 1 op. Kiełbasy z karkówką JBB Bałdyga;
    • 250 g. mąki masa harina;
      • 350 ml ciepłej wody ;
        • 2 czerwone cebule;
          • 1 biała cebula;
            • 2 dojrzałe pomidory; 1 papryczka chilli;
              • ząbek czosnku; pęczek świeżej kolendry;
                • 100 ml sosu sojowego; 4 łyżki miodu;
                  • 5 cm świeżego imbiru;
                    • 3 świeże limonki;
                      • 100 ml octu jabłkowego;
                        • 3 łyżki cukru;
                          • sól / pieprz.

                            Sposób przygotowania:

                            Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, pół łyżeczki soli i powoli dodajemy ciepłą wodę. Na początku ciasto będzie się mocno kruszyć, ale kilku minutach stanie się jednolite - wówczas zakrywamy je folią i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy małe kulki które następnie rozgniatamy w prasce do tortilli.

                            Zaprawa do pikli: W rondelku łączymy ocet jabłkowy, 100 ml wody, łyżeczkę soli i 2 łyżki cukru. Wszystko podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą, następnie ciepłą zalewą zalewamy pokrojoną w cienkie paski czerwoną cebulkę i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.

                            Salsa pomidorowa: Bardzo drobno siekamy białą cebulkę, dodajemy do niej posiekany i roztarty ząbek czosnku. Pomidory kroimy na pół i pozbywamy części ziaren ze środka aby salsa nie była zbyt wodnista, następnie kroimy je w drobną kostkę. Do salsy dodajemy posiekane chilli, kilka dużych szczypt soli, pieprzu, szczyptę cukru i pół pęczka posiekanej kolendry (można ją zastąpić pietruszką).

                            Tacosy: Kiełbasę z karkówką JBB Bałdyga kładziemy na ruszcie, aby się powoli wytapiała i nabierała koloru. Kiedy jest prawie gotowa smarujemy ją 2-3 krotnie glazurą zrobioną z sosu sojowego, miodu i imbiru upewniając się, że dotrze ona we wszystkie zakamarki. Gotową kiełbasę ściągamy z grilla i kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzany ruszt wrzucamy tortille i grillujemy mniej więcej 30 sekund z każdej strony.

                            Na tortillę kładziemy plastry kiełbasy w glazurze, na nią wykładamy łyżkę salsy, trochę marynowanej cebulki i wszystko posypujemy świeżą kolendrą.

                            Grillowane kiełbaski bekonowo- serowe w cieście francuskim

                            Składniki:

                            • 4 Kiełbaski bekonowo – serowe JBB Bałdyga;
                              • 1 op. ciasta francuskiego; ½ szklanki passaty pomidorowej; szczypta suszonego tymianku; sól, pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Ciasto francuskie pokrój na paski o długości kiełbasek i szerokości około 3 cm. Posmaruj je z jednej strony passatą, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym ciastem owiń kiełbaski spiralnie, następnie ułóż na ruszcie– ważne, żeby nie grillować ich bezpośrednio nad żarem, a nieco bardziej z boku.

                                E-book „Spotkajmy się przy grillu” do pobrania

                                Przepisy na letnie tacosy z pieczoną kiełbasą z karkówą i grillowane kiełbaski bekonowo-serowe w cieście francuskim to zaledwie część receptur, które przygotowali Martyna i Jasiek – jeśli chcesz poznać pozostałe, a przy okazji dowiedzieć się, jak zorganizować garden party rodem z instagrama i pinteresta – koniecznie pobierz nasz e-book „Spotkajmy się przy grillu”:

                                Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski

                                Materiał promocyjny
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana