Zdrowy posiłek. Amarantus i kasza

W kuchni Dzień Dobry Anna Nowak, finalistka II edycji programu Masterchef, przygotowała pyszną sałatkę z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, żurawiną i winegretem orzechowym, zapiekankę z amarantusem, kaszą jaglaną, serem feta i pieczarkami oraz sernik na spodzie z granoli i suszonych śliwek. Okazuje się, że można zrobić ciasto bez mąki oraz posłodzić potrawę nie używając ani cukru, ani słodzika.

Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, żurawiną, Crunchy i winegretem orzechowym

Produkty Sante:

Żurawina

Crunchy naturalne

Orzechy włoskie

Sól himalajska

Sezam

Składniki

Sałatka:

Rukola

1 gruszka

½ opakowania sera pleśniowego

Garść Żurawiny Sante

Garść Crunchy Naturalnego Sante

Winegret orzechowo-sezamowy

3 łyżki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka musztardy dijon

½ łyżeczki miodu

Sól himalajska Sante

Pieprz

Łyżka Sezamu Sante

2 posiekane Orzechy włoskie Sante

Przygotowanie:

Rukolę płuczemy. Gruszkę obieramy i kroimy na małe cząstki. Ser również kroimy. W misce mieszamy rukolę, ser, gruszkę żurawinę, dodajemy granolę. Przygotowujemy winegret i polewamy nim sałatkę.

Winegret

W miseczce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, dodajemy sól, pieprz, sezam i posiekane orzechy.

Zapiekanka z amarantusem, kasza jaglaną, serem feta i pieczarkami

Produkty Sante:

Amarantus Bio

Kasza jaglana

Sól himalajska

Słonecznik łuskany / Dynia – pestki łuskane

Składniki

2 szklanki Amarantusa Sante

2 szklanki Kaszy jaglanej Sante

Cebula, czosnek

Ser feta

6 pieczarek

Szczypiorek

2 jajka

Oliwa

Słonecznik łuskany Sante/ Dynia – pestki łuskane Sante

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną oraz amarantus ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Ser feta pokroić na drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kasze, cebule, czosnek, pieczarki, ser feta i szczypiorek oraz dwa jajka wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec do uzyskania stałej konsystencji. Dla chrupkości można dodać ziarna słonecznika oraz dyni.

Sernik na spodzie z Granoli i suszonych śliwek

Produkty Sante:

Granola z granatem

Suszone śliwki

Masło orzechowe

Ksylitol

Składniki

Spód :

150 g Granoli z granatem Sante

100 g masła roztopionego

1 jajko

1 łyżka proszku do pieczenia

100g posiekanych Śliwek suszonych Sante

1 łyżka miodu

½ szklanki mąki bezglutenowej

3 łyżki Masła Orzechowego Sante

Ciasto:

600g sera naturalnego do serników

100 g serka mascarpone

100 g kwaśnej śmietany 22%

Szklanka Ksylitolu Sante

½ opakowania cukru waniliowego

Łyżka proszku do pieczenia

5 jajek

Przygotowanie:

Spód: Granolę lekko kruszymy. Wszystkie składniki ( oprócz masła orzechowego ) mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim wykładamy ciasto i pieczemy ok 15 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie smarujemy masłem orzechowym. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, aby nie wpuści do ciasta powietrza. Całość wylewamy na upieczony spód. I pieczemy w 160 st.C aż ciasto lekko zbrązowieje.(ok 1,5 h )

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości